Independent: Αν η Ελλάδα δεν κερδίσει την εμπιστοσύνη, η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη

11:21 31/5/2011 - Πηγή: 24wro
«Τα χρήματα στην Ελλάδα ενδέχεται να εξαντληθούν τις επόμενες εβδομάδες» προειδοποιεί η Independent...
To άρθρο αναφέρεται στην συνεχή ασφυκτική πίεση που δέχεται η Ελλάδα από τους διεθνείς πιστωτές της και τις αγορές ομολόγων, με απόφαση που αναμένεται να ληφθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα, σχετικά με το εάν η Αθήνα
θα λάβει την τελευταία δόση ενίσχυσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ύψους 12 δισ. ευρώ.

Αν η Ελλάδα δεν κερδίσει την εμπιστοσύνη της τρόικα, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η χρεοκοπία μπορεί να καταστεί αναπόφευκτη. Μία «λύση», επώδυνη για κάθε κράτος, είναι η Ελλάδα να βρίσκεται υπό την εξουσία του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ, τονίζει η εφημερίδα.

Η πιο πρόσφατη εισροή μετρητών, η οποία συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο είναι σε κίνδυνο, καθώς οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ είναι δυσαρεστημένοι με την πρόοδο της Ελλάδας για τον καθορισμό των δημόσιων οικονομικών της και κυρίως με την την ταχύτητα και την φιλοδοξία του προτεινόμενου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Ανησυχούν όμως και για την αξιοπιστία των οικονομικών δεδομένων της χώρας, αναφέρει η εφημερίδα.

Μια διέξοδος για την Ελλάδα είναι η οικονομία της χώρας να "εξουσιάζεται" από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ . Αυτή η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, θα είναι δύσκολο για οποιοδήποτε έθνος, ωστόσο, μπορεί να μην είναι αρκετή για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, με το ελληνικό χρέος να προβλέπεται να φτάσει 160 τοις εκατό του ΑΕΠ κατά τα επόμενα χρόνια, ακόμη και με το σημερινό καθεστώς λιτότητας.

Κυρίως, όμως, το σχέδιο θα απαιτούσε επίσης από τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων να δεχτούν αναδιάταξη των ομολόγων που κατέχουν, αναμφισβήτητα μια τεχνικού είδους χρεοκοπίας που θα επέβαλε ένα κόστος για τους κατόχους του ελληνικού χρέους. Ένα τέτοιο «πιστωτικό γεγονός» (credit event) είναι επίσης άνευ προηγουμένου στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ενιαίου νομίσματος, αλλά θεωρείται αναγκαίο για τα έθνη που έχουν οφειλές (Γερμανία, τη Φινλανδία και Κάτω Χώρες). Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν είχε κρύψει την επιθυμία της ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να «μοιραστούν τον πόνο» σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση ή «reprofiling».

Την περασμένη εβδομάδα ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, πρότεινε μια «ήπια αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους ως μέρος μιας νέας συμφωνίας. Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε ακόμα να αποδειχθεί εξαιρετικά αποσταθεροποιητική για τους εταίρους στην Ελλάδα στην ευρωζώνη. Θα απαιτήσει, πιθανόν, περαιτέρω πακέτα διάσωσης για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση της προσφοράς πιστώσεων σε όλη την ήπειρο, καθώς πολλές τράπεζες έχουν σημαντική έκθεση σε ελληνικά ομόλογα και τράπεζες. Ζημιές θα μπορούσε να υποστεί και η ΕΚΤ , ύψους 35 δις. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα.

Ακόμα χειρότερα, επισημαίνει η Independent, υπάρχει φόβος για άλλον ένα γύρο «εξαπλωσης» για την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισ
Keywords
Τυχαία Θέματα