Μικρότερη αποζημίωση, περισσότερη δουλειά και ο Θεός να βάλει το χέρι του

09:34 3/10/2012 - Πηγή: 24wro
Νέο κούρεμα στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα είναι η μεγάλη απαίτηση...
της τρόικας στα εργασιακά. Μαζί με τη μείωση του κατώτατου μισθού και την περαιτέρω ευελιξία στον χρόνο εργασίας, το καυτό θέμα της νέας περικοπής στις αποζημιώσεις - στο πλαίσιο της προοπτικής της μείωσης του κόστους για τις επιχειρήσεις - τέθηκε κατά τη χθεσινή επίσκεψη της τρόικας στο υπουργείο Εργασίας.

Μάλιστα η τρόικα θεωρεί το ζήτημα των αποζημιώσεων
ως «θέμα πρώτης γραμμής» και το επαναφέρει στο τραπέζι, μολονότι διακόπηκε τον περασμένο μήνα, με εντολή του ίδιου του Πρωθυπουργού, η συνέχιση της απευθείας διαπραγμάτευσης με την τρόικα τόσο του ζητήματος των αποζημιώσεων όσο και του ελαστικού ωραρίου και της απασχόλησης την έκτη ημέρα χωρίς πρόσθετη αμοιβή.

Τα τρία θέματα που έθεσε χτες η τρόικα στο υπουργείο Εργασίας είναι τα εξής:

1. Μείωση των αποζημιώσεων στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να διευκολύνεται η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και να μειωθεί το «κόστος εξόδου» του εργαζομένου.
2. Κατάργηση των τριετιών που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή περαιτέρω μείωση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα.
3.Αύξηση του μέγιστου αριθμού των εβδομαδιαίων εργάσιμων ημερών από 5 σε 6 για όλους τους τομείς (ιδιωτικό και δημόσιο). Αποσύνδεση των ωρών εργασίας από τις ώρες λειτουργίας της επιχείρησης.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνάντηση ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν υποστήριξε ότι «οι αποζημιώσεις στη χώρα μας είναι από τις πλέον υψηλές που ισχύουν στην Ευρώπη». Ωστόσο παραβλέπει το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ελλειμματικό σύστημα προστασίας των απολυομένων, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες, αλλά και το χαμηλότερο επίπεδο μισθών.
Για τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης (οι οποίες ως γνωστόν ήδη μειώθηκαν κατά 50% με τον νόμο 3863/2010) η τρόικα επιμένει και θέτει θέμα για:

1. Τον χρόνο προειδοποίησης για την απόλυση των υπαλλήλων, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα μακρύ το διάστημα των 4, των 5 και των 6 μηνών που προβλέπεται για την καταβολή μειωμένης κατά 50% αποζημίωσης με όσους απασχολούνται 10-15 χρόνια, 16-20 χρόνια και πάνω από 21 χρόνια αντίστοιχα.
2. Την υποχρέωση καταβολής ποσοστού της νόμιμης αποζημίωσης (τουλάχιστον 50%, αν ο συνταξιοδοτούμενος θα λαμβάνει κύρια συν επικουρική σύνταξη) σε όσους αποχωρούν για να συνταξιοδοτηθούν.
3. Το διαφορετικό καθεστώς που ισχύει για τις αποζημιώσεις των υπαλλήλων και των εργατοτεχνιτών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης δήλωσε στους τροικανούς ότι «οι συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά εργασίας δεν είναι ώριμες για να ανοίξει ένα τέτοιο θέμα, τη στιγμή που και παρεμβάσεις το προηγούμενο διάστημα έχουν γίνει στο επίπεδο της μείωσης του χρόνου προειδοποίησης, αλλά και οι μισθοί έχουν υποχωρήσει σημαντικά, επηρεάζοντας και το ύψος της αποζημίωσης».

tanea.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα