Πώς μπορώ να τρέφομαι οικονομικά;

07:21 6/12/2011 - Πηγή: 24wro
Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των τροφίμων που παρατηρείται...
παγκοσμίως, φαίνεται πως έχουν μεγάλη επίπτωση στην υγεία καθώς επίσης και στη διατροφική κατάσταση των ατόμων.

Η συνεχής ανατίμηση των αγαθών και των ειδών διατροφής, έχει κάνει τους καταναλωτές επιφυλακτικούς τόσο στην επιλογή όσο και την αγορά των τροφών, σε τέτοιο βαθμό που να επηρεάζεται και η πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Για να μπορέσει να επιτευχθεί λοιπόν, μια ισορροπημένη από θρεπτικά συστατικά διατροφή, χωρίς όμως να επιβαρύνεται οικονομικά ο καταναλωτής,
μπορεί να υιοθετήσει πρακτικές και ταυτόχρονα οικονομικές λύσεις.

Η επιλογή φρούτων και λαχανικών εποχής, αποτελεί ασφαλή λύση για την πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και ταυτόχρονα οικονομική λύση, καθώς είναι πιο οικονομικά από τα αντίστοιχα εισαγωγής ή θερμοκηπίου.

Τα αμυλούχα τρόφιμα (πατάτες, ψωμί, ρύζι), εκτός του ότι μας προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια και θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία), διατηρούν (προς το παρόν τουλάχιστον) τις τιμές τους σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Τα όσπρια αποτελούν μια πολύ θρεπτική και ταυτόχρονα οικονομική λύση. Η κατανάλωση τους 1-2 φορές την εβδομάδα προσφέρει διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, χωρίς να στοιχίζει ακριβά.

Το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό) σε σύγκριση με το λευκό (κοτόπουλο, γαλοπούλα), είναι σίγουρα πιο ακριβό και περιέχει περισσότερο κορεσμένο λίπος. Αντίθετα, το λευκό κρέας αποτελεί τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, αλλά περιέχει χαμηλές ποσότητες σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη.

Μια οικονομική και ταυτόχρονα υγιεινή λύση είναι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος 1 φορά την εβδομάδα. Τα ψάρια αποτελούν σημείο αιχμής, όσον φορά στο κόστος και η χαμηλή κατανάλωσή τους οδηγεί σε χαμηλή πρόσληψη των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που περιέχουν.

Σίγουρα, υπάρχουν είδη ψαριών με υψηλό κόστος, που καθιστά απαγορευτική την αγορά τους, υπάρχουν όμως και αρκετά είδη ψαριών (σαρδέλα, τσιπούρα ιχθυοτροφείου, γαύρος), με χαμηλό κόστος, που αποτελούν σημαντικές πηγές αναγκαίων θρεπτικών συστατικών.

Εκτός από τον προγραμματισμό στην αγορά και την κατανάλωση των τροφών, ένας ακόμη τρόπος εξοικονόμησης στην κουζίνα, είναι η …ανακύκλωση φαγητού. Συχνά, πετάμε το χθεσινό φαγητό ή το προχθεσινό ψωμί, επειδή απλώς μπαγιάτεψε. Τι θα λέγατε να ετοιμάζατε γευστικές πίτες, χρησιμοποιώντας το κρέας ή το κοτόπουλο που περίσσεψε προσθέτοντας απλά λίγα μυρωδικά;

Με το ρύζι ή τα μακαρόνια που ενδεχομένως έχουν περισσεύσει, μπορούμε να ετοιμάσουμε ρυζοσαλάτα ή μακαρονοσαλάτα, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ένα θρεπτικό κυρίως ή συνοδευτικό πιάτο. Τα φρούτα τα οποία έχουν παραωριμάσει, μπορούν να γίνουν θρεπτικότατες σπιτικές μαρμελάδες ή κομπόστα, ενώ το γάλα που πλησιάζει την ημερομηνία λήξεως μπορεί να γίνει ρυζόγαλο ή πανακότα.

Τέλος, το ψωμί που έχει περισσεύσει και έχει αρχίσει να σκληραίνει μπορεί να
Keywords
Τυχαία Θέματα