Από πατάτα στην κατοχή η τρούφα, εκλεκτό έδεσμα

16:12 19/12/2011 - Πηγή: 24wro
Πριν από λίγες ημέρες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση για όσους...
θέλουν να αλλάξουν στάση ζωής. Αυτούς που θέλουν να αφήσουν πίσω τους την πόλη ή τις συμβατικές γεωργικές καλλιέργειες και να στραφούν στην παραγωγή προϊόντων, όπως τα μανιτάρια που έως τώρα ήταν μια ασυνήθιστη καλλιέργεια στην Ελλάδα. Το «μενού» στο τέλος των επιστημονικών εισηγήσεων περιελάμβανε για τους συνέδρους και κυνήγι
τρούφας, του «υπόγειου μανιταριού» στα δάση της Πιερίας.
Τρούφα; Εως πριν από 3-4 χρόνια όσοι συζητούσαν την προοπτική παραγωγής της αντιμετωπίζονταν περίπου ως «γραφικοί». Σήμερα όμως το κυνήγι της τρούφας είναι μια πραγματικότητα που ξεπέρασε ακόμη και τις προσδοκίες των κυνηγών της, αφού στα ελληνικά βουνά έχει ανακαλυφθεί και η σπάνια λευκή τρούφα, η βασίλισσα του είδους, η αξία της οποίας στη διεθνή αγορά ξεπερνάει τα 6.000 ευρώ το κιλό.
Στον Ολυμπο και στα Πιέρια, στα Γρεβενά, στη Δράμα, στις Σέρρες, στην Κοζάνη, στην ορεινή Πελοπόννησο και σε δεκάδες άλλες περιοχές, το οργανωμένο κυνήγι της με ειδικά εκπαιδευμένα τρουφόσκυλα που τη μυρίζουν κάτω από το έδαφος, εξειδικευμένους οδηγούς και τρουφοσυλλέκτες εξελίσσεται σαν σπορ εποχής.
«Το καλοκαίρι είναι καλό για να τη γνωρίσουν οι ερασιτέχνες. Το φθινόπωρο είναι καλή εποχή για να κάνεις την τύχη σου ψάχνοντας μαύρες τρούφες και από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Ιούλιο είναι η αγαπημένη μου περίοδος», λέει η τρουφοκυνηγός της Πιερίας κ. Ελευθερία Τζιάτζιου.
Τα μυστικά της
Η Ελευθερία, είναι αυτή που ξενάγησε στη ΒΑ πλευρά του Ολύμπου τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης και τους μύησε στα μυστικά του εξαιρετικού εδέσματος. Το τελευταίο διάστημα η ομάδα της βρίσκεται στο ρέμα του Ορλιά, μια μαγευτική τοποθεσία για κάθε εποχή στον Ολυμπο, ψάχνοντας για μαύρη άγρια τρούφα, εκπαιδεύοντας σκυλιά για να τη βρίσκουν και τους επισκέπτες στο πώς να την απολαμβάνουν στο φαγητό.
Πριν από δέκα χρόνια άφησε τον Πειραιά και επέστρεψε με την οικογένειά της στο χωριό της, την Κονταριώτισσα Πιερίας. Καταπιάστηκε με διάφορες δουλειές, αλλά οι φράσεις του παππού της «πως στην Κατοχή τρώγαμε κάτι πατάτες από το δάσος για να χορτάσουμε την πείνα μας»... τάιζαν συχνά την περιέργειά της. Κι αυτές τις «πατάτες» ο παππούς εκείνος, τις ήξερε από τον παππού του... Ψάχνοντας στα δάση και στο Ιντερνετ, ανακάλυψε τελικά ότι ο παππούς έτρωγε τρούφες στην κατοχή. Από τότε το κυνήγι της έγινε η καθημερινή ασχολία της. Μαζί με τα τρία τρουφόσκυλά της, τη Μάγια, την Ντάνα, τον Τσε και με την ομάδα της οργώνει τώρα τα βουνά της Πιερίας. Η επιμονή της επιβραβεύτηκε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ανακάλυψε στα βουνά της περιοχής (είναι πια το μέρος μυστικό και πολύτιμο) λευκή τρούφα, 16 κομμάτια βάρους 1.160 γραμμαρίων, κατοχυρώνοντας και επίσημα όπως είπε στην «Κ», μέσω του ΕΘΙΑΓΕ, ότι η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα της Ευρώπης μετά τις Ιταλία, Κροατία και Ουγγαρία, στην οποία φυτρώνει το σπάνιο έδεσμα. Εξακόσια γραμμάρια πουλήθηκαν στο εξωτερικό προσφέροντας ένα πολύ κα
Keywords
Τυχαία Θέματα