ΔΕΙΤΕ: Το κορίτσι που ξεγέλασε τον Άγγελο του θανάτου

11:56 18/10/2011 - Πηγή: 24wro
Η ιστορία μιας νεαρής που επέζησε από τη φρίκη των Ναζί...
Όταν η μικρή Εβραία Helga Weiss, διατάχθηκε να κατέβει από το τραίνο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, το 1944, όλα έδειχναν πως βάδιζε προς το θάνατό της. Η νεαρή όμως Helga όχι μόνο κατάφερε να επιζήσει αλλά ξεγέλασε κιόλας τον «Άγγελο του θανάτου», γιατρό Γιόζεφ Μένγκελε που ήταν αυτός που αποφάσιζε ποιοι από τους κρατούμενους μπορούσαν να δουλέψουν και ποιοι πήγαιναν απευθείας για εκτέλεση.
Η Helga Weiss που σήμερα είναι καλλιτέχνης, αποκάλυψε την ιστορία της στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης για πρώτη φορά σε
ένα βιβλίο που θα κυκλοφορήσει σύντομα. Το βιβλίο βασίζεται σε ένα ημερολόγιο που κρατούσε όσο βρισκόταν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, φέρνοντας έτσι στο νου την Άννα Φρανκ και το ημερολόγιο της.



Η ιστορία της 80χρονης, σήμερα, Helga ξεκινάει το 1939 όταν στάλθηκε από τους Ναζί σε ένα γκέτο στη Τσεχοσλοβακία. Περιγράφει πως εκεί οι ελευθερίες των κατοίκων σταδιακά περιοριζόντουσαν. «Οι υπάλληλοι έχαναν τις δουλειές τους, απαγορευόταν να πάμε σε πάρκα και σε χώρους άθλησης», λέει σε συνέντευξη που είχε δώσει. «Στα 10 μου, απαγορεύτηκε να πηγαίνω στο σχολείο. Ρωτούσα τους γονείς μου “τι συμβαίνει;” και θύμωνα μαζί τους καθώς αυτοί προσπαθούσαν να με κρύψουν, να με προστατεύσουν».



Ωστόσο, τα χειρότερα δεν είχαν έρθει ακόμη για τη μικρή Helga. Αυτό συνέβη, τον Οκτώβριο του 1944 όταν έφτασε στο Άουσβιτς και η μοίρα της ήταν πλέον στα χέρια και την απόφαση του γιατρού Μένγκελε. Ο «Άγγελος του θανάτου», όπως είναι η ονομασία που του δόθηκε, αποφάσιζε ποιοι από τους κρατούμενους θα επιζούσαν τουλάχιστον για ένα διάστημα. Ο γιατρός εξέταζε τους νέο-αφιχθέντες. Τους πιο αδύναμους τους έστελνε στα αριστερά όπου θα οδηγούνταν στους θαλάμους αερίων. Όσους πάλι έκρινε πως μπορούσαν να δουλέψουν τους έστελνε δεξιά.



Παρόλο που τα υπόλοιπα παιδιά θανατώθηκαν, η Helga κατάφερε να τον ξεγέλασε αναφορικά με την ηλικία της και να τον πείσει έτσι πως μπορούσε να εργαστεί. Έτσι ο Μένγκελε, την έστειλε στην δεξιά πτέρυγα! Κάπως έτσι βρέθηκε στο στρατόπεδο εργασίας «Flossenbürg».

Μέχρι το τέλος του πολέμου η Helga κατάφερε να επιζήσει και επέστρεψε στην πόλη που γεννήθηκε, την Πράγα, όπου και ασχολήθηκε με την ζωγραφική. Ορισμένα μάλιστα έργα της απεικονίζουν την ζωή των παιδιών στα γερμανικά στρατόπεδα. Από τα συνολικά 15.000 παιδιά που στάλθηκαν στο Άουσβιτς από το γκέτο όπου διέμενε πριν, υπολογίζεται ότι κάπου 150 με 1.500 κατάφεραν να επιζήσουν.


Keywords
Τυχαία Θέματα