Μ.ΣΟΥΛΤΣ: Πώς θα αποδώσουν οι θυσίες του ελληνικού λαού

12:16 9/10/2011 - Πηγή: 24wro
Η απουσία ηγετών με όραμα και οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες των κυβερνήσεων...
της ευρωζώνης είναι το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Νομισματική Ένωση, σύμφωνα με τον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτζ, ο οποίος μιλώντας στο «protothema.gr» αποκλείει κατηγορηματικά τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση των κερδοσκόπων που «χτυπούν» την Ευρώπη.

Γεννημένος στο Άαχεν, στα γερμανό – βελγικά σύνορα το 1955,
ο κ. Σουλτζ που υπήρξε πάντοτε θιασώτης της ευρωπαϊκής ενοποίησης, δηλώνει πως οι συνεχείς περικοπές που επιβάλουν οι συντηρητικές κυβερνήσεις της ευρωζώνης οδηγούν σε αδιέξοδο και εμφανίζεται βέβαιος πως οι θυσίες του ελληνικού λαού θα αποδώσουν, εφόσον αλλάξει άρδην το οικονομικό και πολιτικό σκηνικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζοντας πως το πρόβλημα της Ευρώπης είναι πρωτίστως πολιτικό.





-Ένα χρόνο μετά το πρώτο πακέτο στήριξης η οικονομία της Ελλάδας επιδεινώθηκε δραματικά. Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης και ποιες της τρόικας;



Οι οικονομικές προοπτικές καταγράφονται πράγματι ζοφερές αυτή τη στιγμή. Το ΔΝΤ εκτιμά πως η οικονομία της Ελλάδας θα συρρικνωθεί κατά 5,5% το 2011 και επιπλέον 2,5% το 2012. Αυτό αποδεικνύει πως η σκληρή πολιτική λιτότητας που επιβάλουν οι συντηρητές κυβερνήσεις της Ε.Ε δεν αποδίδει. Φυσικά πρέπει να επιστρέψουμε σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς στην Ε.Ε, αλλά για να το επιτύχουμε αυτό χρειαζόμαστε επενδύσεις στην ανάπτυξη και στον τομέα της εργασίας και όχι συνεχείς περικοπές. Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει εφαρμόσει σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μέχρι τώρα και ο ελληνικός λαός έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος. Είμαι πεπεισμένος πως η ελληνική κυβέρνηση κάνει το παν για να εκπληρώσει τους όρους της τρόικας που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε υγιές πλαίσιο.



-Ποια είναι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα; Αναδιάρθρωση του χρέους; Ευρωομόλογα και ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση ή έξοδος από το ευρώ;



Η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επιλογή, καθώς δεν υπάρχει συνθήκη που να προβλέπει κάτι τέτοιο. Θα προέκυπταν ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη. Είναι μια υψηλού ρίσκου στρατηγική την οποία κανείς δεν είναι διατεθειμένος να εφαρμόσει. Οι πιστωτές θα πρέπει να συμβάλουν δίκαια στην επίλυση της κατάστασης με το να παραιτηθούν από ένα μέρος των αξιώσεών τους, όπως και οι κερδοσκόποι που αποκομίζουν τεράστια κέρδη με τα ελληνικά ομόλογα, πράγμα που είναι και θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Τάσσομαι υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων ως μέσο αντιμετώπισης της κερδοσκοπίας κατά του ευρώ. Η σημερινή κρίση αποδεικνύει περίτρανα πως ένα κοινό νόμισμα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κοινή οικονομική διακυβέρνηση.
Keywords
Τυχαία Θέματα