Ετοιμάζονται οι πρώτες απολύσεις στο Δημόσιο

08:56 5/11/2012 - Πηγή: 24wro
Ενα νέο μέτωπο πολιτικής αντιπαράθεσης ανοίγει, μετά τη νομοθετική ρύθμιση που έχει...
καταρτίσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης, με την οποία αποδέχεται στην πράξη το αίτημα της τρόικας για απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο. Η ρύθμιση, που θα ενσωματωθεί στο «πακέτο» των νέων μέτρων, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα μετά και τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά, που εκτιμάται ότι θα απειλήσει την κυβερνητική συνοχή. Ο κ. Μανιτάκης,
ο οποίος έχει υποδειχθεί για την κυβερνητική θέση που κατέχει από τη ΔΗΜΑΡ, αποδέχθηκε τελικά να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία στην οποία θα περιγράφεται λεπτομερώς η διαδικασία με την οποία θα τεθούν σε διαθεσιμότητα ή και θα απολυθούν 27.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Η κυβέρνηση μάλιστα, προκειμένου να… χρυσώσει το χάπι και να διασκεδάσει τις έντονες αντιδράσεις που θα προκληθούν, στην εν λόγω ρύθμιση δεν κάνει λόγο για απολύσεις υπαλλήλων αλλά για «εργασιακή διαθεσιμότητα». Σε αυτό το καθεστώς θα τίθεται για ένα έτος με το 75% του βασικού του μισθού το προσωπικό που θα πλεονάζει και το οποίο θα μπορεί να (επανα)προσληφθεί προκειμένου να καλύψει τυχόν κενά που θα προκύψουν μετά την αξιολόγηση των δομών του κράτους. Προβλέπεται μάλιστα και επανεκπαίδευση του προσωπικού που θα τίθεται σε διαθεσιμότητα έτσι ώστε να μπορεί να απορροφηθεί στις νέες θέσεις.

Ποιοι υπάλληλοι θα πάρουν το «εξιτήριο»
Ο κ. Μανιτάκης, ο οποίος είχε ταχθεί αρχικά κατά των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων και γι' αυτόν τον λόγο είχε συγκρουστεί μάλιστα και με τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανούσο Βολουδάκη που είχε τοποθετηθεί σε αυτή τη θέση από τη ΝΔ, έβαλε νερό στο κρασί του. Αποδέχθηκε την πρόταση της τρόικας για απολύσεις 2.000 υπαλλήλων το τρέχον έτος και 25.000 το 2013. Η πρώτη «δεξαμενή» από την οποία θα αντληθούν οι υπό απόλυση υπάλληλοι θα είναι οι επίορκοι και οι «κοπανατζήδες», κάτι που θα επιβεβαιώνει και στην υπό κατάθεση στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση, η οποία μάλιστα προβλέπει και μέτρα επιτάχυνσης της συγκρότησης σε σώμα των νέων Πειθαρχικών Συμβουλίων στα οποία θα περάσει και η εξέταση των εκκρεμουσών πειθαρχικών υποθέσεων, που υπερβαίνουν τις 2.000. Η απομάκρυνση όμως των επίορκων ουδόλως μπορεί να καλύψει το «πλαφόν» της τρόικας ούτε κατά το τρέχον έτος. Ετσι, προσδιορίζεται μια δεύτερη «δεξαμενή» η οποία θα προκύψει από τους υπαλλήλους των οποίων καταργούνται οι οργανικές θέσεις στο πλαίσιο της κατάργησης ή της συγχώνευσης φορέων του Δημοσίου ή και της αξιολόγησης των δομών του κράτους. Σε αυτή τη «δεξαμενή» θα ενταχθούν κατά κύριο λόγο οι υπάλληλοι που δεν καλύπτονται από τη μονιμότητα, δεν είναι δηλαδή τακτικό προσωπικό, το οποίο έχει προσληφθεί μέσω των γραπτών διαγωνισμών του ΑΣΕΠ. «Εξιτήριο», με άλλα λόγια, θα πάρουν οι υπάλληλοι που εργάζονται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Οι εν λόγω υπάλληλοι, που μονιμοποιήθηκαν κατά κύριο λόγο με το περιβόητο «διάταγμα Παυλόπουλου», θα τεθούν για διάστημα ενός έτους σε εργασιακή διαθεσιμότητα.
Η κυβέρνηση με τ
Keywords
Τυχαία Θέματα