Μικρή προσέλευση στα δημοψηφίσματα στην Ιταλία

16:25 12/6/2011 - Πηγή: 24wro
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, στις 12 ώρα Ιταλίας (μία ώρα Ελλάδος) είχε... προσέλθει στις κάλπες το 11% των ψηφοφόρων, για τα δημοψήφισματα που διεξάγονται στη γειτονική χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι τα σαράντα επτά εκατομμύρια εκλογέων (συν τρία εκατομμύρια Ιταλών που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό) πρέπει να εκφράσουν την βούλησή τους, σχετικά με τέσσερα δημοψηφίσματα: τα πρώτα δυο είναι αντίθετα στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων ύδρευσης, το τρίτο στην δυνατότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και το τέταρτο ζητά την κατάργηση του νόμου που
επιτρέπει στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να μην παρουσιάζεται στις δίκες, όταν έχει σοβαρές κυβερνητικές υποχρεώσεις.

Το ποσοστό 11% προσωρινής προσέλευσης, αντιστοιχεί στο κατώτερο βασικό όριο, που έχουν θέσει οι οργανωτές των δημοψηφισμάτων, για να μπορέσει να ξεπερασθεί το 50% των εχόντων δικαίωμα ψήφου, ώστε να έχει νομική ισχύ το τελικό αποτέλεσμα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχει ήδη κάνει γνωστό, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει, όπως και ο ηγέτης της «Λέγκα του Βορρά» Ουμπέρτο Μπόσι.

Αντιθέτως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο πρόεδρος της Γερουσίας Ρενάτο Σκιφάνι και της Βουλής Τζανφράνκο Φίνι, δήλωσαν ότι προτίθενται να εκφράσουν την βούλησή τους.

Ο δε γραμματέας του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος», Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ζήτησε από τους εκλογείς να προσέλθουν όσο πιο νωρίς μπορούν στις κάλπες, ώστε να σταλεί ένα θετικό μήνυμα και να παρακινηθούν και άλλοι πολίτες να ψηφίσουν.

Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε η «καλλιτεχνική παρέμβαση» του ηθοποιού και σκηνοθέτη Ρομπέρτο Μπενίνι, ο οποίος, σε τελετή απονομής βραβείου στον σημειολόγο Ουμπερτο Έκο, χθες,(παρά την επίσημη απαγόρευση να γίνουν επίσημες αναφορές στην σημερινή αναμέτρηση) κάλεσε έμμεσα, τους Ιταλούς, να εκφρασθούν υπέρ του «ναι» στα δημοψηφίσματα.
Keywords
Τυχαία Θέματα