To φράγμα που πληγώνει την Κίνα...

19:30 14/6/2011 - Πηγή: 24wro
Σε οριακό σημείο έχει φτάσει η λειτουργία του μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού εργοστασίου στον κόσμο…
στο Φράγμα των Τριών Φαραγγιών, εξαιτίας της παρατεταμένης περιόδου...
ξηρασίας που πλήττει την κεντρική Κίνα και θεωρείται η χειρότερη των τελευταίων πενήντα ετών.

Οι επιπτώσεις όχι μόνο στην παροχή ενέργειας αλλά και στην παροχή νερού, καθώς το φράγμα τέμνει τον Γιανγκτσέ, τον μεγαλύτερο ποταμό της χώρας, είναι ήδη εμφανείς και πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως οι συνέπειες της ξηρασίας δεν θα ήταν τόσο σοβαρές αν δεν είχε κατασκευαστεί το φράγμα.

Σε συναγερμό

Το «καμπανάκι» κινδύνου χτύπησε όταν η στάθμη του νερού στο εργοστάσιο έπεσε κάτω από το όριο συναγερμού (τα 156 μέτρα) με αποτέλεσμα οι 26 τουρμπίνες της εγκατάστασης να μην μπορούν να λειτουργήσουν επαρκώς, γεγονός που χαρακτηρίστηκε από αξιωματούχους της κυβέρνησης ως ιδιαίτερα κρίσιμο.

Οι υπεύθυνοι δε του φράγματος περιμένουν πως το επίπεδο του νερού θα μειωθεί και άλλο μέσα στον Ιούνιο, φτάνοντας τα 145 μέτρα, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό αν αναλογιστεί κανείς πως το 20% της ενέργειας της χώρας εξαρτάται από υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Το ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, σε συνδυασμό με τα μηδενικά σχεδόν ποσοστά βροχόπτωσης που καταγράφηκαν το 2011, προκάλεσε τη μείωση των νερών στο φράγμα. Από τη μείωση αυτή 1.392 ταμιευτήρες άδειασαν στην κυριολεξία, με αποτέλεσμα τα επίπεδα παραγωγής ενέργειας σε πολλούς σταθμούς να μηδενιστούν, ενώ σταμάτησε η παροχή πόσιμου νερού σε 300.000 σπίτια. Ηδη έχει ανασταλεί η λειτουργία πολλών εργοστασίων, καθώς το ρεύμα δεν φτάνει για όλους.

Σε πολλές εγκαταστάσεις μάλιστα σκέφτονται να στραφούν και πάλι στη χρήση ορυκτών καυσίμων για να διασφαλίσουν τη λειτουργία τους, ενώ ήδη η πετρελαϊκή εταιρεία PetroChina, η μεγαλύτερη της χώρας, έχει αυξήσει τις πωλήσεις σε σχέση με πέρυσι στις περιοχές που πλήττονται από ξηρασία κατά 18,6%.

Ταυτόχρονα περισσότερα από 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τη μέχρι τώρα ξηρασία που διαρκεί περισσότερο από 200 μέρες, ενώ εκατομμύρια εκτάρια καλλιεργειών έχουν πληγεί προκαλώντας τεράστιες ζημιές σε χιλιάδες αγρότες.

Υπολογίζεται πως από τις περιοχές που πλήττονται λόγω της ξηρασίας προέρχεται το 47% της συνολικής παραγωγής ρυζιού της χώρας. Αν και η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή και πολλοί αμφισβητούν τη βιωσιμότητα τόσο μεγάλων έργων, η Κίνα δείχνει να μην πτοείται, καθώς μέχρι το 2015 θα κατασκευαστούν εργοστάσια παρόμοιου βεληνεκούς προσθέτοντας στην παραγόμενη ενέργεια από υδροηλεκτρικά ακόμη 140GW.

Επιπτώσεις στο περιβάλλον

Εκτός από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που πλήττουν τη χώρα, πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν το ίδιο το φράγμα για μια σειρά προβλημάτων που έχουν προκληθεί. «Ο ποταμός Γιανγκτσέ, που έχει ουσιαστικά κοπεί στα δύο από το φράγμα, έχει χάσει τεράστιες ποσότητες υδάτων.

Ο ταμιευτήρας των 600 τετρ. χιλιομέτρων έχει διαταρά
Keywords
Τυχαία Θέματα