Καταδίκη για κακομεταχείριση Κούρδου

23:26 20/8/2011 - Πηγή: 24wro
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιδίκασε...
στον προσφεύγοντα ποσό 15.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη
Κακομεταχείριση Κούρδου που ζήτησε πολιτικό άσυλο. Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, απόφ. της 7.6.2011, R. U. κατά Ελλάδος).
Ο προσφεύγων είναι Κούρδος την καταγωγή και ζούσε στην Τουρκία, όπου είχε.....
πολλές φορές συλληφθεί κατά τα έτη 1985-1992 για την πολιτική του δράση. Ισχυρίζεται ότι έχει καταδικασθεί σε 15ετή φυλάκιση και υπέστη βασανιστήρια κατά την κράτησή
του, εξαιτίας δε απεργίας πείνας κατά τα έτη 2000 και 2001 πάσχει από το σύνδρομο Wernicke-Korsakoff (σύγχυση, αφωνία, εγκεφαλοπάθεια κ. λπ. είναι τα συμπτώματα). Μετά την απόλυσή του από τις φυλακές το 2007 κατέφυγε με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα στην Ελλάδα και ζήτησε πολιτικό άσυλο.
Το ποινικό δικαστήριο τον απήλλαξε της κατηγορίας των πλαστών εγγράφων και της παράνομης εισόδου στη χώρα, λόγω κατάστασης ανάγκης. Την ίδια ημέρα η αστυνομική αρχή διέταξε την απέλασή του από τη χώρα και την παράταση της κράτησής του μέχρι την απέλαση. Η σχετική προσφυγή του στην ανώτερη αστυνομική αρχή απορρίφθηκε, διότι αυτός θεωρήθηκε επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια της χώρας. Ο πρόεδρος του διοικητικού δικαστηρίου απέρριψε τις αντιρρήσεις του. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης απέρριψε την αίτηση ασύλου του προσφεύγοντος.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δέχθηκε (όπως και σε προηγούμενες αποφάσεις του) ότι οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης στο Σουφλί και στην Πέτρου Ράλλη όπου κρατήθηκε ενόψει της αίτησης ασύλου κ. λπ. αποτελούν εξευτελιστική μεταχείριση (ΕΔΣΑ 3). Επίσης, δέχθηκε ότι τα ένδικα μέσα της ελληνικής Πολιτείας είναι ανεπαρκή σχετικά με τις συνθήκες κράτησης και η άρνηση ασύλου ενόψει των περιστάσεων υπήρξε καταχρηστική (ΕΣΔΑ 13). Επιδικάζει στον προσφεύγοντα ποσό 15.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική του βλάβη.
Παραβίαση της αρχής της εκδίκασης της υπόθεσης από «νόμιμο δικαστήριο». Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, απόφ. της 31.5.2011, Κονταλέξης κατά Ελλάδος).
Ο προσφεύγων χρηματιστής διώχθηκε ποινικά μαζί με άλλους για διάφορες χρηματιστηριακές παραβάσεις και στις 22.3.2005 καταδικάσθηκαν όλοι από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών σε φυλάκιση 3 - 4 ετών. Στις 19.1.2007 το κατ’ έφεση Τριμελές Πλημμελειοδικείο κήρυξε αθώους τους κατηγορουμένους.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση (για κακή σύνθεση του δικαστηρίου, για έλλειψη αιτιολογίας και εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου) κατά της αθωωτικής απόφασης για 6 από τους 13 κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων και ο προσφεύγων. Ο Αρειος Πάγος απέρριψε τον πρώτο λόγο αναιρέσεως και ανήρεσε την απόφαση για τους άλλους δύο λόγους, και ανέπεμψε την υπόθεση στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.
Εν τω μεταξύ οι περισσότερες από τις κατ’ ιδίαν πράξεις είχαν παραγραφεί και προς αποφυγή παραγραφής και άλλων, ο εισαγγελέας όρισε σύντομη δικάσιμο, η οποία δικαζόταν σε σύνθεση που είχε ήδη ορισθεί με την κλή
Keywords
Τυχαία Θέματα