Η εαρινή μάχη με τις αλλεργίες

23:02 21/4/2012 - Πηγή: 24wro
Τα μάτια κοκκινίζουν, η μύτη τρέχει, το δέρμα μάς προκαλεί να το ξύσουμε, η αναπνοή γίνεται...
πιο δύσκολη... Οι αλλεργίες της άνοιξης είναι εδώ!

Πώς γίνεται κανείς αλλεργικός; Γεννιέται;

Όχι, δεν γεννιέται κανένας αλλεργικός, γεννιέται μόνο με την αλλεργική προδιάθεση, δηλαδή τα γονίδια. Το αν θα εκφραστεί κλινικά κάποτε στη ζωή του ατόμου η αλλεργική προδιάθεση εξαρτάται από πολλούς ενδογενείς και περιβαλλοντικούς παράγοντες και οπωσδήποτε από την έκθεση στο κατάλληλο αλλεργιογόνο. Η γενετική των αλλεργικών νοσημάτων δεν ακολουθεί τους απλούς κανόνες του Μέντελ, αφού πρόκειται
για πολυγονιδιακή και πολυπαραγoντική νόσο.

Ποιες ηλικίες είναι κρίσιμες για εμφάνιση αλλεργίας;

Οπωσδήποτε οι αλλεργίες προσβάλλουν τους πιο νέους οργανισμούς, παιδιά, εφήβους και νέους ενήλικες. Καμία όμως ηλικία δεν εξαιρείται, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες (ακόμη και στην πατρίδα μας), στις οποίες η αλλεργία είναι δυνατόν να πρωτοεμφανιστεί σε μεγαλύτερη σχετικά ηλικία.

Γιατί έχουμε τόσο μεγάλη αύξηση των αλλεργιών τα τελευταία χρόνια;

Γιατί άλλαξαν οι συνθήκες διαβίωσης του ελληνικού πληθυσμού, όπως συνέβη στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου μεταπολεμικά.

Μετακινηθήκαμε στις πόλεις, με περισσότερη ατμοσφαιρική ρύπανση, μικρότερη επαφή με τη φύση (ιδιαίτερα για τα αναπτυσσόμενα παιδιά), λιγότερη άσκηση έξω από το σπίτι (κοντά στο χώμα και τα μικρόβια), περισσότερες ώρες στην τηλεόραση μέσα στα «αποστειρωμένα κλουβάκια» των πολυκατοικιών. Και φυσικά με περισσότερο άγχος για μικρούς και για μεγάλους.

Άλλαξε και η διατροφή μας, ακόμη και από την κούνια (περιορισμένος μητρικός θηλασμός ή και καθόλου). Τέλος, οι καλύτερες συνθήκες υγιεινής (καθαριότητα, εμβόλια, αντιβιοτικά κ.λπ.) περιόρισαν την επαφή μας με τα μικρόβια.

Όλες αυτές οι αλλαγές φαίνεται ότι συμβάλλουν στην κλινική έκφραση της αλλεργίας.

Πώς μπορεί να έχει κανείς μια σίγουρη διάγνωση;

Η σίγουρη διάγνωση προϋποθέτει σωστή αξιολόγηση του ιστορικού κάθε ασθενούς από τον αλλεργιολόγο.

Καμία εξέταση στο αίμα ή στο δέρμα του ασθενούς δεν θέτει την αιτιολογική διάγνωση, αφού υπάρχουν άτομα με θετικές δοκιμασίες χωρίς κανένα κλινικό πρόβλημα. Οι δοκιμασίες αυτές μόνο στα χέρια του ειδικού δίνουν αξιόπιστες απαντήσεις.

Ποιες είναι οι σύγχρονες θεραπείες;

Εκτός από την ενέσιμη ανοσοθεραπεία, που παραμένει ως η μόνη αιτιολογική θεραπεία για τις αναπνευστικές αλλεργίες και την αναφυλαξία από νυγμούς σφηκών και μέλισσας, σήμερα χορηγείται και υπογλώσσια ανοσοθεραπεία για την πρώτη μόνο περίπτωση (αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα και άσθμα, όχι όμως για την αλλεργία σε υμενόπτερα).

Υπάρχει πλέον επαρκής εμπειρία και στην Ελλάδα ακόμη και στα παιδιά, με πολύ καλά αποτελέσματα. Επίσης, έχει αρχίσει να εφαρμόζεται και η απευαισθητοποίηση στο γάλα της αγελάδας, κυρίως σε παιδιά σε αλλεργιολογικές νοσοκομειακές μονάδες με πολύ καλά αποτελέσματ
Keywords
Τυχαία Θέματα