Ο φαρσέρ του Twitter αποκαλύπτεται: Το έκανα για να εκθέσω τα αδύναμα media...

05:33 1/4/2012 - Πηγή: 24wro
Πρώτα ήταν ο θάνατος του πάπα – η είδηση εμφανίστηκε σε τουΐτ δήθεν στενού του συνεργάτη...
Μετά ήρθαν τουΐτ που ανακοίνωναν τους θανάτους του Φιντέλ Κάστρο και του Πέδρο Αλμοδόβαρ.

Τα τουΐτς έκαναν το γύρο του μύλου φημών των κοινωνικών δικτύων. Όλα ωστόσο ήταν φάρσες, δουλειά του Τομάσο Ντε Μπενεντέτι, ενός από τους πιο δημιουργικούς και επιτυχημένους φαρσέρ του Twitter.

«Το Twitter είναι ό,τι πρέπει για θανάτους» λέει
ο Ντε Μπενεντέτι στη συνέντευξη που παραχωρεί στον Guardian, μιλώντας πρώτη φορά για την επιθυμία του να αποκαλύπτει το πόσο αναξιόπιστα μπορούν να είναι τα κοινωνικά δίκτυα ως πηγές ειδήσεων.

Η ιστορία μοιάζει με σύγχρονη καταστασιακή φάρσα και ο Ντε Μπενεντέτι έχει να επιδείξει πλούσιο παρελθόν επιτυχημένων επιθέσεων στην αξιοπιστία διαφόρων μέσων.

Ο 43χρονος ιταλός καθηγητής σχολείου, έχοντας μαζί του και τον 2 ετών γιο του, συστήθηκε στον Guardian ως ένας «κανονικός άνθρωπος». Στο Twitter όμως έχει υποδηθεί τον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, έναν ισπανό υπουργό και τον σύριο πρόεδρο Μπασάρ Αλ-Ασάντ.

«Τα κοινωνικά δίκτυα είναι η μεγαλύτερη πηγή ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών στον κόσμο αλλά τα μέσα ενημέρωσης τις πιστεύουν λόγω της ανάγκης τους για ταχύτητα», λέει.

Ο Ντε Μπενεντέτι έχει κυριολεκτικά ξεφτιλίσει τις ιταλικές εφημερίδες κάνοντας τις να δημοσιεύσουν ψεύτικες συνεντεύξεις με διάφορους συγγραφείς, κυρίως αμερικανούς, όπως τους Τζον Γκρίσαμ, Άρθουρ Μίλερ, Γκορ Βιντάλ, Τόνι Μόρισον, Φίλιπ Ροθ κ.α. Το θέμα αποκαλύφθηκε το 2010 όταν ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Φίλιπ Ροθ για την κριτική που δήθεν ασκούσε σε μία από αυτές τις συνεντεύξεις του στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ροθ αρνήθηκε ότι είχε δώσει τη συνέντευξη.

Ο φαρσέρ υποστήριξε ότι οι εφημερίδες τον πλήρωναν μόνο 20 με 40 ευρώ τη συνέντευξη (!) και ότι κίνητρο του δεν ήταν τα χρήματα. «Ο ιταλικός τύπος δεν διασταυρώνει τίποτα ειδικά αν αυτό είναι κοντά στις πολιτικές απόψεις τους, γι’ αυτό και η δεξιά εφημερίδα Libero χάρηκε με την επίθεση του Ροθ στον Ομπάμα», είπε. Τις μισές φορές, πρόσθεσε, οι αρχισυντάκτες υποψιάζονταν ότι οι συνεντεύξεις ήταν φτιαχτές αλλά τις έπαιρναν έτσι κι αλλιώς.

Μετά την αποκάλυψη του ο Ντε Μπενεντέτι στράφηκε στο ίντερνετ στέλνοντας ένα email στην Herald Tribune ασκώντας κριτική στον πόλεμο της Λιβύης και υπογράφοντας το ως Ουμπέρτο Έκο. «Τους τηλεφώνησα αφού το δημοσίευσαν και τους είπα την αλήθεια», είπε.

Μετά πλαστογράφησε ένα e-mail του μεξικανού συγγραφέα Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο προς την εφημερίδα των καθολικών Avvenire, στο οποίο εκθείαζε τον πάπα. Η Avvenire το έκανε πρωτοσέλιδο.

Ο Guardian αναφέρει και άλλες κορυφαίες και πολύ επιτυχημένες φάρσες του Ντε Μπενεντέτι αλλά το κλείσιμο του δημοσιεύματος είναι απλά απίθανο. Ο Ντε Μπενεντέτι συνδέεται στον πλαστό λογαριασμό του Κιμ Γιονκ Ουν, του ηγέτη της Βόρειας Κορέας και αλλάζει τη φωτογραφία του με μία της Ινδής πολιτικού Σόνια Γκάντι! «Μπορώ απλά να αλλάξω το προφί
Keywords
Τυχαία Θέματα