Δηλητήριο στο πιάτο μας! Η νέα έρευνα που εκθέτει τη Monsanto

13:34 21/9/2012 - Πηγή: 24wro
Μία νέα έρευνα που έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας αποκαλύπτει πως το πιο διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο...
παραγωγής και επινόησης της περίφημης εταιρείας βιοτεχνολογίας Monsanto, αλλά και κατ’ επέκταση ο γενετικά τροποποιημένος αραβόσιτος που έχει αναπτυχθεί και καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο που είναι ανθεκτικός σε αυτό το ζιζανιοκτόνο (πάλι επινόησης της Monsanto) συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης όγκων, φθορών σε ζωτικά όργανα και
πρόωρο θάνατο.

Η μελέτη διενεργήθηκε από ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Caen, στη Γαλλία και δημοσιεύτηκε στο Food and Chemical Toxicology. Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που εξετάζει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ζιζανιοκτόνου Roundup ή του ΝΚ603, του γενετικά τροποποιημένου αραβόσιτου που είναι ανθεκτικό στο παραπάνω ζιζανιοκτόνο και την πατέντα του οποίου κατέχει η Monsanto.

Αν αναρωτιέστε, τι μας νοιάζει αυτό, σκεφτείτε ενδεικτικά πως το παραπάνω ζιζανιοκτόνο χρησιμοποιείται στην αγροτική παραγωγή όλου του κόσμου και ακόμα χειρότερα, μπορεί να μην καταναλώνουμε άμεσα τον γενετικά τροποποιημένο αραβόσιτο, αλλά χρησιμοποιείται κατά κόρον στις ζωοτροφές, χωρίς μάλιστα να απαιτείται κάποια επισήμανση στα κρέατα και τα παράγωγα που καταναλώνουμε. Το 70% των επεξεργασμένων τροφών δε, που αγοράζουμε από το super market, περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά, χωρίς κάτι τέτοιο να αναφέρεται στη συσκευασία. Άρα, ο αραβόσιτος αυτός περιέχεται σε τσιπς, δημητριακά, μαγειρικό λάδι, μέχρι και αλκοόλ κι εμείς δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να το γνωρίζουμε. Το 85% της παραγωγής του δε, γίνεται στις ΗΠΑ.

Το πείραμα

Οι ερευνητές έφτιαξαν 10 ομάδες ποντικιών στις οποίες έδιναν τροφή που περιείχε διάφορες αναλογίες αραβόσιτου και του γενετικά τροποποιημένου αραβόσιτου που είναι ανθεκτικός στο Roundup, το ζιζανιοκτόνο. Σε τρεις από αυτές τις ομάδες έδωσαν τροφή που περιείχε τον γενετικά τροποποιημένο αραβόσιτο σε ποσοστά 11, 22 και 33%. Σε άλλες τρεις, δόθηκε νερό που περιείχε διάφορες ποσότητες του ζιζανιοκτόνου. Στις επόμενες τρεις ομάδες, δόθηκε τροφή που περιείχε ίσες ποσότητες αραβόσιτου, τροποποιημένου και μη. Και σε μία από τις ομάδες, δόθηκε τροφή που απαρτιζόταν μόνο από κανονικό αραβόσιτο, ώστε η ομάδα των ερευνητών να έχει μέγεθος σύγκρισης.

Μέσα στα δύο χρόνια που διήρκεσε αυτό το πείραμα, το αποτέλεσμα ήταν τα ποντίκια που λάμβαναν για τροφή τον γενετικά τροποποιημένο αραβόσιτο που είναι ανθεκτικός στο ζιζανιοκτόνο, ή έπιναν το νερό που το περιείχε, πέθαιναν πολύ νωρίτερααπό τα ποντίκια που λάμβαναν συμβατική τροφή. Αν θέλουμε μάλιστα να το μεταφράσουμε αυτό σε αριθμούς, το 50% των αρσενικών και το 70% των θηλυκών ποντικιών που ανήκαν στις ομάδες που διατηρούσαν την παραπάνω δίαιτα, πέθαναν πρόωρα. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην ομάδα που είχε κανονική διατροφή ήταν 30 και 20%.

Το πιο αξιοσημείωτο και τρομακτικό είναι πως ο γενετικά τροποποιημένος αραβόσιτος NK603 που έχει φτιαχτεί για να είναι ανθεκτικός στο Roundup, έχει σχε
Keywords
Τυχαία Θέματα