ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Η γέννηση ενός Θρύλου

10:02 10/3/2012 - Πηγή: 24wro

Ο Ολυμπιακός μεγάλωσε. Κλείνει τα 87 χρόνια της ιστορίας του και το Sportaction προσπαθεί...
να… ξεσκονίσει το βιβλίο της «ερυθρόλευκης» ιστορίας. Ένα βιβλίο με χρυσές σελίδες από τη μέρα τις ίδρυσης μέχρι το σήμερα. Ένα βιβλίο που έχουν βάλει την υπογραφή τους μεγάλοι αθλητές του συλλόγου, οι οποίοι του έχουν προσφέρει εκατοντάδες τίτλους σε όλα τα αθλήματα. Μερικοί από αυτούς αναπολούν, και μέσω του Sportaction εύχονται πάντα επιτυχίες στην ομάδα που αγάπησαν.

Για το πόσο μεγάλος είναι ένας
σύλλογος μπορείς να το καταλάβεις από δύο πράγματα. Από τους φίλους του και από τους εχθρούς του. Ο Ολυμπιακός αν κοιτάξουμε και τα δύο κριτήρια τότε είναι ένας τεράστιος σύλλογος. Έχει φανατικούς θαυμαστές αλλά και φανατικούς αντιπάλους. Η ουσία είναι ότι για τους πρώτους είναι η μεγαλύτερη ομάδα στην Ελλάδα.

Στις 10 Μαρτίου του 2012 ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς γιορτάζει τα 87 χρόνια από την ίδρυση του και το Sportaction αποφάσισε να ανοίξει το βιβλίο της ιστορίας τους συλλόγου. Ένα βιβλίο με χρυσές σελίδες, με χρυσές κούπες και με χρυσές υπογραφές μεγάλων αθλητών που τίμησαν την «ερυθρόλευκη» φανέλα αλλά και με αμέτρητες στιγμές δόξας.

Και το όνομα αυτού… Ολυμπιακός… Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς

Στις 10 Μαρτίου του 1925, στην καρδιά του Πειραιά και συγκεκριμένα στην οδό Τζαβέλλα στην ταβέρνα του Μοριά ιδρύθηκε ο Ολυμπιακός. Εκεί τα μέλη της ομάδας του Πειραϊκού Ποδοσφαιρικούομίλου και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιά αποφάσισαν την διάλυση των δύο σωματείων και την συγχώνευσή τους σε μία. Όπερ και εγένετο. Η απόφαση πάρθηκε από επιφανείς άνδρες της περιοχής με τον Νότη Καμπέρο να είναι ο ανάδοχος του ονόματος και να δίνει τέλος στις διαφωνίες περί του θέματος της ονομασίας. Ο… νονός του Ολυμπιακού ήταν αξιωματικός του Ναυτικού και αεροπόρος.

Θέλησε η ονομασία της ομάδας να υποδηλώνει την δύναμη, τη θέση, την ευγενή άμιλλα, το πάθος και γενικά το… Ολυμπιακό ιδεώδες. Με αυτό το σκεπτικό επιλέχθηκε άλλωστε και το έμβλημα. Ο δαφνοστεφανομένος έφηβος. Υπήρξε όμως και δεύτερος ανάδοχος. Πρόκειται για τον βιομήχανο και μετέπειτα Δήμαρχο Πειραιά, Μιχάλη Μανούσκο, ο οποίος στη λέξη Ολυμπιακός, πρόσθεσε και τοΣύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς. Πρόταση που έγινε δεκτή από τα μέλη του συλλόγου με την ονομασία να παραμένει μέχρι και σήμερα. Το χρώμα της ομάδας είναι το ερυθρόλευκο μετά από εισήγηση τουΓιάννη Ανδριανόπουλου, ο οποίος ήταν θαυμαστής της ¶ρσεναλ του 1920 όταν και σπούδαζε στο Λονδίνο νομικά. Εμφανίσεις με κόκκινες και λευκές ρίγες φορούσαν τότε οι Λονδρέζοι. Αυτή είναι ακόμα και στις μέρες μας η κλασσική εμφάνιση του Ολυμπιακού. Το κόκκινο συμβόλιζε το χρώμα του πάθους αλλά και το αίμα των Ελλήνων που είχαν χάσει τη ζωή τους στην Μικρασιατική Καταστροφή και το λευκό την αγνότητα.

Ολυμπιακός και επίσημα
Δέκα μέρες μετά την ιδέα της συγχώνευσης εγκρίθηκε και το καταστατικό του συλλόγου με την απόφασηυπ’αριθμ 1274/1924 του Πρωτοδικείου Πειραιώς. Απόφαση η οποία αναφέρει σ
Keywords
Τυχαία Θέματα