Επισκεφτείτε το μουσείο μέσα από το κινητό σας

20:51 13/12/2012 - Πηγή: 24wro
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης είναι το πρώτο μουσείο της χώρας, τα εκθέματα και οι πληροφορίες του οποίου...
μπορούν να «κατεβαίνουν» στις οθόνες των κινητών τηλεφώνων νέας τεχνολογίας (smartphones).

Το «ΑΜΘ mobile» είναι το πρώτο πρόγραμμα– εφαρμογή που «έστησε» ομάδα φοιτητών του τμήματος πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Η χρήση του γίνεται ήδη μέσω κινητών τηλεφώνων (σε συσκευές Android και iOS).

«Η κρίση που διάγουμε δεν αφορά μόνο στην οικονομία αλλά είναι –ίσως κυρίως- κρίση του ουμανισμού και κατ΄ επέκταση των ανθρωπιστικών σπουδών. Η ζωή μας “κινείται” πλέον με κουμπιά αλλά… οφείλουμε να προσαρμοσθούμε» τόνισε μεταξύ άλλων στην παρουσίαση της συνεργασίας μεταξύ Αρχαιολογικού Μουσείου και ΑΠΘ η διευθύντρια του αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Τζένη Βελένη.

Πέραν της πρωτιάς του αρχαιολογικού Μουσείου σε τεχνολογική εφαρμογή η συγκεκριμένη είναι και η πρώτη εφαρμογή με πολιτιστικό περιεχόμενο.

Η εφαρμογή εστιάζει στην προβολή των μόνιμων εκθέσεων του Μουσείου μέσα από επιλογή των σημαντικότερων εκθεμάτων του (έγινε με τη συνεργασία αρχαιολόγων του μουσείου). Προσφέρει επίσης ενημέρωση όσον αφορά στην οδική πρόσβαση στο Μουσείο (μέσω GPS), πληροφόρηση για τις τιμές των εισιτηρίων, το ωράριο λειτουργίας κ.α . Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε δυο γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά), ενώ υπάρχει δυνατότητα –ανάλογα με τις ανάγκες που θα διαμορφωθούν- να προστεθούν και άλλες γλώσσες.

«Είναι η πρώτη φορά που η εφαρμογή αφορά σε πολιτιστικό αντικείμενο αλλά είναι αναγκαίο. Είναι όμως χαρακτηριστικό πως ο ημερήσιος αριθμός πωλήσεων των συγκεκριμένων έξυπνων συσκευών παγκοσμίως ξεπερνά τον ημερήσιο αριθμό γεννήσεων!» έλεγε χαρακτηριστικά κατά την παρουσίαση της εφαρμογής ο εκ της ομάδας των φοιτητών Βαγγέλης Μοτενίτσαλης.

Η ιδέα για την εφαρμογή αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «Λειτουργικά συστήματα» και επικεφαλής της ομάδας φοιτητών που εργάστηκαν για την υλοποίηση της ήταν η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Πληροφορικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, Αθηνά Βακάλη.
Keywords
Τυχαία Θέματα