Γαλλογερμανικό διευθυντήριο για το ευρώ

13:11 17/8/2011 - Πηγή: 24wro
Σε δέσμη προτάσεων για την δημοσιονομική διακυβέρνηση...
της Ευρωζώνης συμφώνησαν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, κατά την έκτακτη συνάντηση που είχαν την Τρίτη το απόγευμα στο Παρίσι.

Μεταξύ των προτάσεων είναι η θέσπιση –το πολύ σε ένα χρόνο– «χρυσού κανόνα» για το χρέος
και τα ελλείμματα, που πρακτικά σημαίνει συνταγματικά κατοχυρωμένα όρια.


Επίσης, οι δύο χώρες θα προωθήσουν τη θέσπιση Οικονομικού Συμβουλίου για την Ευρωζώνη και την πρόταση για φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.


Το γαλλογερμανικό πακέτο για την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης θα παρουσιαστεί επισήμως την Τετάρτη στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι.


Ευρωομόλογο


Οι δύο ηγέτες κατέστησαν ακόμα σαφές ότι δεν τίθεται προς το παρόν θέμα ευρωομολόγου. Μία τέτοια δυνατότητα θα μπορέσει να υπάρξει, όπως είπαν, στο τέλος μία διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.


«Δεν λέμε ότι δεν το συζητάμε», είπε η καγκελάριος Μέρκελ. Οι άνθρωποι και οι αγορές περιμένουν τη «μία λύση», επισήμανε για να προσθέσει ότι η ίδια δεν πιστεύει στη μία λύση αλλά στο ότι το ευρωομόλογο είναι το τελευταίο δυνατό μέσο.


Για το ίδιο ζήτημα ο Νικολά Σαρκοζί είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αξιολόγηση ΑΑΑ χωρίς να υπάρξει πρώτα έλεγχος στα ελλείμματα και το χρέος των χωρών μελών.


«Τι σημαίνει ευρωομόλογο;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Νικολά Σαρκοζί. «Σημαίνει ότι εγγυώμεθα για το σύνολο του χρέους της Ευρωζώνης χωρίς να έχουμε το λόγο ή δικαίωμα παρέμβασης για τις δαπάνες και τη δημιουργία του χρέους».


«Εάν ο καθένας έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί το χρέος που θέλει, εντελώς ανεξάρτητα, και στη συνέχεια έρχεται να ζητήσει από τις μεγάλες χώρες να εγγυηθούν γι' αυτόν, τι θα πούμε εμείς στους λαούς μας, αφού με το ισχύον καθεστώς στην ΕΕ δεν έχουμε το δικαίωμα να απαγορεύσουμε στις χώρες να δημιουργούν χρέος;» πρόσθεσε.


Για το Γάλλο πρόεδρο είναι πιθανόν «να φαντασθούμε μια πιθανή έκδοση ευρωομολόγων στο μέλλον, αφού προηγούμενα έχουμε ολοκληρώσει την διαδικασία της οικονομικής ολοκλήρωσης στην Ευρώπη. Όχι τώρα στην αρχή, διότι θα έθεταν σε σοβαρό κίνδυνο τις χώρες τις πιο σταθερές της ευρωζώνης, που έχουν σήμερα την καλύτερη βαθμολογία ως εγγυητές δανεισμού».


Οικονομική διακυβέρνηση


Βασικός άξονας των γαλλογερμανικών προτάσεων είναι η ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης.


«Γερμανία και Γαλλία νιώθουμε απολύτως δεσμευμένες να ενισχύσουμε το ευρώ ως το κοινό μας νόμισμα και να το αναπτύξουμε περαιτέρω» είπαν η Μέρκελ και ο Σαρκοζί στην κοινή συνέντευξη Τύπου.


«Είναι σαφές ότι για να γίνει αυτό» υπογράμμισαν, «χρειαζόμαστε για ισχυρότερη αλληλεπίδραση της οικονομικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ».


Ειδικότερα οι δύο χ
Keywords
Τυχαία Θέματα