Ούτε οι πεθαμένοι δεν εξαιρούνται από τα χαράτσια

23:10 29/10/2011 - Πηγή: 24wro
Από τις έκτακτες εισφορές δεν εξαιρούνται ούτε οι…
πεθαμένοι, όπως προκύπτει από εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο του αναπληρωτή... υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου, στην οποία περιγράφονται οι εξαιρέσεις και ορίζεται παράλληλα ότι ακόμα και η προσφυγή στη Δικαιοσύνη δεν συνεπάγεται αναστολή των βεβαιωθέντων φόρων.

«Σε περίπτωση θανάτου του υπόχρεου, οι κληρονόμοι του ευθύνονται για την καταβολή του ποσού της εισφοράς, ανάλογα με το ποσοστό της κληρονομικής τους μερίδας», ορίζεται στην εγκύκλιο και σημειώνεται παράλληλα ότι «σε περίπτωση αμφισβήτησης του εκκαθαριστικού
σημειώματος εισφορών και τέλους επιτηδεύματος ο φορολογούμενος μπορεί να ασκήσει κατά του σημειώματος αυτού μόνο προσφυγή ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού πρωτοδικείου, χωρίς όμως να αναστέλλεται η καταβολή του βεβαιωθέντος ποσού».

Στην εγκύκλιο καταγράφονται και οι προϋποθέσεις απαλλαγής ανέργων, στρατευμένων ή επιτηδευματιών από την καταβολή της έκτακτης εισφοράς και του τέλους επιτηδεύματος.

Στην περίπτωση ανέργου ορίζεται ότι για να τύχει απαλλαγής θα πρέπει:

1. Να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο των μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ ή να λαμβάνει επίδομα ανεργίας. Σε καμία άλλη περίπτωση δεν έχει την απαλλαγή.

2. Να μην έχει κατά τη χρήση του 2011 πραγματικά (όχι τεκμαρτά) εισοδήματα άλλης πηγής έστω και μικρού ποσού.

Επισημαίνεται ότι απαλλάσσεται μόνο η επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ και όχι άλλες ειδικές επιδοτήσεις, ακόμα κι αν καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ ή από άλλα ταμεία και οργανισμούς.

Επισημαίνεται άκόμα ότι δεν εξαιρούνται ούτε τα εφάπαξ ποσά κοινωνικής ενίσχυσης που καταβλήθηκαν ελεύθερα φόρου από τον ΟΑΕΔ σε απολυμένους της Ολυμπιακής Αεροπορίας και άλλων οργανισμών, διότι αυτά δεν είναι ποσά αποζημιώσεων.

Ειδικά για τους φορολογούμενους οι οποίοι διέκοψαν την εργασία τους για να εκπληρώσουν τη στρατιωτική τους θητεία, εξαιρούνται από την εισφορά αλληλεγγύης, με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο της βεβαίωσης της εισφοράς δεν έχουν πραγματικά εισοδήματα.

Από το τέλος επιτηδεύματος εξαιρούνται μόνο οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων (όχι η άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος) εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία χρόνια από το έτος συνταξιοδότησής του, με τη διευκρίνιση ότι ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας. Ειδικά γι' αυτήν την περίπτωση, η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι εξαιρούνται όσοι γεννήθηκαν πριν από την 1η/1/1949.

Επίσης, όσον αφορά στην εξαίρεση των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων κατά τα πέντε πρώτα έτη από την πρώτη τους έναρξη, διευκρινίζεται ότι η πρώτη έναρξη πρέπει να έχει λάβει χώρα μετά την 1η/1/2006. Στις περιπτώσεις όπου ο επιτηδευματίας έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν κι άλλη έναρξη, δεν εξαιρείται, ακόμη κι αν τη συγκεκριμένη έναρξη την έχει διακόψει.


Keywords
Τυχαία Θέματα