Νέα στοιχεία για τον Μέγα Αλέξανδρο

16:50 20/11/2012 - Πηγή: 24wro
Νέα στοιχεία για τον Μέγα Αλέξανδρο, αλλά και η λειτουργία...
ενός νέου διαδικτυακού κόμβου, με τον τίτλο «Εικονικό Μουσείο Μέγας Αλέξανδρος: από τις Αιγές στην Οικουμένη» ανακοινώθηκαν στη διάρκεια του... διεθνούς συνεδρίου που οι εργασίες του ολοκληρώθηκαν στην αρχαία Μίεζα, κοντά στη Νάουσα. Αρχαιολόγοι και ερευνητές από την Ελλάδα, τη Δυτική Ευρώπη, την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία παρουσίασαν νέα
δεδομένα από τα σημεία - σταθμούς της πορείας προς Ανατολάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου συνεχίζονται σήμερα ανασκαφικές έρευνες.

Από τις Αιγές στην Οικουμένη-Ψηφιακό έργο για την πορεία του Μ. Αλεξάνδρου παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο στην αρχαία Μίεζα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Ο κόσμος του Μεγάλου Αλεξάνδρου πάντα κλέβει το ενδιαφέρον του κοινού. Oσα όμως κι αν μαθαίνουμε για την προσωπικότητα του Μακεδόνα στρατηλάτη, οι ανασκαφές, η έρευνα και η μελέτη πάντα κάτι καινούργιο έχουν να προσθέσουν στην Iστορία.

Η συνολική εικόνα της πορείας του στον κόσμο, όπως αποτυπώνεται σε μεγάλες ανασκαφές εντός κι εκτός συνόρων, και η διαχρονική ακτινοβολία του στην Iστορία, στον μύθο και στην τέχνη ήταν τα θέματα στα οποία εστίασε μεταξύ άλλων το διεθνές συνέδριο και η ημερίδα: «Ανακαλύπτοντας τον κόσμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» που ολοκληρώθηκαν χθες στην αρχαία Μίεζα, στη Νάουσα.

Εκεί στράφηκε από την περασμένη Πέμπτη το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, η οποία έμαθε κάθε λεπτομέρεια γι’ αυτό που ετοιμάζει η ΙΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, το «Εικονικό Μουσείο Μέγας Αλέξανδρος: από τις Αιγές στην Οικουμένη». Μεγάλο και πρωτότυπο ψηφιακό έργο, το οποίο εμπνεύστηκε, σχεδίασε και πραγματοποιεί η εφορεία με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (Ψηφιακή Σύγκλιση).

Εχει σημασία όμως γιατί εκεί η προϊσταμένη της ΙΖ΄ ΕΠΚΑ, Αγγελική Κοτταρίδη, συγκέντρωσε δεκάδες μελετητές, ιστορικούς, διευθυντές μουσείων και διευθυντές ανασκαφών. Ισως, μάλιστα, ήταν η πρώτη φορά που η συνένωση των δυνάμεων φώτισε με τέτοιο τρόπο την προσωπικότητα του Μεγαλέξανδρου και τη διαχρονική ακτινοβολία του στην ιστορία, τον μύθο και την τέχνη. Παράλληλα, όλοι τους έμαθαν για τον ρόλο του διαδικτυακού μουσείου. Σε μια εποχή που οι διαδικτυακοί τόποι φιλοξενούν πλήθος απόψεων και μοιραία και κατευθυνόμενων θέσεων για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, η συγκέντρωση αρχαιολογικών δεδομένων, ακαδημαϊκών ερμηνειών και κυρίως έγκυρης και κατανοητής πληροφόρησης είναι ζητούμενο για πολλούς επισκέπτες. «Ο οικουμενικός κόσμος του Διαδικτύου παρουσιάζει πολλά κοινά γνωρίσματα με αυτόν που δημιούργησε ο Αλέξανδρος, και είναι ως εκ τούτου κατά κάποιο τρόπο εννοιολογικά και ιδεολογικά συγγενικός», σημείωσε στην εισήγησή της η γ.γ. του υπουργείου Παιδείας-Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας τη μετάδοση γνώσεων και τη γόνιμη επαφή που μπορεί να πραγματοποιηθεί μαζικά με τα ανθρώπινα πολιτισμικά επιτεύγματα.

Από τις ενδιαφέρουσες στιγμές του συνεδρίου ήταν και η παρουσίαση των πόλεων και των ανασκαφών σε διάφορες
Keywords
Τυχαία Θέματα