Αξιολόγηση τελική λύση για 650.000 δημοσίους υπαλλήλους

09:08 4/12/2012 - Πηγή: 24wro
Εκπαιδευτικοί, γιατροί, δικαστικοί, κληρικοί, διπλωμάτες, αστυνομικοί, στρατιωτικοί και...
απλοί υπάλληλοι του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα θα μπουν στο μικροσκόπιο της υποχρεωτικής αξιολόγησης για να βρεθούν οι 25.000 που θα απολυθούν.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όλοι ανεξαιρέτως οι δημόσιοι υπάλληλοι είτε εργάζονται ως τακτικό προσωπικό στο στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία, ΟΤΑ, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου) είτε έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου σε ΔΕΚΟ
και ΝΠΙΔ, θα τεθούν σε λίγες μέρες, από τις αρχές του 2013, σε διαδικασία αξιολόγησης. Πρόκειται για 650.000 δημοσίους υπαλλήλους, από τους οποίους οι 623.000 εργάζονται στο στενό δημόσιο και οι υπόλοιποι 27.000 σε ΔΕΚΟ και άλλα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, οι οποίοι θα περάσουν από κόσκινο με διαδικασίες ΑΣΕΠ και όσοι βρεθούν «ακατάλληλοι» θα δουν να ανοίγει η πόρτα της εξόδου.

Στην αξιολόγηση θα λάβουν μέρος και οι περίπου 1.500 υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που μετακινούνται από φέτος σε άλλες θέσεις, ενώ σε αργία θα τεθούν οι 700 υπάλληλοι που έχουν κριθεί επίορκοι.

Από την αξιολόγηση, εξαιρούνται οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ που είναι στο Χρηματιστήριο (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, κλπ) καθώς και οι περίπου 80.000 συμβασιούχοι με σύμβαση έργο και ορισμένου χρόνου, καθώς και οι ωρομίσθιοι και οι μετακλητοί.

Πως θα γίνει η αξιολόγηση

Το σχέδιο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπει διαδικασίες-εξπρές. Οι υπάλληλοι θα αξιολογηθούν είτε απευθείας από τον ΑΣΕΠ είτε στους φορείς που εργάζονται αλλά με διαδικασίες και προδιαγραφές που θα ορίσει το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού. Σύμφωνα με την εφημερίδα «6 Μέρες» το μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται ότι θα έχουν οι υπάλληλοι που είναι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς θεωρούνται υπεράριθμοι και χαμηλών προσόντων.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο 3, κάθε τρίμηνο πρέπει να μετακινούνται 6.000 δημόσιοι υπάλληλοι και να καλύπτουν -αν υπάρχουν- κενές θέσεις του Δημοσίου. Η διαδικασία ήδη τρέχει για τους 2.000 υπαλλήλους των ΟΤΑ για τους οποίους έχει βρεθεί λύση ώστε να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις.

Την ίδια ώρα, η μάχη για τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων στους ΟΤΑ συνεχίζεται με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να βρίσκει λύση στην άρνηση των 35 Δημάρχων να στείλουν λίστες με το προσωπικό τους που εμπίπτει στη διαθεσιμότητα. Συγκεκριμένα, το υπουργείο στράφηκε στην απογραφή του 2012, από την οποία άντλησε τις καταστάσεις με όσους είναι διοικητικό προσωπικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Από τα μέσα Δεκεμβρίου οι περίπου 600 διοικητικοί υπάλληλοι αυτών των 35 ΟΤΑ θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά 25% για όσο καιρό βρίσκονται στη διαθεσιμότητα και μέχρι να βρεθεί κενό σε κάποια άλλη υπηρεσία του Δημοσίου...
iefimerida.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα