Γιατί μιλάμε στον ύπνο μας;

06:01 13/11/2011 - Πηγή: 24wro
Tο να μιλάτε στον ύπνο σας μπορεί να σας φαίνεται αστείο...
όταν συμβαίνει αραιά και που, αλλά όταν συμβαίνει περισσότερες φορές...








θεωρείται μια μη φυσιολογική συμπεριφορά του ατόμου κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η υπνολαλία (δηλαδή η ομιλία κατά τη διάρκεια του ύπνου), είναι μια διαταραχή του ύπνου κατά την οποία κάποιος μιλάει όταν κοιμάται χωρίς να το γνωρίζει και να το θυμάται το επόμενο πρωί. Συνήθως δε χαρακτηρίζεται ως ασθένεια.


Η “νυχτερινή φλυαρία”, σαν μια συνομιλία ή ένα μουρμούρισμα, είναι συνήθως αβλαβής και
θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και γραφική. Αν όμως φωνάζετε με φόβο, αυτό μπορεί να συνδέεται με εφιάλτες (συχνότερα στα παιδιά). Μερικές φορές, οι ακροατές μπορεί να “βρούν” το περιεχόμενο προσβλητικό ή χυδαίο. Αυτό συνήθως συμβαίνει αν έχουμε άγχος,κατάθλιψη,πυρετό , στέρηση ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας και αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Οι “ομιλητές ύπνου”, συνήθως μιλούν για όχι περισσότερο απο 30 δευτερόλεπτα ανά επεισόδιο, αλλά σε μερικές περιπτώσειςμπορεί να συμβεί πολλές φορές κατα την διάρκεια της νύχτας. Η ομιλία κατά τη διάρκεια του ύπνου παρατηρείται κυρίως στα παιδιά μεταξύ των ηλικιών 3 και 10 ετών. Έρευνες έδειξαν οτι περίπου 5% των ενηλίκων και 1 στα 10 μικρά παιδιά μιλούν στον ύπνο τους περισσότερο από μερικές νύχτες την εβδομάδα. Τα κορίτσια μιλούν στον ύπνο τους όσο και τα αγόρια. Η ομιλία μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο του ύπνου.Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ταυτόχρονα με την υπνοβασία (βάδιση ενός ατόμου ενώ κοιμάται)






Αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν ομιλία κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι:
- συναισθηματικό στρες
- πυρετός
- ψυχική διαταραχή της υγείας
- κατάχρηση ουσιών
- ορισμένα φάρμακα


Συνήθως δεν απαιτείται θεραπεία. Ωστόσο, αν η κατάσταση επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.
Έχει παρατηρηθεί ότι αν ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές μπορεί να βελτιώσουμε έως και να εξαφανίσουμε το παραπάνω φαινόμενο.
Δηλαδή:
* Αν μειώσουμε το άγχος μας
* Αν μειώσουμε την κατανάλωση του αλκοόλ
* Αν διακόψουμε το κάπνισμα
* Αν μειώσουμε την κατανάλωση καφεΐνης, αναψυκτικών (τύπου κόλα) και τσάι
* Αν ασκούμαστε καθημερινά


frappedoupoli.blogspot.com


Keywords
Τυχαία Θέματα