Ανακαλύφθηκε ο μεγαλύτερος φτερωτός δεινόσαυρος που υπήρξε ποτέ

09:42 7/4/2012 - Πηγή: 24wro
Είχε μήκος όσο ένα λεωφορείο. Ζύγιζε περισσότερο από 1.600 κιλά. Το σώμα του ήταν...
καλυμμένο με όμορφα πολύχρωμα φτερά, που το κάθε ένα ξεπερνούσε τα 25 εκατοστά. Το άνοιγμα των φτερών του, ήταν εντυπωσιακό και δημιουργούσε μια τεράστια σκιά όταν τα άνοιγε. Μέχρι σήμερα η ύπαρξη του ήταν άγνωστη. Οι επιστήμονες έμειναν με ανοιχτό το στόμα όταν ανακάλυψαν τα απολιθώματα του...
Πρόκειται για ένα σαρκοφάγο δεινόσαυρο, άγνωστο μέχρι σήμερα, τα απολιθώματα του οποίου ανακάλυψαν παλαιοντολόγοι στη βορειο – ανατολική Κίνα. Εικάζεται ότι έζησε πριν από 125.000.000 χρόνια και ήταν ο φόβος και
ο τρόμος των άλλων δεινοσαύρων αφού χτυπούσε και κατασπάραζε τα θύματα του, ακριβω΄ς όπως και ο Τυραννόσαυρος .

Το όνομα του είναι “Γιουτύραννος”, (Yutyrannus huali), που σημαίνει “όμορφος φτερωτός τύραννος”. Θεωρείται πρώιμος συγγενής του Τυραννόσαυρου, με τον οποίο ανήκουν στην ίδια οικογένεια ψυχρόαιμων πλασμάτων, τα Τυραννοσαυροειδή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Σινγκ Σου του Ινστιτούτου Παλαιολογίας Σπονδυλωτών και Παλαιοανθρωπολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών του Πεκίνου, ανακάλυψαν τρία σχεδόν πλήρη απολιθώματα σκελετών και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature».

Οι παλαιοντολόγοι ανέφεραν ότι ο νέος δεινόσαυρος είχε τρία δάχτυλα ποδιού έναντι δύο του Τυραννόσαυρου και, επιπλέον, διέθετε εντυπωσιακό φτέρωμα πιθανώς σε όλο το σώμα του, μάλλον για προστασία από το κρύο ή για προσέλκυση του άλλου φύλου. Τα φτερά δεν ήταν πάντως αρκετά μεγάλα για να επιτρέπουν στον Γιουτύραννο να πετάει.

Το συγκεκριμένο εύρημα -φτερά σε τόσο μεγάλο δεινόσαυρο- έχει προκαλέσει έκπληξη σε πολλούς επιστήμονες, μερικοί από τους οποίους εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς ως τώρα θεωρούσαν ότι τα μεγάλα ζώα (όπως ο ελέφαντας και ο ρινόκερος σήμερα) δεν έχουν ανάγκη από φτέρωμα για μόνωση από το κρύο.

Ο μεγαλύτερος δεινόσαυρος με φτερά που ήταν γνωστός ως τώρα (Beipiaosaurus) και είχε ανακαλυφθεί επίσης στο ίδιο μέρος στην Κίνα το 1999, είχε μέγεθος μόλις το ένα τέταρτο του Γιουτύραννου και βάρος 40 φορές μικρότερο, ενώ ο Τυραννόσαυρος -που έφτανε τα 12 μέτρα σε μήκος- κατά πάσα πιθανότητα δεν είχε φτέρωμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα