Αλλαγές στο νόμο για τους υπερχρεωμένους

10:54 21/9/2012 - Πηγή: 24wro
Αμεσες αλλαγές δρομολογούνται στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά εξαιτίας...
δυσλειτουργιών που προέκυψαν από την εφαρμογή του και κατόπιν υποδείξεων της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα... έχει εκφράσει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο η εφαρμογή του νόμου να πλήξει τη ρευστότητα των τραπεζών. «Υπάρχει μια ανησυχία όσον αφορά τον αντίκτυπο που θα έχει η εφαρμογή του νόμου Κατσέλη στην κεφαλαιακή επάρκεια
των τραπεζών.

Ο προβληματισμός σχετίζεται με τις καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων, για τις οποίες ορίζεται δικάσιμος ακόμη και το 2018», σχολίασε καλά πληροφορημένη πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» οι νομοθετικές αλλαγές αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τον επόμενο μήνα. Στο διάστημα αναμονής μέχρι την εκδίκαση, που σήμερα μπορεί να φτάσει και τα έξι χρόνια, οι περισσότεροι οφειλέτες δεν πληρώνουν τις δόσεις τους πλήττοντας τη ρευστότητα των τραπεζών.

Μία από τις βασικές αλλαγές που δρομολογούνται αφορά την πληρωμή δόσεων κατά την περίοδο μέχρι την εκδίκαση, ακόμη και εάν αυτές οι δόσεις καθορίζονται από την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη. Το ενδεχόμενο να οριστεί αυτή η δόση στο 30% του δηλωθέντος εισοδήματος του οφειλέτη φαίνεται να εγκαταλείπεται, καθώς εκτιμάται ότι πολλά από τα εισοδήματα που δηλώνονται είναι μικρότερα από τα πραγματικά, ιδιαίτερα όταν το ύψος των δανείων είναι πολύ μεγάλο. Στόχος είναι η ενθάρρυνση του εξωδικαστικού συμβιβασμού για να περιοριστούν οι υποθέσεις που φτάνουν στα δικαστήρια.

Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο χθεσινής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε υπό τη γενική γραμματεία καταναλωτή, στην οποία συμμετείχαν καταναλωτικές οργανώσεις, εκπρόσωποι του τραπεζικού κλάδου και άλλοι φορείς. Μέχρι σήμερα περίπου 40.000 αιτήσεις έχουν φτάσει στις τράπεζες για εξωδικαστική διευθέτηση των οφειλών. Από αυτές 25.000 - 27.000 έχουν φτάσει στα δικαστήρια. Περίπου 5.000 υποθέσεις έχουν εκδικαστεί, ενώ έχουν δημοσιευθεί περίπου 3.000 αποφάσεις.

Οι μισές από τις αποφάσεις ήταν απορριπτικές, που σημαίνει ότι μέχρι στιγμής οι αριθμός των δανείων που «κουρεύτηκαν» βάσει του συγκεκριμένου νόμου είναι περίπου 1.500. Από τις αιτήσεις που αφορούν υπερχρέωση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σχεδόν οι μισές (49%) αφορούν στεγαστικά και άλλα δάνεια. Οι τέσσερις στις πέντε αιτήσεις αφορούν συνδυασμό οφειλών (καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, εορτοδάνεια κ.ά.).

Κατά μέσο όρο τα άτομα που καταφεύγουν στα δικαστήρια διατηρούν χρέη σε τρεις διαφορετικές τράπεζες από τις οποίες έχουν δανειστεί οκτώ πιστωτικά προϊόντα (δάνεια, κάρτες κ.λπ.). «Επιμένουμε στην περαιτέρω αναστολή των πλειστηριασμών, στη μείωση των επιτοκίων, στη διαγραφή οφειλών υπό προϋποθέσεις. Το μεγαλύτερο αγαθό που προσπαθούμε πάση θυσία να διαφυλάξουμε είναι η κύρια και μοναδική κατοικία. Σε αυτό δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω», σχολίασε η διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ κ. Παναγιώτα Καλαποθαράκου.
Keywords
Τυχαία Θέματα