Έτσι μπήκαμε στο Μνημόνιο - Τι γράφει το βιβλίο του ο Ρουμελιώτης

12:41 28/9/2012 - Πηγή: 24wro
Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Π. Ρουμελιώτης, περιγράφει στο βιβλίο του το δραματικό χρονικό και το παρασκήνιο...
Τι αναφέρει για τον Γ. Παπανδρέου και τον Γ. Παπακωνσταντίνου

Είναι από τις λίγες φορές που η καταγραφή μιας τραγωδίας γίνεται πριν καν τελειώσει. Αλλά η τραγωδία, στην οποία έχει οδηγηθεί η Ελλάδα
και ο ελληνικός λαός, έχει ακόμη μέλλον και γι' αυτό έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον η καταγραφή σε 383 σελίδες του χρονικού και του άγνωστου παρασκηνίου που οδήγησε την Ελλάδα στην αγκαλιά του ΔΝΤ και των Μνημονίων από έναν «αυτόπτη μάρτυρα» και από μια άποψη εκ των πρωταγωνιστών, τον πρώην εκπρόσωπο της χώρας μας στο ΔΣ του ΔΝΤ, καθηγητή και πρώην υπουργό Παναγιώτη Ρουμελιώτη.
Το βιβλίο του με τίτλο: «Το άγνωστο παρασκήνιο της προσφυγής στο ΔΝΤ - Πώς και γιατί φθάσαμε στο Μνημόνιο», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Λιβάνη», δεν δίνει εύκολες απαντήσεις .
Περιγράφει αναλυτικά τη λειτουργία των μηχανισμών του ΔΝΤ που αποφάσισαν την εμπλοκή στην υπόθεση του ελληνικού χρέους, τον τιμωρητικό και εκδικητικό ρόλο που διαδραμάτισαν «εταίροι», όπως οι Γερμανοί, Φινλανδοί κ.ά. και ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση για τις ευθύνες τής τότε πολιτικής ηγεσίας της χώρας, του Γ. Παπανδρέου, αλλά και του Γ. Παπακωνσταντίνου για τον τρόπο που χειρίστηκαν την κρίση χρέους.
Ηδη έχει γίνει δημόσια συζήτηση και αντιπαραθέσεις με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Ρουμελιώτη για την πρόταση του Ντομινίκ Στρος Καν να επιδιωχθεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και στο βιβλίο αναφέρονται λεπτομέρειες και για την επιχειρηματολογία του κ. Στρος Καν, την επιμονή του σε αυτή την πρόταση, αλλά και την απόρριψή της από ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες που είχαν στόχο την παραδειγματική τιμωρία της Ελλάδας και την προστασία των συμφερόντων των τραπεζών τους.
Περιγράφεται όμως και η ενημέρωση που είχε κάνει ο ίδιος στον Γ. Παπανδρέου τηλεφωνικώς στις 13 Μαΐου 2010 και σε email (το οποίο παρουσιάζεται στο βιβλίο) προς τον Γ. Παπακωνσταντίνου στις 11 Ιουνίου 2011.
Στις 23 Ιουλίου ενημέρωσε και διά ζώσης τον Γ. Παπανδρέου για τη θέση του Στρος Καν για αναδιάρθρωση αλλά ο τότε πρωθυπουργός επικαλούμενος την αδυναμία εξαναγκασμού των εταίρων σε μια τέτοια επιλογή, απάντησε ότι θα σύστηνε επιτροπή για να εξετάσει το θέμα.
Η επιλογή που έγινε τελικά, όμως, αποδείχθηκε ιδιαίτερα τραγική για την Ελλάδα, σε αντίθεση με τα οφέλη που αποκόμισαν οι ξένες τράπεζες, όπως αναλυτικά και με στοιχεία αποδεικνύει ο κ. Ρουμελιώτης, εκφράζοντας πάντως την εκτίμηση ότι δεν έγινε προσπάθεια από την Αθήνα να εκμεταλλευθεί την προτίμηση του ισχυρού τότε άνδρα του ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Περιγράφεται μάλιστα το παρασκήνιο της ματαίωσης της συνάντησης που είχε προγραμματιστεί τον Οκτώβριο του 2010 του Στρος Καν με τους Γ. Ζανιά και Π. Χριστοδούλου στην Ουάσιγκτον για να εξετάσουν τρόπους μεθόδευσης της αναδιάρθρωσης, κάτι που έγινε με παρέμβαση του Π. Τόμσεν στον τότε υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ο Π. Ρουμελιώτης προειδοποιεί για τον «ανηφορικ
Keywords
Τυχαία Θέματα