Ενιαίο μισθολόγιο και στις ΔΕΚΟ

18:21 19/7/2012 - Πηγή: 24wro

Στα χαρτιά παραμένουν οι παρεμβάσεις του 2010 με τους μέσους μισθούς να είναι...υψηλότεροι από τους υπόλοιπους στον στενό δημόσιο τομέα. Στόχος το νέο μισθολογικό καθεστώς να εφαρμοστεί έως τον Ιανουάριο

Υπολογίζεται ότι τα μέτρα μπορούν να αποδώσουν 600-800 εκ. ευρώ τη διετία
Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν εκ νέου οι αποδοχές των 68.000 υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ.

Πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι στο «πακέτο» των 11,5 δισ. ευρώ θα περιληφθούν και παρεμβάσεις για τη μείωση
του μισθολογικού κόστους σε εισηγμένες και μη δημόσιες επιχειρήσεις.

Προς την κατεύθυνση αυτή προωθείται η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει διαπιστωθεί ότι νομοθετικές παρεμβάσεις που ελήφθησαν από το 2010 κιόλας αλλά και ρυθμίσεις οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στο επικαιροποιημένο μνημόνιο δεν εφαρμόστηκαν ποτέ στην πράξη.

Οπως εξηγούν, οι μέσες αποδοχές στις ΔΕΚΟ εξακολουθούν να παραμένουν κατά πολύ υψηλότερες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες μέσες αποδοχές στον στενό δημόσιο τομέα. Κι αυτό παρότι σύμφωνα με τις διατάξεις που βρίσκονται σε ισχύ θα έπρεπε να είχε περιοριστεί κατά 35% έως και 50% ανά περίπτωση.

Προσθέτουν δε πως με την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου με κόψιμο επιδομάτων και πρόσθετων αμοιβών θα περιορίσει το ύψος των αποδοχών των υπαλλήλων που βρίσκονται στην κορυφή της μισθολογικής πυραμίδας.

Εκτιμάται ότι το νέο μισθολογικό καθεστώς θα πρέπει να καθορισθεί άμεσα ώστε να τεθεί σε ισχύ το αργότερο τον Ιανουάριο του 2013.

Επίσης στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια και για μείωση των λειτουργικών δαπανών στις ΔΕΚΟ μεταξύ 10% και 20%.

Τι ζητάει η τρόικα
Επιπρόσθετα η τρόικα δεν έχει ζητήσει μόνο την περιστολή της μισθολογικής δαπάνης αλλά και αλλαγές εκ βάθρων στις εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ, εισηγμένες εταιρείες) με στόχο τη διευκόλυνση μετακινήσεων μέσα στην επιχείρηση.

Το σκεπτικό της τρόικας είναι πως στις εισηγμένες εταιρείες του δημοσίου και στις προς πώληση ΔΕΚΟ θα πρέπει να αλλάξουν άμεσα οι κανονισμοί εργασίας ώστε να περιοριστεί αισθητά το μισθολογικό κόστος και να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίησή τους.

Προτείνουν μεταξύ των άλλων σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα, περικοπές στην υπερωριακή απασχόληση, διευκόλυνση της μετακίνησης προσωπικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προσωπικό των 72 μη εισηγμένων ΔΕΚΟ υπολογίζεται σε 26.300 άτομα και των 11 εισηγμένων και προς αποκρατικοποίηση εταιρειών σε 41.500 άτομα.

Εξάλλου σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το ραντεβού του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους κοινωνικούς εταίρους κατά τη διάρκεια του οποίου μεταξύ των άλλων θα συζητηθούν οι συλλογικές συμβάσεις και ο κατώτατος μισθός.

Καταργήσεις - συγχωνεύσεις δημοτικών επιχειρήσεων
Νέες περικοπές στις δαπάνες των ΟΤΑ

Νέο ψαλίδι έρχεται και στις δαπάνες των
Keywords
Τυχαία Θέματα