Ποιοι είναι οι διάδοχοι του Μακαριστού Πατριάρχη Αντιοχείας Ιγνατίου

08:34 15/12/2012 - Πηγή: 24wro
Εκλέγεται τη Δευτέρα ο νέος Πατριάρχης Αντιοχείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του...
«Βήματος» ο τοποτηρητής του θρόνου Μητροπολίτης Βόστρων κ. Σάββας συγκάλεσε τη Σύνοδο της Ιεραρχίας σε συνεδρίαση για το πρωί της Δευτέρας στη Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Μπαλαμάντ, στον Λίβανο.

Στη συνεδρίαση καλούνται να συμμετέχουν τα μέλη της Συνόδου της Ιεραρχίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δύο αρχιερείς, οι Μητροπολίτες Βαγδάτης κ. Κωνσταντίνος και Βορείου Αμερικής κ. Φίλιππος, έχουν δηλώσει προφορικά ότι δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν εξαιτίας προβλημάτων
υγείας που αντιμετωπίζουν.

Στη συνεδρίαση αναμένεται επίσης να συμμετάσχουν οι Μητροπολίτες Τριπόλεως, Ηλιουπόλεως, Βύβλου, Λαοδικείας, Αρκαδίας, Επιφανείας, Τύρου και Σιδώνος, Μεξικού, Σαντιάγο, Σάο Πάολο, Αυστραλίας, Εμέσης, Βηρυττού, Βόστρων, Βερροίας και Αλεξανδρέττας, Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης και Αργεντινής.

Ακόμη στην εκλογική διαδικασία θα συμμετάσχει με δικαίωμα ψήφου και ο Ηγούμενος της Θεολογικής Σχολής του Μπαλαμάντ Επίσκοπος Κάρα κ. Γαττάς ως Πατριαρχικός Επίτροπος.

Τέσσερις φαίνεται ότι είναι οι πιθανοί διάδοχοι του Μακαριστού Πατριάρχη Αντιοχείας Ιγνατίου: Ο Μητροπολίτης Σάο Πάολο κ. Δαμασκηνός, γεννημένος το 1949 και με σπουδές στη θεολογία στη Σχολή του Μπαλαμάντ και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς και στην Αραβική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Βηρυττού, χαρακτηρίζεται ως ένας εκ των ισχυρών Μητροπολιτών του εξωτερικού μαζί με τον Βορείου Αμερικής κ. Φίλιππο. Ο κ. Δαμασκηνός ποιμαίνει μία από τις πλουσιότερες Μητροπόλεις του Πατριαρχείου Αντιοχείας και είναι γέννημα θρέμμα της Δαμασκού.

Ο Μητροπολίτης Χαλεπίου, Βερροίας και Αλεξανδρέττας κ. Παύλος, γεννημένος το 1959 στη Λαοδικεία μαζί με τον κ. Δαμασκηνό, αλλά και τον αδελφό του Μητροπολίτη Ευρώπης κ. Ιωάννη, αποτελούν τρεις από τους επίλεκτους Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αντιοχείας, που έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα. Πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός και απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ο κ. Παύλος έχει υπηρετήσει ως επιτελικό στέλεχος στη Σύνοδο του Πατριαρχείου και έχει συμμετάσχει σε διαχριστιανικούς και διαθρησκειακούς διάλογους.

Ο Μητροπολίτης Μεξικού κ. Αντώνιος «εκπροσωπεί» τη λεγόμενη παλαιά φρουρά του Πατριαρχείου Αντιοχείας. Γεννημένος το 1932 στην Τρίπολη του Λιβάνου, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Λιβάνου και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Αντώνιος εκπροσωπεί την ισχυρότερη, ίσως, οικονομικά μαζί με τις Μητροπόλεις Βορείου Αμερικής και Σάο Πάολο, στο Πατριαρχείο Αντιοχείας. Η στάση του στις εκλογές, είτε με μια πιθανή υποψηφιότητά του, είτε με τη στήριξη που θα προσφέρει σε κάποιον εκ των υποψηφίων, θεωρείται μείζονος σημασίας.

Ο τοποτηρητής του Πατριαρχικού θρόνου Μητροπολίτης Βόστρων κ. Σάββας. Γεννημένος το 1959 στη Λαοδικεία, έχει στα χέρια του όλη τη διαδικασία ανάδειξης νέου Πατριάρχη και είναι και αυτός από τους Μητροπολίτες που διεκδικούν τον Πατριαρχικό θρόνο της Αντιόχειας. Απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Μπαλαμάντ και πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Λαοδικείας, ο κ. Σάββας θεωρείται διεκδικητής του Πατριαρχικού θρόνου της Αντιόχειας.

Η εκλογική διαδικασία θεωρείται αμφίρροπη, δύσκολη και σκληρή καθώς στη διαδικασία εκλογής συμμετέχουν μόλις 20 εκλέκτορες εκ των οποίων θα απουσιάζουν οι Μητροπολίτες Αμερικής και Βαγδάτης, γεγονός που κάνει πιο αμφίρροπη τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

- Δύσκολη, καθώς οι ιεράρχες που ποιμαίνουνε Μητροπόλεις της Συρίας, του Λιβάνου και του εξωτερικού πρέπει να μετακινηθούν και να συγκεντρωθούν στη Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ εν μέσω σκληρών συγκρούσεων και πολεμικής σύρραξης.

- Σκληρή αφού στην εκλογική μάχη φαίνεται ότι έχουν εμπλακεί άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, πολιτικές και διπλωματικές δυνάμεις.

tovima.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα