ΔΕΙΤΕ: Ποιοι 7 κλασικοί ιατρικοί μύθοι ανατρέπονται;

14:20 7/4/2013 - Πηγή: 24wro
Κατά καιρούς, μελέτες έχουν αποδείξει ότι διάφορες κλασικές θεωρίες...
αναφορικά με παλαιότερες ιατρικές διαγνώσεις είναι παντελώς αναληθείς. Τα αβγά αυξάνουν τη χοληστερίνη, ο πυρετός προκαλείται από το κρύο και άλλες παρόμοιες θεωρίες ανατρέπονται, σύμφωνα με το health.com, ευθύς αμέσως.

Το χαμηλό φως βλάπτει τα μάτια

Η κλασική ατάκα κάθε μητέρας παγκοσμίως «Μη διαβάζεις με χαμηλό φως γιατί θα καταστρέψεις
τα μάτια σου», επιτέλους καταρρίπτεται. Η αλήθεια είναι, ότι το διάβασμα με αμυδρό φως μπορεί να κουράσει τα μάτια, να προκαλέσει πονοκέφαλο και τάση στραβισμού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν προκαλεί μόνιμη βλάβη.

Τα κουρασμένα μάτια έχουν ξηρότητα και ελαφρύ πόνο, προκαλώντας και μια αμυδρή ασάφεια στην όραση, αλλά μια ξεκούραστη νύχτα είναι αρκεί για να σώσει τελικά την κατάσταση.

Ο καφές βλάπτει την υγεία

Ο πολύς καφές σίγουρα μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, αλλά η καθημερινή συνήθεια του πρωινού καφέ έχει αρκετές ευεργετικές ιδιότητες. Ο καφές είναι φυτικό προϊόν, με χρήσιμα φυτοχημικά, που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά.

Επιπλέον, ξυπνά τον εγκέφαλο και δίνει ενέργεια στον οργανισμό, χωρίς να προκαλεί καρδιακά προβλήματα, όπως θεωρούσαν παλαιότερα.

Το κρύο προκαλεί πυρετό

Η αλήθεια είναι, ότι τα κρυολογήματα και ο πυρετός γενικά προκαλούνται από ιούς, που συνήθως διαρκούν 7 έως 10 ημέρες, ανεξάρτητα από το τι θεραπεία ακολουθήσει ο καθένας. Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία ιατρική απόδειξη, που να επιβεβαιώνει ότι η καλή διατροφή έχει κάποια επίδραση σε ένα κρύωμα ή στον πυρετό.

Ωστόσο, έστω και αν δεν έχετε όρεξη να φάτε, θα πρέπει να λαμβάνετε πολλά υγρά, που συμβάλλουν θετικά στη θεραπεία σας. Τα υγρά κρατούν τη βλέννα λεπτότερη και βοηθούν στη χαλάρωση του στήθους και τη ρινική συμφόρηση.

Τα φρέσκα τρόφιμα είναι πάντα καλύτερα από τα κατεψυγμένα

Ευτυχώς (για οικονομικούς λόγους) τα κατεψυγμένα προϊόντα είναι σχεδόν το ίδιο θρεπτικά με τα φρέσκα, καθώς τα φρούτα και τα λαχανικά, που συλλέγονται κατά την κορύφωση της θρεπτικής τους αξίας, μεταφέρονται στα εργοστάσια συσκευασίας και καταψύχονται επί τόπου, κλειδώνοντας στην ουσία τα θρεπτικά τους συστατικά.

Αντίθετα, τα φρέσκα προϊόντα, αν δεν καταναλωθούν την ίδια μέρα, χάνουν αρκετή από τη θρεπτική τους αξία λόγω της θερμότητας, του αέρα και του νερού (που περιέχουν).

Τα αβγά αυξάνουν τη χοληστερίνη

Τις δεκαετίες του 1960 και 1970, τα αβγά κατηγορήθηκαν, ότι είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που αυξάνεται η χοληστερίνη, προκαλώντας καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ωστόσο, νεότερες έρευνες δείχνουν, ότι τα κορεσμένα και τα λιπαρά, που προέρχονται από τη διατροφή, είναι εκείνα που ευθύνονται για καρδιακά προβλήματα. Τα αυγά από την άλλη, είναι μία φτηνή και εύκολη διατροφική επιλογή πλούσια σε άπαχες πρωτεΐνες και βιταμίνες Α και D.

«Αν κρυώσεις, θα… κρυολογήσεις»

Το κρύο που αισθάνεται ο οργανισμός σε χαμηλές θερμοκρασίες δεν σημαίνει απαραίτητα, ότι θα αρρωστήσετε, καθώς δεν επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό συμβαίνει μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, όπως είναι η υποθερμία.

Επιπλέον, για να κρυολογήσετε πρέπει να εκτεθείτε στον ιό της γρίπης. Ο λόγος επομένως, που οι άνθρωποι αρρωσταίνουν περισσότερο το χειμώνα, δεν είναι επειδή είναι χαμηλή η θερμοκρασία αλλά επειδή κατά κύριο λόγο, συγκεντρώνονται σε κλειστά μέρη, όπου μπορεί ο ιός της γρίπης να μεταδοθεί πιο εύκολα.

Το κραγιόν μπορεί να σας αρρωστήσει

Το 2007, η περιβαλλοντική ομάδα «Campaign for Safe Cosmetics» προχώρησε στην έρευνα 33 διαφορετικών κραγιόν, τα οποία θωρούνταν ότι ενδεχομένως περιέχουν μόλυβδο. Αν και δεν υπάρχει κανένα όριο στη χρήση του, το ένα τρίτο των καλλυντικών αυτών βρέθηκε, ότι έχουν περισσότερη ποσότητα από όση επιτρέπεται σε ένα γλυκό.

Στην πραγματικότητα, ο μόλυβδος περιέχεται σχεδόν σε όλα τα προϊόντα. Αλλά ο κίνδυνος να υπάρξει πρόβλημα υγείας από τη χρήση του κραγιόν, είναι εξαιρετικά σπάνιος. Η δηλητηρίαση από μόλυβδο συνήθως προκαλείται από άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως είναι για παράδειγμα οι σωλήνες και η μπογιά στα παλιά σπίτια.

santosight.blogspot.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα