Μαύρο πρόβατο η Ελλάδα για το Der Spiegel

23:30 29/9/2011 - Πηγή: 24wro
Επιχειρώντας μία αναδρομή στην ιστορία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, το Der Spiegel...
στο αφιέρωμα της εβδομαδιαίας πολιτικής επιθεώρησης σημειώνει ότι η κρίση του ευρώ έχει ελληνική σφραγίδα.

Ξεκινώντας από τη γέννηση του ευρώ, επισημαίνεται πως για την Ελλάδα αποτέλεσε την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, με τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιάννο Παπαντωνίου, να σημειώνει πως η ένταξη στην ΟΝΕ
θεωρήθηκε μοναδική ευκαιρία για να λυθούν τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Έκτοτε, η Ελλάδα ήταν χρεωμένη πέρα από τις δυνατότητες και κάθε οικονομολόγος μπορούσε να διαπιστώσει ότι η ελληνική οικονομία δεν ήταν ανταγωνιστική και έμοιαζε με οικονομία ενός αναπτυσσόμενου κράτους.

Ενώ ο τότε Γερμανός υπουργός οικονομικών Τέο Βάιγκελ ήταν αρχικά κάθετα αντίθετος με την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, τελικά εξελίχθηκε σε «φανατικό υποστηρικτή της Ελλάδας».

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία ότι η Ελλάδα εισήλθε στην ΟΝΕ με παραποίηση των στατιστικών της στοιχείων, ο Γιάννος Παπαντωνίου αναφέρει ότι δεν κάναμε τίποτα διαφορετικό από αυτό που έκαναν και οι άλλες χώρες, κάτι που επιβεβαιώνει και ο τότε πρόεδρος της Bundesbank Χανς Τιτμάγιερ.

Η αρχή της κατάρρευσης

Συνεχίζοντας με τη δεύτερη πράξη του δράματος (2001-2008), όπως δημοσιεύει το «Βήμα», σημειώνεται πώς τα κράτη χρηματοδοτούνταν από ξένους δανειστές και κυρίως μεγάλες τράπεζες.

Τότε, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, διαμορφώνονταν οι νομισματικές ισορροπίες που θα καταστήσουν την Ελλάδα χρηματο-βόμβα, η οποία χρόνια αργότερα θα απειλήσει ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Με το ευρώ να αποτελεί ένα είδος παραδείσου, ο Γιάννος Παπαντωνίου παρατηρεί ότι οι νότες χώρες σταμάτησαν μετά την ένταξη στην ΟΝΕ τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Ο Χριστόφορος Σαρδέλης, διευθυντής τότε της «Υπηρεσίας δημοσίου χρέους» που ιδρύθηκε το 1999, αναφέρει ότι γίνονταν προσπάθειες να προσελκυστούν ξένοι επενδυτές για περισσότερα ομόλογα από την ΕΕ.

Είχε από τότε προειδοποιήσει για ενδεχόμενα μελλοντικά προβλήματα, αλλά, όπως σημειώνει, κανείς δεν ήθελε να τον ακούσει, κάνοντας λόγο για την ψευδαίσθηση ότι η ΟΝΕ μπορούσε να λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας.

Η χώρα, σημειώνει, έπεσε σε λήθαργο και τεμπελιά και αντί να γίνεται οικονομία απαιτούσαν όλοι να εισρεύσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρήμα στη χώρα εν όψει μάλιστα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο τότε Ευρωπαίος Επίτροπος εσωτερικής αγοράς Φριτς Μπολκεστάιν προειδοποιούσε για τη χαλάρωση στην εφαρμογή των κριτηρίων του Μάαστριχτ και μάλιστα δέχτηκε τις επιπλήξεις του τότε προέδρου της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι.

Όταν πάντως η Ελλάδα ζήτησε 150 εκατομμύρια ευρώ για να δημιουργήσει κτηματολόγιο, ο ίδιος φρόντισε να εκταμιευτεί το σχετικό κονδύλι χάριν της ανάπτυξης της χώρας.

Αφού μετά από ένα χρόνο όμως μαθαίνει ότι το έργο του ελληνικού κτηματολογίου έχει παγώσει, ο Μπολκενστάιν εξοργίζεται και ζητά να επισ
Keywords
Τυχαία Θέματα