ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΤΗ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ Ο ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ

15:49 23/2/2012 - Πηγή: 24wro
Την πιθανότητα θανάτου δι' απαγχονισμού αντιμετωπίζει ο...
έκπτωτος πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, όπως έγινε γνωστό στη τελευταία ακροαματική συνεδρίαση της δίκης που ξεκίνησε...

τον Αύγουστο. Η τελική ετυμηγορία, σύμφωνα με το δικαστήριο, θα ανακοινωθεί στις 2 Ιουνίου.
«Δεν πρόκειται για υπόθεση δολοφονίας ενός, δέκα ή είκοσι πολιτών. Πρόκειται
για υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ένα ολόκληρο έθνος. Εάνκαταδικαστεί, ο νόμος προβλέπει την ποινή του θανάτου δι'απαγχονισμού» δήλωσε ο εισαγγελέας, Μουσταφά Σουλεϊμάν.
Ο 83χρονος Μουμπάρακ κατηγορείται ότι διέταξε τις δολοφονίες άοπλων διαδηλωτών στην διάρκεια της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του την περασμένη χρονιά. Κατηγορείται επίσης για διαφθορά. Οι συνήγοροί του υποστηρίζουν ότι είναι αθώος.
Οταν στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης ο δικαστής έδωσε μία τελευταία ευκαιρία στον Μουμπάρακ να μιλήσει, εκείνος αρνήθηκε, λέγοντας ότι δεν έχει τίποτε να προσθέσει. «Οσα είπε ο συνήγορός μου είναι αρκετά» αποκρίθηκε.
Πρόκειται για τον πρώτο ηγέτη που ανατράπηκε στις εξεγέρσεις της «Αραβικής Ανοιξης» που βρέθηκε ενώπιον του δικαστηρίου. Ο Ζιν ελ Αμπιντίν μπεν Αλι της Τυνησίας δικάστηκε ερήμην, έχοντας καταφύγει στη Σαουδική Αραβία.
Στη δικαστική αίθουσα δεν επετράπησαν οι κάμερες και αντίθετα με προηγούμενες συνεδριάσεις του δικαστηρίου, η κρατική τηλεόραση δεν μετέδωσε εικόνες από την άφιξη του Μουμπάρακ και των άλλων κατηγορουμένων στο δικαστήριο.
Ο πρώην πρόεδρος δικάστηκε ταυτόχρονα με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησής του Χαμπίμπ ελ Αντλι και έξι ανώτατους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, οι οποίοι επίσης αντιμετωπίζουν την ποινή του θανάτου εάν κριθούν ένοχοι. Οι δύο γιοι του Μουμπάρακ Αλάα και Γκαμάλ δικάστηκαν ταυτόχρονα με τον πατέρα τους για διαφθορά και αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης.
Ο Μουμπάρακ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 1981, υποχρεώθηκε σε παραίτηση την 11η Φεβρουαρίου 2011 έπειτα από αιματηρή λαϊκή εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του που διήρκεσε 18 ημέρες. Στη διάρκεια των διαδηλώσεων σκοτώθηκαν περισσότεροι από 800 άνθρωποι. Τη διακυβέρνηση της χώρας ασκεί έκτοτε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου υπό το στρατάρχη Χουσέιν Ταντάουι.
Keywords
Τυχαία Θέματα