Αμεση απόλυση στο Δημόσιο για αδικήματα με κοινωνική απαξία

22:46 24/8/2011 - Πηγή: 24wro
Σε αυτοδίκαιη αργία θα τίθενται οι δημόσιοι υπάλληλοι που υποπίπτουν σε σοβαρά...
πειθαρχικά παραπτώματα μέχρι να αποφαίνονται τα Δικαστήρια, ενώ προβλέπεται ακόμη και η άμεση απόλυσή τους στις περιπτώσεις τελέσεως ποινικών αδικημάτων με έντονη κοινωνική απαξία, όπως είναι η δωροδοκία, η υπεξαίρεση, η ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου, η ασέλγεια με κατάχρηση εξουσίας και τα παραπτώματα σχετικά με την παιδική πορνογραφία και το εμπόριο ναρκωτικών.

Αυτά προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου για το νέο πειθαρχικό
δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο παρουσίασε την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Ρέππας.

«Οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι στη συντριπτική τους πλειονότητα τους δεν έχουν λόγο να επιζητούν να μένουν στο απυρόβλητο και να βαρύνονται και να σκιάζονται από μια εικόνα που αδικεί την προσπάθειά τους και την εν γενεί παρουσία τους στη δημόσια διοίκηση», τόνισε ο κ. Ρέππας.

Οπως σημείωσε ο υπουργός «οι υπάλληλοι που είναι συνεπείς και κάνουν τη δουλειά τους επιζητούν και οφείλουν να πρωτοστατούν στην εγκαθίδρυση διαδικασιών αξιολόγησης και ελέγχου. Για να στρατευθούμε στον αγώνα που συμπυκνώνεται στο μήνυμα που εκπέμψαμε από την πρώτη στιγμή για τη δημόσια διοίκηση και τους δημόσιους υπαλλήλους: "από την απαξίωση στην καταξίωση"», κατέληξε.

Οι αλλαγές που επιφέρει το νέο πειθαρχικό δίκαιο
Με το σχετικό σχέδιο νόμου αναδιατυπώνονται συνολικά τα αντίστοιχα άρθρα του υπαλληλικού κώδικα που έχουν πειθαρχικό περιεχόμενο. Το πεδίο εφαρμογής του προωθούμενου πλαισίου αφορά στο σύνολο των εργαζομένων στα υπουργεία και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, αλλά και τους υπαλλήλους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως έγινε γνωστό, είναι σε δεύτερη φάση το νέο πειθαρχικό δίκαιο να τύχει εφαρμογής στο σύνολο των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και στα κρατικά Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Καθώς επίσης και για όσους συμβούλους - συνεργάτες αναλαμβάνουν με σύμβαση έργου να φέρουν σε πέρας για λογαριασμό του κράτους μια συγκεκριμένη δουλειά, ώστε να ελέγχονται και αυτοί με το ίδιο πειθαρχικό δίκαιο κατά την περίοδο που ασκούν δημόσια εξουσία.

«Έχει παγιωθεί η αντίληψη», ανέφερε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «πως εκφυλιστικές λειτουργίες και παθογένειες στη δημόσια διοίκηση δεν ελέγχονται και δεν τιμωρούνται. Οι καθυστερήσεις και η παραπομπή στις καλένδες, αλλά και η απροκάλυπτη συγκάλυψη σε κάποιες περιπτώσεις καθώς και η επιβολή ποινών χωρίς την απαιτούμενη κλιμάκωση οδηγούν σε ηθική απαξίωση του κράτους και των λειτουργών του. Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν είναι επαρκές, αφού δεν εγγυάται την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα και ταχύτητα στην αντιμετώπιση των σχετικών προβλημάτων».
<
Keywords
Τυχαία Θέματα