Πόλεμος με τις αγορές για το κούρεμα

23:21 18/1/2012 - Πηγή: 24wro

Ολους τους άσους στο τραπέζι βγάζουν οι... ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, από τη μια, και το Βερολίνο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την άλλη, στο πλαίσιο του σκληρού πόκερ με τις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Αγκάθι στις διαπραγματεύσεις μεταξύ
Ελλάδας, ιδιωτών πιστωτών, ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ αποτελεί το επιτόκιο για τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν με τη συμφωνία του κουρέματος.

Οι ιδιώτες πιστωτές ζητούν πάνω από 5%, ενώ το ΔΝΤ και η Γερμανία επιδιώκουν κάτω από 4% κάτι που ουσιαστικά αυξάνει το ποσοστό κουρέματος πολύ πάνω από το 50% που είχε συμφωνηθεί αρχικά -κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους ιδιώτες πιστωτές (τράπεζες, hedge funds κ.λπ.).
Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών των ιδιωτών πιστωτών (IIF) Τσαρλς Νταλάρα εξετάζει τώρα να ζητήσει την παρέμβαση της ίδιας της Ανγκελα Μέρκελ αλλά και του Νικολά Σαρκοζί για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τους «Financial Times», κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς ευρωπαίους αξιωματούχους και το Ταμείο για τις καθυστερήσεις. Πάντως ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ δεν αφήνει περιθώριο για απευθείας παρέμβαση της Καγκελαρίου.
Οπως δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο Τσαρλς Νταλάρα, αν και οι έλληνες αξιωματούχοι διαπραγματεύονται καλή τη πίστει, άλλοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης δεν τηρούν όσα είχαν συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου για κούρεμα 50%. Οι τραπεζίτες έμειναν «ιδιαίτερα έκπληκτοι» για τα «εντελώς παράλογα» επιτόκια που τους προσφέρθηκαν, είπε. Ο Νταλάρα θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, ώστε να ακολουθήσουν και οι τυπικές διαδικασίες για να μπορέσουν να αποπληρωθούν ομόλογα 14,5 δισ. ευρώ που λήγουν στις 20 Μαρτίου.
Η Γερμανία πάντως κρατά σκληρή στάση. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χρησιμοποίησε σε χθεσινή του συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο αυστηρή γλώσσα λέγοντας ότι οι ιδιώτες πιστωτές κάνουν δημόσια δηλώσεις επειδή προσπαθούν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους, ενώ τόνισε ότι στόχος των Ευρωπαίων είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, «την οποία δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο με υπερβολικά επιτόκια».
Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, προειδοποίησε ότι η κρίση στην ευρωπαϊκή οικονομία δημιουργεί ανάγκες για μεγαλύτερη ρευστότητα. Οπως είπε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον, οι οικονομικές προοπτικές για την Ευρώπη είναι αρνητικές και οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία αυξημένοι.
Εκτίμησε ότι μια αύξηση της ρευστότητας θα βοηθούσε τις χώρες και τις τράπεζές τους να αντιμετωπίσουν την κρίση αφού, «χωρίς τολμηρή δράση, η Ευρώπη θα μπορούσε να παρασυρθεί σε μία πτωτική δίνη μειωμένης εμπιστοσύνης, στάσιμης ανάπτυξης και λιγότερων θέσεων εργασίας».
ΣΚΛΗΡΗ ΣΤΑΣΗ. Η γερμανική κυβέρνηση επισήμως απορρίπτει εμπλοκή της στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και ιδιωτών πιστωτών αλλά το μήνυμα που στέλνει είναι ότι δεν θα υποχωρήσει στον στόχο της συμμετοχής τους στο κούρεμα του χρέους.
Keywords
Τυχαία Θέματα