Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί χασμουριόμαστε;

19:31 31/1/2013 - Πηγή: 24wro
Μέχρι σήμερα, δεν ξέραμε γιατί μας πιάνει φαγούρα, γιατί ανατριχιάζουμε και γιατί χασμουριόμαστε...
Τώρα, εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε τα βιολογικά αίτια της ακατανίκητης επιθυμίας για ξύσιμο και του απότομου ηλεκτροσόκ που διαπερνά το σώμα μας, αλλά μάθαμε επιτέλους πού οφείλεται το ακούσιο όσο και διάπλατο άνοιγμα των σαγονιών.

Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι εκτός από σαφή ένδειξη κούρασης, νύστας ή βαρεμάρας, το χασμουρητό λειτουργεί ως θερμοστάτης του σώματος, αφού σκοπός του είναι να κρατήσει τον εγκέφαλο
δροσερό.

O ανεμιστήρας του εγκεφάλου: Όπως και οι υπολογιστές, ο εγκέφαλος δουλεύει καλύτερα σε χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά η υπερβολική δραστηριότητά του οδηγεί σε υπερθέρμανση η οποία με τη σειρά της μειώνει την ικανότητά του να επεξεργάζεται τις πληροφορίες. Όταν, λοιπόν, η ζέστη αρχίζει να ανεβαίνει, το χασμουρητό επεμβαίνει ως φυσικός «θερμοστάτης» επιτρέποντας να μπει στο σώμα κρύος αέρας και να επαναφέρει τη σωστή θερμοκρασία στον εγκέφαλο. Πειραματική δοκιμή σε δείγμα 160 εθελοντών στην Αριζόνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι χασμουριούνται διπλάσιες φορές τον χειμώνα, όταν δηλαδή η θερμοκρασία του σώματος τους είναι υψηλότερη από το περιβάλλον γύρω τους.

Όπως εξηγούν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πρίνστον, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το χασμουρητό δεν έχει κανένα όφελος αφού ο εισπνεόμενος αέρας είναι θερμότερος από το σώμα. Η θερμοκρασία του εγκεφάλου επηρεάζεται από την ποσότητα της πληροφορίας που πρέπει να επεξεργαστεί, τη θερμοκρασία και τον ρυθμό ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Dr Andrew Gallup, ένας υπερβολικά ζεστός εγκέφαλος προκαλεί αίσθημα νύστας, εξηγώντας με αυτόν τον τρόπο γιατί χασμουριόμαστε όταν νιώθουμε την ανάγκη να κοιμηθούμε. «Όταν είσαι θερμότερος, είναι πιο πιθανό να αισθανθείς κουρασμένος. Τη νύχτα, λίγο πριν κοιμηθείς, η θερμοκρασία του σώματός σου σκαρφαλώνει στο υψηλότερο σημείο της».

Οι επιστήμονες διερεύνησαν πόσο συχνά χασμουριούνταν 80 άτομα στην Τουσκόν της Αριζόνας, όταν κοίταζαν φωτογραφίες άλλων ανθρώπων να χασμουριούνται. Έκαναν το πείραμα τον χειμώνα και το επανέλαβαν με μία άλλη 80μελή ομάδα εθελοντών το καλοκαίρι. Τον χειμώνα, όταν η θερμοκρασία έφθανε κατά μέσο όρο τους 21 βαθμούς Κελσίου, το 45% των συμμετεχόντων αντιδρούσε στις φωτογραφίες με χασμουρητό.

Αντιθέτως, το καλοκαίρι, όταν οι συνθήκες ήταν πολύ πιο ζεστές, με τη μέση θερμοκρασία να αγγίζει τους 37 βαθμούς, οι φωτογραφίες προκαλούσαν χασμουρητό σε λιγότερους από το 25%. Το φαινόμενο ήταν ακόμη πιο έντονο όταν οι εθελοντές είχαν βρεθεί για πέντε λεπτά εκτεθειμένοι στις εξωτερικές συνθήκες και το σώμα τους είχε τη δυνατότητα να αντιληφθεί τη διαφορά θερμοκρασίας. Ο Dr Gallup πρόσθεσε ότι παλαιότερη έρευνα σε πειραματόζωα είχε δείξει ότι το χασμουρητό προκαλούνταν από γρήγορη άνοδο της ζέστης στον εγκέφαλο και ακολουθούνταν από απότομη πτώση της θερμοκρασίας.

in2life.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα