Παγκόσμιες εξελίξεις: Η «περπατησιά» των αργών πλανητών

19:30 14/4/2011 - Πηγή: 24wro
Τα τελευταία χρόνια είχαμε τις «πρεμιέρες» των τριών πιο αργών πλανητών σε διαφορετικά ζώδια...
(ο Ουρανός στον Κριό, ο Ποσειδώνας στους Ιχθείς και ο Πλούτωνας στον Αιγόκερω), κάτι που από μόνο του ως γεγονός λέει πολλά. Πατάει οσονούπω και ο Hades στον Καρκίνο και κατά συνέπεια το παιχνίδι φουντώνει. Τι μπορεί να βγάλουν όμως, όλες αυτές οι πλανητικές αλλαγές στην Ιστορία της Ανθρωπότητας;






Οι μεγάλοι είναι μεγάλοι, μόνο επειδή εμείς είμαστε γονατιστοί


Pierre-Joseph Proudhon










Δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για οικονομικές αυτοκρατορίες των Η.Π.Α, της Κίνας, της Ιαπωνίας κλπ. Όμως η Αμερική είναι σε δεκαπλάσια χειρότερη μοίρα από την Ελλάδα, η Ιαπωνία παλεύει πλέον με τις δυνάμεις της φύσης και τον πυρηνικό εφιάλτη ενώ η Κίνα αντιμετωπίζει έντονο περιβαλλοντικό και επισιτιστικό πρόβλημα.






Η Κίνα με τα φθηνά εργατικά χέρια αναπτύσσεται ραγδαία αλλά όταν το κόστος κτήσεως της τροφής έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 4 χρόνια αντιλαμβάνεστε για τι πράγμα μιλάμε.


Και βέβαια οι Κινέζοι τρώνε παραδοσιακά ρύζι αλλά μια καταστροφή να γίνει ακόμη σαν αυτή στη Ρωσία, όταν το καλοκαίρι του 2010 καταστράφηκαν οι σιτοβολώνες της από τις καταστρεπτικές πυρκαγιές, καταλαβαίνετε πως τα πράγματα θα γίνουν απίστευτα δύσκολα.


Η παγκόσμια κτηνοτροφία και γεωργία πρέπει να βελτιώσει την απόδοση της κατά 60 με 70% μέσα στην επόμενη πενταετία για να μην υπάρχει επισιτιστικό πρόβλημα στην υφήλιο.






Η εταιρεία Nomura έχει δημοσιεύσει μια σχετική λίστα με 25 χωρών όπου οι κάτοικοι τους ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος του για την απόκτηση ειδών διατροφής.


Το Μπαγκλαντές βρίσκεται στην 1η θέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα να ανέρχεται στα 497 δολάρια και το 53,8% του εισοδήματος των νοικοκυριών να καταναλώνεται στην αγορά τροφίμων. Στη 2η θέση είναι το Μαρόκο με κατά κεφαλήν εισόδημα 2769 δολάρια και όπου 63% του εισοδήματος των νοικοκυριών καταναλώνεται στα τρόφιμα. Στην 3η θέση βρίσκουμε την Αλγερία και ακολουθούν στην 4η θέση η Νιγηρία, στην 5η ο Λίβανος, στην 6η η Αίγυπτος, στην 7η η Σρι Λάνκα, στην 8η το Σουδάν, στην 9η το Χονγκ Κονγκ ενώ τη δεκάδα συμπληρώνει το Αζερμπαϊτζάν. Η Λιβύη καταλαμβάνει την 16η θέση στη σχετική λίστα ενώ πριν από αυτήν, στην 12η θέση βρίσκουμε τη Ρουμανία, στην 15η το Πακιστάν και στη 14η την Κένυα. Η Τυνησία βρίσκεται στην 18η θέση και η Βουλγαρία στην 19η, με την Ουκρανία να ακολουθεί στην 20η και την Ινδία στην 21η.


Δεν θα πρέπει να προκαλέσει εντύπωση σε κανέναν πως η Κίνα βρίσκεται στην 22η θέση στη σχετική λίστα, με το κατά κεφαλήν εισόδημα να ανέρχεται στα 3267 δολάρια και το δείκτη εξαγωγών τροφίμων ως ποσοστό του ΑΕΠ να λαμβάνει αρνητικές τιμές. Στην 25η θέση είναι η Βενεζουέλα.


Keywords
Τυχαία Θέματα