Η µεσαία τάξη στα... σκουπίδια

22:10 18/9/2011 - Πηγή: 24wro
Αγνωστο φαινόµενο ως πριν από κάποια χρόνια στη χώρα µας. Στην εποχή της οικονοµικής...
κρίσης όµως οι άνθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν εκεί τα προς το ζην, τρόφιµα ή αντικείµενα µε κάποια µεταπωλητική αξία, πολλαπλασιάζονται.

Κάποτε ήταν µόνο οι Ροµά ή οι κατ’ επάγγελµα ρακοσυλλέκτες. Αργότερα προστέθηκαν οι µετανάστες από την Ασία και την Αφρική που σε ένα καρότσι σουπερµάρκετ προσπαθούσαν να χωρέσουν όσο πιο πολλά πράγµατα γίνεται. Πλέον είναι αρκετοί και οι συµπολίτες µας που ψάχνουν στα...
σκουπίδια. Οι περισσότεροι προκειµένου να βρουν κάτι για να πουλήσουν. Και κάποιοι απλά γιατί δεν µπορούν να αγοράσουν οτιδήποτε φαγώσιµο.

Ο κ. Σαµάτ Εφτεχάρ, από το Ιράν, είναι για περίπου 25 χρόνια ιδιοκτήτης της ιστορικής ταβέρνας Μπαρµπα-Γιάννης στα Εξάρχεια. «Τα Εξάρχεια είναι ακόµη γειτονιά, τους παλαιότερους κατοίκους τούς γνωρίζω για πολλά χρόνια. Μου έχει τύχει να δω ανθρώπους, χαµηλοσυνταξιούχους, που είδαν τα εισοδήµατά τους να περικόπτονται, καθ’ όλα αξιοπρεπείς, να ψάχνουν στα σκουπίδια για να φάνε» λέει.

Κατά καιρούς δίνει φαγητό σε ανθρώπους που ξέρει ότι έχουν ανάγκη. «Πιστεύω ότι ακόµη δεν έχουµε δει την τελευταία πράξη του δράµατος. Τα πράγµατα θα χειροτερέψουν, υπάρχει πραγµατική πείνα. Πείνα δεν σηµαίνει µόνο “δεν έχω τίποτε να φάω”, όπως στην Αφρική. Πείνα σηµαίνει και ένας άνθρωπος που δεν µπορεί να αγοράσει κρέας πάνω από µία φορά τον µήνα».

Ακόµη και σε εποχές µειωµένης κατανάλωσης, δεν είναι λίγα τα τρόφιµα που καταλήγουν στους κάδους απορριµµάτων. Σύµφωνα µε τους υπολογισµούς, στην ΕΕ κάθε χρόνο πετιούνται στα σκουπίδια 89 εκατοµµύρια τόνοι τρόφιµα, κάτι που σηµαίνει ότι στον κάθε Ευρωπαίο αντιστοιχούν 180 κιλά. Τα νοικοκυριά πετάνε το 43% αυτής της ποσότητας. Οι λόγοι έχουν να κάνουν µε την παρανόηση πληροφοριών σε σχέση µε την ηµεροµηνία λήξης, την παρασκευή µεγαλύτερης ποσότητας φαγητού ή την έλλειψη κατάλληλου χώρου για τη συντήρησή τους.

Η πολιτική των σουπερµάρκετ και των φούρνων στη Νέα Υόρκη, για παράδειγµα, είναι, ανεξαρτήτως ώρας, να έχουν µονίµως γεµάτα ράφια, ώστε να είναι ελκυστικά για τους πελάτες. Το αποτέλεσµα είναι ότι παράγονται τεράστιες ποσότητες φαγητού µόνο και µόνο για να πεταχτούν.

Κοντά σε λαϊκές και ψησταριές
Ο κ. Γιώργος Αραµπατζόγλου δουλεύει στην υπηρεσία καθαριότητας του ∆ήµου Πεντέλης. «Ακόµη και στην Πεντέλη υπήρχαν άνθρωποι που έψαχναν ή ψάχνουν για τροφή στα σκουπίδια, ειδικά ύστερα από λαϊκές. Απλά το φαινόµενο έχει διογκωθεί. Συνέχεια βρίσκουµε σκισµένες σακούλες, τις οποίες προφανώς κάποιοι έχουν ανοίξει αναζητώντας τροφή. Και βέβαια εκτός από τη λαϊκή και τα σουπερµάρκετ, ένα άλλο σηµείοµαγνήτης είναι τα σουβλατζίδικα». Πρόσφατα έγινε µάρτυρας µιας σκηνής που δεν θα ξεχάσει ποτέ. «Εξω από ένα σουπερµάρκετ, µια νεαρή γυναίκα, καλοντυµένη, διάλεγε ανάµεσα στα ληγµένα γιαούρτια εκείνα µε την πιο πρόσφατη ηµεροµηνία λήξης».

Σύµφωνα µε τον κ. Γ. Αποστολόπουλο , δηµοτικό σύµβου
Keywords
Τυχαία Θέματα