ΔΕΙΤΕ: Πικάσο στην πυρά!

10:20 23/7/2013 - Πηγή: 24wro
'Ολα τα είχαμε ακούσει, αλλά για πίνακες στο φούρνο, όχι...
Πέρυσι, με μια χειρουργικής ακρίβειας επιδρομή στην Κούνστχαλ του Ρότερνταμ στην Ολλανδία, κάποιοι επιτήδιοι έκλεψαν πίνακες του Πικάσο, του Μονέ, του Ματίς, του Γκογκέν, του ντε Χάαν και του Λούσιαν Φρόιντ αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Τους πήρε μόλις δύο λεπτά και 13 δεύτερα. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη κλοπή έργων τέχνης στην Ολλανδία την τελευταία δεκαετία.

Τον περασμένο Ιανουάριο τρεις από αυτούς συνελήφθησαν στη Ρουμανία, αλλά
οι πίνακες δεν εντοπίστηκαν. Ε, τώρα η μητέρα ενός από αυτούς (του φερόμενου ως εγκεφάλου), η Ολγα Ντογκάρου που ζει στο χωριό Καράκλιου στη Ρουμανία, υποστήριξε πως είχε η ίδια τους πίνακες και μάλιστα προσπάθησε αρχικά να τους κρύψει θάβοντάς τους σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι και ύστερα σε ένα... νεκροταφείο. Οταν όμως η αστυνομία άρχισε πιο εντατικούς ελέγχους, αποφάσισε να τους καταστρέψει μία και καλή, καίγοντάς τους στο φούρνο της! «Εβαλα μέσα στο φούρνο τη βαλίτσα με τους πίνακες. Πρόσθεσα μερικά κούτσουρα, κάτι παντόφλες και πλαστικά παπούτσια και περίμενα μέχρι να καούν εντελώς», παραδέχτηκε.

Σύμφωνα με το διευθυντή του Μουσείου Εθνικής Ιστορίας της Ρουμανίας, οι εμπειρογνώμονες του μουσείου εξετάζουν τις στάχτες από το φούρνο για να καταλήξουν εάν είναι όντως τα λείψανα των επτά πινάκων... Δυστυχώς, εντοπίστηκαν υπολείμματα μπογιάς, καμβά και καρφιών, ορισμένα από τα οποία πάνω από 100 ετών - γεγονός που εκ πρώτης όψεως επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της γυναίκας. Τα οριστικά αποτελέσματα πάντως δεν έχουν γνωστοποιηθεί ακόμα.

Οι πίνακες που είχαν κλαπεί ήταν κυρίως μικρών διαστάσεων έργα, τα οποία μπορούσαν να μεταφέρουν γρήγορα οι κλέφτες της πινακοθήκης. Επρόκειτο για την «Κεφαλή Αρλεκίνου» (1971) του Πικάσο, τη «Γέφυρα του Γουότερλου» και τη «Γέφυρα του Τσάρινγκ Κρος» (1901) του Μονέ, το «Κορίτσι που διαβάζει σε λευκό και κίτρινο» (1919) του Ματίς, το «Κορίτσι σε ανοικτό παράθυρο» (1898) του Γκογκέν, μια αυτοπροσωπογραφία του 1890 του Ντε Χάαν και τη «Γυναίκα με κλειστά μάτια» (2002) του Λούσιαν Φρόιντ.

Ολο αυτό μας έφερε στο νου την κωμικοτραγική σκηνή της κωμωδίας «Bean», όπου ο Μίστερ Μπιν (Ρόουαν Ατκινσον) επιχειρεί να σβήσει με... νέφτι τη μουντζούρα που ο ίδιος προκάλεσε έπειτα από ένα φτάρνισμα στον πίνακα που απεικόνιζε τη «Μητέρα» του Αμερικανού ζωγράφου Ουίστλερ. Και τελικά καταστρέφει ολοσχερώς το κεφάλι της!

Τουλάχιστον αυτός ο έρμος είχε καλές προθέσεις, ενώ εδώ πρόκειται για τη στυγνή απόπειρα μιας ανίδεης να εξαφανίσει κάθε ίχνος μιας σειράς αριστουργημάτων, προκειμένου να προστατεύσει, όπως νόμιζε, το γιο της. Και δυστυχώς δεν πρόκειται για ταινία... Κριτικοί τέχνης μίλησαν για έγκλημα. Και έχουν δίκιο.

«Γυναίκα με κλειστά μάτια» (2002) του Λούσιαν Φρόιντ Πάντως φαίνεται πως η εξαφάνιση ή και καταστροφή τέτοιων «επώνυμων» έργων είναι μια μάλλον συνήθης πρακτική. Οπως οι περισσότεροι κλέφτες διάσημων έργων τέχνης, έτσι και οι κλέφτες του Ρότερνταμ γρήγορα συνειδητοποίησαν πως δεν είναι καθόλου απλό να πουλήσεις αναγνωρίσιμα έργα κορυφαίων ζωγράφων. Ακόμα και έμπειροι κλέφτες τα βρίσκουν σκούρα όταν «μεταπηδούν» στο χώρο της τέχνης, καθώς συνειδητοποιούν πως δεν μπορούν να διαθέσουν τα πανάκριβα κλοπιμαία χωρίς να εντοπιστούν. Και δυστυχώς γι' αυτούς, οι πίνακες δεν είναι καν φτιαγμένοι από κάποιο πανάκριβο μέταλλο που μπορείς να λιώσεις και να πουλήσεις...

Την τελευταία δεκαετία πάντως φαίνεται πως συμμορίες του υποκόσμου «επενδύουν» στην τέχνη. Τα έργα αυτά μπορούν να διακινούνται από πάμπλουτους κακοποιούς αενάως, αλλά κάποια στιγμή κάποιος θα θελήσει να ρευστοποιήσει την αξία τους. Ε, τότε είναι που μπαίνει στο παιχνίδι ο Τζούλιαν Ράντκλιφ.

Ο Ράντκλιφ διευθύνει στο Λονδίνο το ALR (Art Loss Register), που διεξάγει ντετεκτιβικού τύπου έρευνες για τον εντοπισμό των χαμένων έργων (από το 1991 έχει εντοπίσει 16 Πικάσο και έργα συνολικής αξίας 160 εκατομμυρίων λιρών!), ενώ διαθέτει τη μεγαλύτερη στον κόσμο βάση δεδομένων κλεμμένων ή χαμένων έργων τέχνης - κάτι που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη τη δουλειά των κακοποιών. Ο ίδιος ο Ράντκλιφ έχει μεταμφιεστεί ουκ ολίγες φορές σε δυνητικό αγοραστή για να πιάσει στα πράσα τους κλέφτες, ενώ έχει διαπραγματευθεί πολλές φορές με πληροφοριοδότες του υποκόσμου. Με το αζημίωτο βέβαια, αφού για κάθε έργο τέχνης που καταφέρνει να εντοπίσει αμείβεται με το 20% της αξίας του...

Σύμφωνα με την «Daily Mail», κάποιοι δράστες είναι άτομα υπεράνω υποψίας: μέχρι και επιτυχημένοι ντίλερ καίνε (!) πασίγνωστα έργα για να εισπράξουν τα λεφτά της ασφάλειας. Το έκανε το 1987 ο Ολλανδός Ρόμπερτ Νούρτμαν, ένας πάμπλουτος ντίλερ που διέθετε ιδιόκτητο αεροπλάνο και κάστρο. Είχε μάλιστα εκτοξεύσει απειλές εναντίον του ιδιωτικού ντετέκτιβ Μπεν Τζουιντέμα, ο οποίος τον υποψιαζόταν, ότι θα σκοτώσει το μικρό του γιο αν συνεχίσει.

«Κεφαλή Αρλεκίνου» (1971) του Πικάσο Πάντως οι απλοί κλέφτες μάλλον δεν ονειρεύονται να... κοσμήσουν με τα διάσημα κλοπιμαία το σαλόνι τους για προσωπική απόλαυση. Και καθώς δύσκολα μπορούν να τα πουλήσουν, πρέπει κάτι να κάνουν με αυτά. Σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται πως τα χρησιμοποιούν ως εγγύηση σε δοσοληψίες με ναρκωτικά και όπλα (υπήρξε μάλιστα μια τέτοια εικασία ως προς τους κλέφτες του Ρότερνταμ, ότι δηλαδή έκαναν την κλοπή ώστε να ισοφαρίσουν ένα χρέος που σχετιζόταν με οκτώ τόνους κοκαΐνης) ή ως διακανονισμό για μεγάλα χρέη. Ακόμα και για εκβιασμούς ή ως διαπραγματευτικό χαρτί, αν ένας κακοποιός έχει συλληφθεί για κάτι άσχετο.

Συνήθως, όμως, απλώς τα εξαφανίζουν... Κάποια χάνονται για πάντα, ενώ άλλα «θάβονται» σε αποθήκες υπό καταστροφικές συνθήκες. Ενα παράδειγμα είναι η «Κραυγή» του Μουνχ: το έργο κλάπηκε από Μουσείο του Οσλο το 2004 και βρέθηκε το 2006 σκισμένο και με σημαντικές φθορές από νερό. Η αστυνομία δεν αποκάλυψε πού βρισκόταν όλο αυτό το διάστημα. Στην πραγματικότητα περίπου 20% των χαμένων έργων τέχνης καταστρέφονται ή χάνονται για πάντα.

Σημειωτέον πως δεν είναι η πρώτη φορά που μαμάδες σπεύδουν να ξελασπώσουν τους κανακάρηδές τους, όπως έκανε η Ρουμάνα. Ενα παράδειγμα δίνει το «People»: ο Γάλλος κακοποιός Stephane Breitwieser, στα τέλη του 1990, είχε κλέψει περισσότερα από 200 έργα από μικρά μουσεία της Ευρώπης. Ε, η μαμά του παραδέχτηκε πως η ίδια κατέστρεψε ντουζίνες (!) ολόκληρες από τα έργα αυτά όταν η αστυνομία άρχισε να ερευνά την περίπτωσή του: τεμάχισε πίνακες, πέταξε τα απομεινάρια τους στα σκουπίδια της και έριξε αρχαία και πολύτιμα κοσμήματα σε ένα ποταμάκι. Συνελήφθη όταν κάποια από αυτά βγήκαν και πάλι στην επιφάνεια και ξεβράστηκαν στις όχθες...

enet.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα