Standard & Poor´s: Δεν επιδιώκουμε την πολιτική επιρροή

11:22 17/1/2012 - Πηγή: 24wro
Μετά την υποβάθμιση 9 χωρών από την Standard & Poor´s εντείνεται και πάλι η κριτική στους αμερικανικούς οίκους ...
αξιολόγησης, οι οποίοι κατηγορούνται για υπερβολική πολιτική επιρροή. Τι απαντά η Standard & Poor´s;

Εδώ και καιρό οι οίκοι αξιολόγησης βρίσκονται στην Ευρώπη στο επίκεντρο της κριτικής. Η υποβάθμιση της περασμένης Παρασκευής ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Κυρίως από την πλευρά των πολιτικών, που κατηγορούν του οίκους αξιολόγησης ότι αποκτούν
υπερβολικά μεγάλη επιρροή.
Τι απαντά όμως η Standard & Poor´s στις κατηγορίες; Ο Μόριτς Κρέμερ από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης διευθύνει το τμήμα αξιολογήσεων ευρωπαϊκών χωρών στην Φρανκφούρτη.
Σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιοσταθμό Deutschlandfunk (DLF) ο Μόριτς Κρέμερ απαντά στο προκλητικό ερώτημα αν οι Standard & Poor´s έχουν κηρύξει τον πόλεμο στην ευρωζώνη:
«Φυσικά και όχι. Μπορείτε, νομίζω να φανταστείτε την απάντηση στο ερώτημα που θέτετε. Τι κάνουμε; Κάνουμε τη δουλειά μας. Και η δουλειά μας είναι να αναλύουμε και να αξιολογούμε πιστωτικούς κινδύνους για τους επενδυτές, έτσι ώστε εκείνοι να τις λάβουν υπόψη στις αποφάσεις τους. Δεν θέλουμε να έχουμε πολιτική επιρροή, ούτε έχουμε πολιτική ατζέντα, δεν στηρίζουμε τη μια ή την άλλη μετοχή, ούτε και κόμματα. Αποστολή μας είναι η ανάλυση πιστωτικών κινδύνων και η δημοσίευση τους».
Γιατί έγινε τώρα η υποβάθμιση;
Όμως η υποβάθμιση της Γαλλίας και 8 άλλων χωρών της ευρωζώνης συμβαίνει ακριβώς όταν η ευρωζώνη βρίσκεται στο φόρτε των προσπαθειών της προς μια δημοσιονομική ένωση. Συμβαίνει όταν χώρες, όπως η Ιταλία, παίρνουν μέτρα μείωσης των ελλειμμάτων και μάλιστα με θετική ανταπόκριση από τις αγορές. Γιατί λοιπόν η Standard & Poor´s προβαίνει σε αυτό το χρονικό σημείο σε αυτή την υποβάθμιση;
«Ναι, αυτή είναι σαφώς μια ενδιαφέρουσα ερώτηση», τονίζει ο διευθυντής του τμήματος αξιολογήσεων χωρών της Standard & Poor´s. «Στις ανακοινώσεις τύπου έχουμε αναγνωρίσει τις προσπάθειες της Ιταλίας.
Η τωρινή υποβάθμιση, αλλά και εκείνη της Ιταλίας παλαιότερα, εντάσσεται περισσότερο σε ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο. Είμαστε της άποψης ότι δεν έχει σημειωθεί ακόμα κάποια μεγάλη επιτυχία στη διαχείριση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη. (...)
Στόχος μας δεν είναι να διαδραματίσουμε κάποιο ρυθμιστικό ρόλο. Δεν είναι αυτή η αποστολή μας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα παραμείνουν σημαντικοί για την αγορά. Στηριζόμαστε στη μέχρι τώρα πορεία μας που δείχνει ότι οι αξιολογήσεις μας είναι ένας αξιόπιστος δείκτης για τις πιθανότητες ενός πιστωτικού γεγονότος».
newscode.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα