Πως επηρεάζει το αλκοόλ τον οργανισμό

04:46 1/1/2012 - Πηγή: 24wro

Καθώς βρισκόμαστε σε εορταστικό κλίμα και δεδομένων των δύσκολων...
συγκυριών της εποχής, ολοένα περισσότεροι από εμάς «του δίνουν και καταλαβαίνει» όταν πίνουν....

Το αποδεικνύουν και τα υπάρχοντα στοιχεία, που δείχνουν ότι τον Δεκέμβριο αυξάνεται η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών στη χώρα μας – και όχι μόνο – κατά 20%.

«Οι γιορτές ευνοούν την αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ αφενός γιατί αυξάνονται οι κοινωνικές μας έξοδοι, αφετέρου γιατί το πνεύμα των ημερών μας καλεί να χαλαρώσουμε», λέει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Αστερία Σταματάκη, επιστημονική συνεργάτις στη Γαστρεντερολογική
Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Νικαίας και του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.

«Είναι γεγονός ότι η λογική κατανάλωση αλκοόλ μας χαλαρώνει, βελτιώνει την ψυχική διάθεση, βοηθάει τις κοινωνικές μας επαφές και σε τελική ανάλυση προστατεύει την καρδιά μας».

Ο όρος-κλειδί εδώ είναι η «λογική κατανάλωση αλκοόλ». Για τους επιστήμονες σημαίνει 2 ποτά την ημέρα για τους άντρες και 1 ποτό για τις γυναίκες. Εύκολο όμως είναι να σταματήσει κανείς στο πρώτο ποτό; Και τι είναι τέλος πάντων αυτό το «κάτι» στο αλκοόλ που μας «σπρώχνει» να γεμίζουμε συνεχώς το ποτήρι μας, ιδίως όταν θέλουμε να «ξεφαντώσουμε»;

«Όταν το πρώτο ποτό φτάσει στο στομάχι, το αλκοόλ απορροφάται γρήγορα και μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος, απ’ όπου κατευθύνεται αμέσως στα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου», λέει ο δρ Μπασκάρ Πουνουκόλου, ψυχίατρος με εξειδίκευση στους εθισμούς από τον Νοσηλευτικό Οργανισμό Camden and Inslington, του Λονδίνου.

«Έτσι, έπειτα από ένα και μόνο ποτό, διεγείρεται η παραγωγή σημαντικών χημικών ουσιών του εγκεφάλου: της ντοπαμίνης, της σεροτονίνης, των φυσικών οπιοειδών του εγκεφάλου και του γ-αμινοβουτυρικού οξέος. Οι ουσίες αυτές συνδυάζονται μεταξύ τους για να προκαλέσουν το αίσθημα ευφορίας, χαλάρωσης και απώλειας των αναστολών που συνοδεύει το αλκοόλ».

Η διεργασία αυτή κορυφώνεται σύντομα μετά την έναρξη της κατανάλωσης αλκοόλ: έπειτα από κάνα-δυο ποτά, έχουν πια κορεσθεί οι υποδοχείς του εγκεφάλου που παράγουν τις συγκεκριμένες χημικές ουσίες και έτσι όσο κι αν πίνουμε, καλύτερα δεν θα αισθανθούμε.

Γιατί λέμε πολλά

Αν συνεχίσουμε να πίνουμε, όχι μόνο θα μας έρθει σύντομα η διάθεση για χορό, αλλά μπορεί να αρχίσουμε να λέμε και πράγματα για τα οποία είναι πολύ πιθανό να μετανιώσουμε την επόμενη μέρα.

Κατηγορήστε γι’ αυτό τον τρόπο με τον οποίο επεμβαίνει το αλκοόλ στην επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων του εγκεφαλικού φλοιού, καταστέλλοντας τις αναστολές μας.

Ο εγκεφαλικός φλοιός είναι το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία των πληροφοριών και την κινητοποίηση της πλειονότητας των μυών μας. Αυτή ακριβώς η δράση του αλκοόλ είναι που μας κάνει να νιώθουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση, παρότι στην ουσία είμαστε... κινούμενη καταστροφή, κατά τον δρα Πωλ Ουά
Keywords
Τυχαία Θέματα