Μειώνονται παγκοσμίως οι μισθοί

11:53 9/12/2012 - Πηγή: 24wro
Μείωση σε πραγματικές τιμές παρουσίασαν το 2012 οι μέσοι μισθοί στις ανεπτυγμένες χώρες...
καθώς εκτιμάται ότι δεν αυξήθηκαν περισσότερο από τονπληθωρισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας του ΟΗΕ (ILO) για τους μισθούς σε παγκόσμιο επίπεδο (Global Wage Report), γεγονός που ότι τροφοδοτεί τιςκοινωνικές εντάσεις.

Η έκθεση του Οργανισμού, που δημοσιεύεται κάθε δύο χρόνια, βασίζεται σε προκαταρκτικές εκτιμήσεις με βάση δεδομένα από 30 ανεπτυγμένες οικονομίες για το 2012.

Σύμφωνα
με τα ευρήματα του ILO, σε σχέση με το 2010, πέρυσι οι μισθοί μειώθηκαν 0,5% στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ωστόσο στις αναδυόμενες οικονομίες, ιδίως στην Ασία, οι αμοιβές αυξήθηκαν 5%.

Η έκθεση προτείνει στις κυβερνήσεις στις χώρες της ευρωζώνης και σε χώρες με μεγάλα ελλείμματα νααποφύγουν την συμπίεση των μισθών. Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Γκάι Ράιντερ, κάλεσε τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν πολιτικές που ενθαρρύνουν τις επενδύσεις από επιχειρήσεις και να ενθαρρύνουν τις τράπεζες να δανείζουν σε μικρές επιχειρήσεις.

Η πολιτική του κατώτερου μισθού, που χρησιμοποιείτο ως το 2009 ως μέτρο κοινωνικής προστασίας για τους πλέον ευάλωτους εργαζόμενους, ανεβαίνουν μόνο στα όρια του πληθωρισμού ή ακόμα και μειώνονται σε πραγματικούς όρους, σύμφωνα με την έκθεση.

Στην Ελλάδα ο κατώτερος μισθός έχει μειωθεί κατά το ένα πέμπτο και πλέον, από 877 ευρώ στα 684 ευρώ, αναφέρει η έκθεση. Σε παγκόσμια κλίμακα, ανεξαρτήτως βαθμού ανάπτυξης, οι μισθοί αυξήθηκαν πέρυσι 1,2%, πολύ λιγότερο σε σχέση με το 2,2% του 2010 και το 3% του 2007.

«Οι μισθωτοί παίρνουν μικρότερο κομμάτι της πίτας», αφού «μεγαλύτερο μέρος της πίτας πάει πλέον στα κέρδη και όχι στους μισθούς».

Το μερίδιο των μισθών ως προς το εθνικό εισόδημα τα τελευταία έτη υποχωρεί στο 65%, από 75% κατά τη δεκαετία του 1975. Σε 16 αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι μισθοί φθάνουν το 58% του εθνικού εισοδήματος, όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, βρίσκονταν στο 62% του ΑΕΠ.

Στην Κίνα μέσα σε 10 χρόνια οι μισθοί τριπλασιάστηκαν, αλλά μειώθηκε παρ' όλα αυτά, η ποσοστιαία αναλογία τους σε σχέση με το εθνικό εισόδημα.

Το ILO, προειδοποιεί ότι τροφοδοτείται κοινωνική αναταραχή, καθώς δημιουργείται λαϊκή δυσαρέσκεια, και απευθύνει έκκληση να χορηγούνται αυξήσεις μισθών ανάλογη της αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας. «Πρόκειται για θέμα απόδοσης δικαιοσύνης που σχετίζεται με τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη».

Σύμφωνα με την έκθεση η παραγωγικότητα της εργασίας αυξήθηκε πολύ ταχύτερα των μισθών, σε παγκόσμια κλίμακα. Στις ανεπτυγμένες χώρες, αυτή αυξήθηκε με ρυθμό δύο φορές ταχύτερα των μισθών μετά το 1999.

Στην Ελλάδα, πριν από την κρίση, οι μισθοί αυξάνονταν ταχύτερα της παραγωγικότητας, υφιστάμενοι έκτοτε (μετά το 2008) μείωση, που κυμαίνεται περί το 10% ως και το 15%, με τον κατώτερο μισθό να περικόπτεται όμως κατά 22%.
Keywords
Τυχαία Θέματα