Οι μουσάτες φεμινίστριες της Γαλλίας

10:04 3/7/2012 - Πηγή: 24wro
Η Κολέτ Κόφιν ανοίγει την τσάντα της και βγάζει ένα κομμάτι ψεύτικη γούνα...
«Αυτό είναι το μούσι μου», εξηγεί. Περνάει επιδέξια τα λαστιχάκια γύρω από τ' αυτιά της. Το αποτέλεσμα είναι «περίεργο» σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του BBC που την συνάντησε στο Παρίσι.

Η Ιλάνα Ελουά, φοιτήτρια πολιτικών επιστημών, δείχνει το δικό της μούσι. Παραπονιέται ότι «την τρώει». Αμφότερες είναι μέλη της φεμινιστικής οργάνωσης «La Barbe», που σημαίνει «Το Μούσι».

Το
όνομά της πηγάζει από τον τρόπο δράσης της: τα μέλη εισχωρούν σε υψηλού επιπέδου, ανδροκρατούμενες συναντήσεις και κάποια στιγμή σηκώνονται από τις θέσεις τους, φορούν τα ψεύτικα μούσια και μια από αυτές διαβάζει μια σαρκαστική δήλωση που ευχαριστεί τους άντρες για την υπεροχή τους.

Στα γαλλικά της καθομιλουμένης, «La Barbe» σημαίνει επίσης «Ως εδώ και μη παρέκει». Η οργάνωση έχει μέλη όλων των ηλικιών, από έφηβες ως γιαγιάδες αλλά τις ενώνει η αποφασιστικότητά τους να πολεμήσουν τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών.

Η «La Barbe» ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, μετά τις προεδρικές εκλογές στις οποίες, για πρώτη φορά, ένα από τα μεγάλα κόμματα, το Σοσιαλιστικό, είχε γυναίκα υποψήφια. Τελικά, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ ηττήθηκε από τον δεξιό Νικολά Σαρκοζί. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο πρώην σύντροφός της Φρανσουά Ολάντ εξελέγη στην προεδρία της Γαλλίας.
Στις εκλογές του 2007 πολλές γυναίκες παραπονιόντουσαν για τις φαλλοκρατικές αντιλήψεις που επικρατούσαν στα μέσα ενημέρωσης και στην προεκλογική εκστρατεία. Για παράδειγμα, όταν η Ρουαγιάλ ανακοίνωσε ότι θα έθετε υποψηφιότητα, ο Λοράν Φαμπιούς αναρωτήθηκε δημοσίως ποιος θα φρόντιζε τα τέσσερα παιδιά της.

Πρόσφατα η «La Barbe» έλαβε δημοσιότητα στο Φεστιβάλ των Κανών όταν πέντε μουσάτες γυναίκες πόζαραν στο κόκκινο χαλί. Ηταν οργισμένες επειδή καμία από τις 22 ταινίες που διαγωνίζονταν δεν ήταν σκηνοθετημένη από γυναίκα.

«Οι φεμινιστικές εκδηλώσεις απευθύνονται συνήθως στις γυναίκες», λέει η Κολέτ. «Εμείς επικεντρωνόμαστε στους άντρες διότι το πρόβλημα για εμάς είναι αυτοί».

Το βράδυ που τις συνάντησε η δημοσιογράφος του BBC, τα μέλη της «La Barbe» οργάνωσαν διαμαρτυρία στα κεντρικά γραφεία των γάλλων μασόνων. Οι μασόνοι της Γαλλίας, που ίδρυσαν την οργάνωσή τους το 1733, επέτρεψαν την συμμετοχή γυναικών το 2010. «Το μέτρο υιοθετήθηκε με 51% όμως πολλοί μασόνοι παραμένουν αντίθετοι», λέει η Κολέτ.

Τα μέλη της «La Barbe» ανέβηκαν στη σκηνή. Η Κολέτ διάβασε μια δήλωση που επαινούσε τους μασόνους για την ακάματη προσπάθειά τους να αποκλείουν τις γυναίκες για τόσο πολλά χρόνια.

«Εχουμε διοργανώσει σχεδόν 100 δράσεις σε τέσσερα χρόνια», συνεχίζει η Κολέτ.

Τα μέλη της «La Barbe» είναι υπερήφανα για την αίσθηση του χιούμορ τους αλλά πίσω από αυτή, κρύβεται οργή. Ο πόλεμος ανάμεσα στα δύο φύλα επιδεινώθηκε πρόσφατα στη Γαλλία λόγω του σκανδάλου με τον Ντομινίκ Στρος-Καν που έφερε στο φως την πάγια πρακτική του να αποσιωπάται η σεξουαλική παρενόχληση γ
Keywords
Τυχαία Θέματα