Όταν οι νέοι στην Ελλάδα σταμάτησαν να ονειρεύονται

10:45 17/4/2011 - Πηγή: 24wro
Στην έλλειψη ευκαιριών για τους νέους ανθρώπους...
στην Ελλάδα, οι οποίοι αποτελούν το πιο ενεργό και δυναμικό τμήμα του πληθυσμού και τους μόνους που μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα να βγει από την κρίση, αναφέρεται άρθρο του Θάνου Δημάδη που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα Huffington Post.
Υπάρχει μια φράση στα
ελληνικά που χρησιμοποιείται συχνά και αναφέρεται στο πώς φέρεται η Ελλάδα στους νέους ανθρώπους που ζουν στη χώρα και παλεύουν να πετύχουν στη ζωή τους. Συχνά λέγεται πως «η Ελλάδα πνίγει τα παιδιά της». Είναι μια φράση η οποία, φυσικά, δεν έχει κυριολεκτική έννοια αλλά είναι ενδεικτική της έλλειψης ευκαιριών στην σημερινή Ελλάδα για το πιο δυναμικό και ενεργητικό μέρος του πληθυσμού, που είναι οι νέοι.

Οι αναγνώστες της Huffington Post πιθανότατα γνωρίζουν την οδυνηρή οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα αλλά μάλλον δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα για μια άλλη παράλληλη τραγωδία η οποία διαδραματίζεται στη χώρα και η οποία αντικατοπτρίζεται στη ζωή των νέων Ελλήνων.

Θα ήθελα να επισημάνω τον όρο «τραγωδία» που χρησιμοποίησα παραπάνω, δεδομένου ότι αυτή η λέξη αποδίδει στο ακέραιο την τρομερή κατάσταση στην οποία έχουν βυθιστεί οι νέοι φοιτητές και επαγγελματίες στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι από αυτούς θεωρούν τους εαυτούς τους παγιδευμένους σε μια χώρα που δεν είναι σήμερα σε θέση να τους προσφέρει αισιοδοξία για καλές επαγγελματικές προοπτικές όσον αφορά το δικό τους μέλλον.

Εδώ, θα πρέπει να είναι περισσότερο ειλικρινής από ποτέ και να πω ότι η Ελλάδα, σήμερα, είναι το χειρότερο μέρος είτε για ένα νέο επαγγελματία ή για ένα νεαρό ερευνητή για να ζήσουν και να προσπαθήσουν να χτίσουν την προσωπική καριέρα και τη ζωή τους εδώ. Και αυτή είναι μια πολύ θλιβερή και δυσάρεστη πραγματικότητα, ακόμα και για μένα που έφυγα από την Ελλάδα για να ακολουθήσω τους ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς στόχους μου στο εξωτερικό, προτού η οικονομική κρίση ξεσπάσει στη χώρα μου. Αλλά, στην πραγματικότητα, είναι αυτή η οικονομική κρίση ο μόνος λόγος για τον οποίο η Ελλάδα μετατράπηκε σε ένα τέτοιο αφιλόξενο περιβάλλον για τους νέους επαγγελματίες;

Φυσικά, η τρέχουσα οικονομική κατάσταση έχει αυξήσει το ποσοστό ανεργίας σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, κοντά στο 15%, και μείωσε δραματικά τις δυνατότητες απασχόλησης στην Ελλάδα. Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτά είναι απλά τα συμπτώματα, τα οποία έρχονται στην επιφάνεια συνήθως μέχρι να περάσει η οικονομική κρίση. Αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας, η αγορά εργασίας δεν πάσχει μόνο από αυτά τα συμπτώματα.

Οι νέοι επαγγελματίες πλήττονται από μία ακόμα σημαντική αιτία, εκτός από τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, γεγονός που τους οδηγεί προς ένα ανυπέρβλητο αδιέξοδο. Αυτό είναι η έλλειψη αξιοκρατίας στην Ελλάδα η οποία δημιουργεί ανισότητα μεταξύ των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση σε πόρους της πολιτικής ή οικονομικής εξουσίας στη χώρα και αυτών που δεν έχουν. Αυτού του είδους η ανισότητα αποκλείει τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων επα
Keywords
Τυχαία Θέματα