Δρούτσας: Επιτακτική η ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη

20:45 13/4/2011 - Πηγή: 24wro
“Με την πρόσκληση προς την Ελλάδα για συμμετοχή στην Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη...
αναγνωρίζεται ο σημαντικός ρόλος της χώρας μας στις εξελίξεις στην περιοχή. Η σημερινή συνάντηση απέδειξε την ενότητα της Διεθνούς Κοινότητας. Συνεχίζουμε να μεταφέρουμε με ενιαία φωνή το μήνυμα για άμεση κατάπαυση του πυρός, για άμεσο τερματισμό της βίας εναντίον του Λιβυκού
λαού” τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.
Ο κ. Δρούτσας υποστήριξε ότι η Ελλάδα, “από την πρώτη στιγμή έχει τονίσει την ανάγκη για εξεύρεση πολιτικής λύσης και οι προσπάθειες της Διεθνούς Κοινότητας σε αυτή την κατεύθυνση γίνονται με όλο και πιο συντονισμένο τρόπο”.
“ Η Ελλάδα έχει καταθέσει εδώ και καιρό, τις δικές της σκέψεις και προτάσεις και, με ικανοποίηση μπορώ να πω ότι αντικατοπτρίζονται αυτές πλήρως και αποτελούν ακόμα και τη βάση για τις σκέψεις που εκφράστηκαν σήμερα σε αυτή την συνάντηση” συμπλήρωσε.
Αναφορικά με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι αυτή παραμένει άμεση προτεραιότητα και “είναι πλέον πολύ επιτακτική η ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια και η Ελλάδα, και σε αυτό τον τομέα, θα αναλάβει τις δικές της υποχρεώσεις. Η Κρήτη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο ως κέντρο συντονισμού, στις προσπάθειες αυτές για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Διεθνή Κοινότητα”.
Παράλληλα, ο Υπουργός ερωτηθείς εάν συναντήθηκε με εκπροσώπους των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη, υποστήριξε ότι “αυτό μέσα στο πλαίσιο της ελληνικής πολιτικής, να έχουμε επαφές με όλες τις πλευρές της Λιβύης, αυτό νομίζω καταδεικνύει και τον επιπρόσθετο αυτό ρόλο της Ελλάδας, τον σημαντικό αυτό ρόλο τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να παίξει και παίζει στις εξελίξεις στην περιοχή”.
Την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης σήμερα στο Κατάρ, η διεθνής διάσκεψη για τη Λιβύη πρότεινε μια αυξημένη οικονομική βοήθεια για την εξέγερση κατά του Καντάφι, αλλά οι δυτικοί σύμμαχοι φάνηκαν διχασμένοι σχετικά με άλλα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.
Η πρώτη σύνοδος της Ομάδας Επαφής άνοιξε στην Ντόχα υπό την κοινή προεδρία της Βρετανίας και του Κατάρ, σχεδόν τέσσερις εβδομάδες μετά την έναρξη, στις 19 Μαρτίου, της πολυεθνικής στρατιωτικής επιχείρησης στο πλαίσιο της εντολής του ΟΗΕ.
Το στρατιωτικό αδιέξοδο ανάμεσα στους εξεγερμένους που ελέγχουν την περιοχή της Βεγγάζης (ανατολικά) και τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι και έχουν οχυρωθεί στην Τρίπολη (Δυτικά), έκανε να γεννηθεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ, που ηγείται των συμμαχικών επιχειρήσεων, το φάσμα ενός αδιεξόδου.
Λονδίνο και Παρίσι έκαναν έκκληση για πιο ρωμαλέα δράση της Συμμαχίας, όμως η Ουάσιγκτον υπερασπίστηκε το ρόλο του υπερατλαντικού Οργανισμού που απηύθυνε έκκληση για πολιτική λύση, κυρίως την υλοποίηση μιας κατάπαυσης του πυρός.
Οι αντάρτες, επίσης, κάλεσαν το ΝΑΤΟ να εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές. "Θέλουμε περισσότερες αεροπορικές επιδρομές κατά των αρμάτων μάχης και των χώρων εκτόξευσης πυραύλων" του πιστού στον συνταγματάρχ
Keywords
Τυχαία Θέματα