Η καταραμένη Aelia Capitolina στο φως

14:34 25/2/2012 - Πηγή: 24wro
Εάν κοιτάξετε τον χάρτη της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ, θα παρατηρήσετε κάτι περίεργο... Ενώ η πλειοψηφία των δρόμων της παλιάς πόλης σχηματίζουν... τα γνωστά στενά, φιδογυριστά στενάκια υπάρχουν ορισμένες ευθείες οδοί που διχοτομούν την πόλη από βορρά προς νότο και από ανατολή προς δύση.

Οι πιο γνωστοί από αυτές τις οδούς είναι οι Beit Chabad και Hagai στην έξοδο της πύλης της Δαμασκού, η David στην έξοδο της Χάιφας και η πασίγνωστη Via Dolorosa.

Όπως και οι υπόλοιποι δρόμοι της παλιάς πόλης, οι παραπάνω οδοί είναι στενοί
αλλά σε αντίθεση με τις υπόλοιπες διατηρούν έναν ιστορικό σκελετό που διαμορφώνει την βάση της Παλιάς Πόλης που γνωρίζουμε σήμερα. Αυτός ο σκελετός δημιουργήθηκε, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, όχι κατά την διάρκεια της Ιουδαϊκής, χριστιανικής ή οθωμανικής κτήσης αλλά την Ρωμαϊκή περίοδο, όταν η πόλη της Aelia Capitolina χτίστηκε στα ερείπια της Ιερουσαλήμ με την καταστροφή του Δεύτερου Ναού το 70 μ.Χ.

Κατά ειρωνικό τρόπο, πρόκειται για τους δρόμους της αυτοκρατορικής και παγανιστικής πόλης – που υποθετικά δεν άφησε κανένα ίχνος πολιτιστικής ή πνευματικής κληρονομιάς στην μοντέρνα Ιερουσαλήμ – που έδωσε στην πόλη την σκελετική δομή που επιβίωσε μέχρι σήμερα.

Στην ιστορία της ιουδαϊκής Ιερουσαλήμ, η Aelia Capitolina αποτελεί την προσωποποίηση της ήττας και της καταστροφής, μια υπενθύμιση του εξευτελισμού της καταστροφής του Δεύτερου Ναού, στην θέση του οποίου ορθώθηκε παγανιστικός ναός. Αυτή η άποψη απομάκρυνε την ισραηλινή αρχαιολογία από την ρωμαϊκή πόλη και οδηγήθηκε όπως ήταν φυσικό, στην πλούσια Ιουδαϊκή πόλη της Ιερουσαλήμ. «Κανένας δεν απέκρυψε την Aelia Capitolina, αλλά θέλαμε να αναφερθούμε στον Δεύτερο Ναό» εξηγεί ο Δρ. Ofer Sion. «Η Aelia Capitolina είναι μια καταραμένη πόλη, μια πόλη από την οποία εκδιωχθήκαμε. Ήταν πιο ιδεαλιστικό να διενεργήσουμε ανασκαφές για την εύρεση του Δεύτερου Ναού».
Σχεδόν όλοι οι αρχαιολόγοι που ερευνούν για την Aelia Capitolina, μιλούν για μια ασύλληπτη πόλη. Σε αντίθεση με τον Δεύτερο Ναό της Ιερουσαλήμ που προυπήρχε, η Aelia Capitolina δεν έχει ανασκαφεί πλήρως κατά την διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη από το 1967. Οι κάτοικοι της Aelia Capitolina δεν άφησαν κανένα γραπτό κείμενο όπως τα γραπτά κείμενα του Flavius Josephus κατά την περίοδο του Δεύτερου Ναού ή των προσκυνητών κατά την χριστιανική περίοδο.

Είναι γνωστό ότι η ρωμαϊκή πόλη ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Αδριανό μεταξύ του 130 και 140 μ.Χ. Μετά την επανάσταση του Bar Kochba το 135 μ.Χ., απαγορευόταν η είσοδος στους Ιουδαίους. Οι πιο σημαντικοί κάτοικοι της πόλης ήταν οι λεγεωνάριοι της 10ης λεγεώνας, που στρατοπέδευσε στην Ιερουσαλήμ για περισσότερο από 200 χρόνια.

Επιχειρήσεις διάσωσης
Ακολουθώντας το τελευταίο κύμα ανασκαφών, που ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του ’90, όλο και περισσότεροι αρχαιολόγοι πείθονται ότι η Aelia Capitolina ήταν πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος και πολύ πιο σημαντική πόλη από ότι πιστευόταν, καθώς και ότι η
Keywords
Τυχαία Θέματα