Οι έρευνες για πετρέλαιο στην Ελλάδα άργησαν 5 χρόνια

10:22 24/12/2012 - Πηγή: 24wro
Εδώ και μία πενταετία θα μπορούσαν να έχουν ξεκινήσει έρευνες στο Ιόνιο και νότια της...
Κρήτης για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, εάν γινόταν δεκτό το αίτημα νορβηγικής εταιρείας σεισμογραφικών ερευνών και είχε προχωρήσει η διαδικασία, χωρίς μάλιστα καμία επιβάρυνση για το ελληνικό Δημόσιο.

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι εάν οι έρευνες αυτές είχαν ξεκινήσει εγκαίρως, με θετικά αποτελέσματα στη συνέχεια, η Ελλάδα δεν θα είχε χρειαστεί να μπει στην περιπέτεια του ΔΝΤ.

Σύμφωνα
με δημοσίευμα του "Πρώτου Θέματος", τον περασμένο Σεπτέμβιο, η νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo-Services (PGS) επιλέχθηκε κατά τη διαδικασία για την αξιολόγηση του πετρελαϊκού δυναμικού στην Ελλάδα, με σεισμικές ερευνητικές εργασίες, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Στον διεθνή διαγωνισμό που προηγήθηκε, ενδιαφέρον επέδειξαν οκτώ εταιρείες, από τις οποίες τέσσερις έφτασαν στο τελικό στάδιο πριν από την τελική επιλογή. Συγκεκριμένα, τρεις εταιρείες νορβηγικών συμφερόντων (TGS Nopec, PGS και Spectrum) και μία αμερικανικών (ION με έδρα το Χιούστον).

Η εφημερίδα αποκαλύπτει σήμερα, την επιστολή που είχε στείλει από τον Μάιο του 2007 η νορβηγική TGS, που ειδικεύεται στην λήψη και παροχή γεωλογικών δεδομένων και τη λήψη και παροχή γεωλογικών δεδομένων για την έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου, προς τον τότε υπουργό Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα, με την οποία ζητούσε την άδεια να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση του Δημοσίου.

Για λόγους που παραμένουν αδιευκρίνιστοι, η επιστολή έμεινε αναπάντητη και σήμερα αγνοείται η τύχη της.

Δύο χρόνια μετά, η TGS Nopec επανήλθε με νέα επιστολή προς τον τότε υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, επαναφέροντας το αίτημα κι ενημερώνοντας ταυτόχρονα, πως εκπρόσωποί της είχαν έρθει σε επαφή με το ιδιαίτερο γραφείο του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, το οποίο τους παρέπεμψε με τη σειρά του στον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης και σημερινό υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη.

Ο κ. Μουσουρούλης απάντησε στο αίτημα της εταιρείας για κατ'ιδίαν συνάντηση με τους εκπροσώπους της. Παρά το ενδιαφέρον από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, σεισμογραφικές έρευνες δεν ξεκίνησαν ούτε το 2008 αλλά ούτε και το 2011, όταν ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης, παραδέχθηκε στη Βουλή, απαντώντας στον κ. Κυριάκο Βελόπουλο, πως στα επίσημα αρχεία του υπουργείου δεν υπήρχε η αρχική επιστολή της εταιρείας.

Απουσία θεσμικού πλαισίου

Η εφημερίδα επικοινώνησε με συνεργάτες του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χατζηδάκη και Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κ. Μουσουρούλη, οι οποίοι επισήμαναν πως δεν θα μπορούσε να προχωρήσει το2007 η πρόταση της TGS, λόγω ανυπαρξίας θεσμικού πλαισίου για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, που τελικά παρουσιάστηκαν τον Μάιο του 2009.

Οι έρευνες της PGS στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, οπότε και θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος οι ανάδοχες εταιρείες που θα αναλάβουν την περαιτέρω έρευνα και την εξόρυξη των κοιτασμάτων στον Πατραϊκό Κόλπο, το Δυτικό Κατάκολο και τα Ιωάννινα.

news247.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα