Ποιοί υπουργοί έκοψαν με… ψαλίδι τα ελληνικά όπλα!

08:53 21/3/2012 - Πηγή: 24wro
Πέρασε – δυστυχώς – ασχολίαστο από τον ελληνικό τύπο (γενικό και ειδικό-αμυντικό) ότι...
η Ελλάδα μετά την »κραιπάλη» πάρα πολλών ετών μεταπολιτευτικά, κατόρθωσε και μειώσει δραστικά τις δαπάνες για όπλα και από την 4η θέση »μεγαλύτερου πελάτη» παγκοσμίως που ήταν την 5ετία 2002-2006 κατέβηκε -επιτέλους- στην 10η θέση την 5ετίας 2007-2011. Είναι μια μείωση πολύ σημαντική που καθίσταται ακόμα μεγαλύτερη αν σκεφθεί κανείς οτι θα ήταν ακόμα πιο κάτω αν δεν παραλάμβανε όπλα αυτήν την περίοδο που είχε παραγγείλει παλιότερα! Το
2011 η Ελλάδα δεν προχώρησε σε νέες παραγγελίες οπλικών συστημάτων, ωστόσο παρέλαβε τη δεύτερη από τις συνολικά τέσσερις βρετανικές πυραυλακάτους Super Vita, όπως επίσης και παρόμοια συστήματα από την Ιταλία και την Ολλανδία, γράφει. Επίσης η Ελλάδα παρέλαβε το πρώτο από τα συνολικά 20 γαλλικά ελικόπτερα ΝΗ-90, ενώ εκκρεμεί η παραγγελία των 5 γερμανικών υποβρυχίων τύπου »214». Αν εξαιρέσουμε την αγορά 2 υποβρυχίων (ουσιαστικά έγινε κατ’ ανάγκην, λόγω αλλαγής της σύμβασης για τον εκσυγχρονισμό άλλων) και την αγορά 2 ελικοπτέρων, δεν αγοράστηκε τίποτα αυτήν 5ετία!

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη στη Στοκχόλμη (SIPRI) και ήδη εμείς τα παρουσιάσαμε. Πρέπει να πούμε όμως ότι παρά την μείωση αυτή κατά 18% η Ελλάδα παραμένει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στην Ευρώπη και μαζί με τη Μ. Βρετανία και τη Νορβηγία, είναι οι μοναδικές ευρωπαϊκές χώρες που συγκαταλέγονται στους 20 μεγαλύτερους εισαγωγείς παγκοσμίως!

Όλα αυτά πρέπει να αξιολογηθούν μέσα σε ένα περιβάλλον όπου οι εισαγωγές συμβατικών οπλικών συστημάτων στις χώρες της Ευρώπης αυξήθηκαν κατά 13 % μεταξύ 2007 και 2011 σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία. Το 80 % των ευρωπαϊκών εισαγωγών προέρχεται μάλιστα από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης. Επίσης όπως προκύπτει από τη νέα έκθεση, τα τελευταία 5 χρόνια η ποσότητα των παγκόσμιων πωλήσεων όπλων αυξήθηκε κατά 24 % σε σύγκριση με την 5ετία 2002-2006. Στους δυο μεγαλύτερους εξαγωγείς, τις ΗΠΑ (30%) και τη Ρωσία (24%) και ακολουθεί η Γερμανία με 9 % μερίδιο αγοράς ( και με κυριότερους πελάτες την Ελλάδα -13%), Στην τέταρτη θέση των μεγαλύτερων εξαγωγέων βρίσκεται η Γαλλία με 8% (η Ελλάδα δεύτερος καλύτερος πελάτης της με 10%) και στην πέμπτη θέση η Βρετανία με 4%.
Με δεδομένες τις αυξήσεις εισαγωγών όπλων και παγκοσμίως ( +24 %) και στην Ευρώπη (+13%) , η μείωση που πέτυχε η Ελλάδα (-18%) μετά από πολλά χρόνια »κραιπάλης» είναι ιδιαίτερη σημαντική.
Όπως επισημάναμε είναι ένα επίτευγμα κυρίως των υπουργών Άμυνας κκ. Μειμαράκη, Βενιζέλου, Μπεγλίτη και Αβραμόπουλου. Και εξακολουθούμε να παραμένουμε με την απορία γιατί αυτή η μείωση πέρασε… απαρατήρητη και σχολιάστηκε μόνο ότι παραμένουμε στην 10άδα! Βεβαίως και αυτή η θέση είναι πολύ υψηλή. Θα πρέπει να »πάμε στα κυβικά» μας και σε αυτό που ορίζουν οι πραγματικές απειλές.

prionokordela.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα