Πως φτάσαμε στην κρίση... Και πως θα βγούμε…

23:25 14/10/2011 - Πηγή: 24wro
Η κατάσταση σήμερα...


- Γιατί απέτυχε η πολιτική της Κυβέρνησης
- Ποια λάθη έγιναν
- Οι ευθύνες της τρόικα
- Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα άμεσα



Το Statesmen, ζήτησε από επιστημονικούς συνεργάτες του, να ετοιμασθεί μια παρουσίαση των λόγων που οδήγησαν την Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια, σε βαθιά παρατεταμένη ύφεση και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν άμεσα. Η παρουσίαση περιορίζεται μόνο στα δύο τελευταία χρόνια,
όπου η Ελλάδα κατρακύλησε, με πρωτοφανή ταχύτητα, προκαλώντας το τελικό αδιέξοδο. Χωρίς να παραβλέπονται και οι διαχρονικές ευθύνες, πρώτα απ΄ όλα των κυβερνήσεων και των θεσμών, αλλά και του συνδικαλισμού, των παραγωγικών και επαγγελματικών τάξεων, και όχι μόνο από το 1981 μέχρι σήμερα.
I.          Η κατάσταση σήμερα

Η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση πάνω από δύο χρόνια έχοντας απολέσει μέχρι σήμερα, 12% του ΑΕΠ της. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τρόικα και της κυβέρνησης η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2012, με εκτίμηση για συνολική μείωση του ΑΕΠ μεγαλύτερη από 15%. Εάν δεν αλλάξει η πολιτική της Ε. Ε. έναντι της κρίσης χρέους, αλλά κυρίως η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική, είναι πιθανότατο η Ελλάδα να χάσει πάνω από 18% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2012.

Μέχρι τώρα όλες οι προβλέψεις του μνημονίου έχουν διαψευσθεί σημαντικά. Το αρχικό μνημόνιο προέβλεπε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το τέλος του 2011, ενώ στην πραγματικότητα στο τέλος του 2011 η αναθεωρημένη επίσημη πρόβλεψη εκτιμά την ύφεση στο -5,5%. Εάν η εφαρμοζόμενη πολιτική συνεχιστεί, είναι πιθανό η ύφεση να κυμανθεί στο -6,5% στο τέλος του 2011, ενώ για το 2012 θα κυμανθεί μεταξύ -4% έως – 4,5% έναντι -2,5 % της επίσημης πρόβλεψης.
II.         Γιατί απέτυχε η πολιτική της κυβέρνησης

Πέραν της καθυστέρησης της ευρωπαϊκής ηγεσίας να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις, ενισχύοντας με τους απαραίτητους πόρους τη δυνατότητα ευρωπαϊκών μηχανισμών να παρέμβουν στην αγορά ομολόγων (και της επιδείνωσης το τελευταίο διάστημα της διεθνούς οικονομικής κατάστασης), η σε λάθος κατεύθυνση εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική, μη προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας, είναι η βασική αιτία της παρατεταμένης βαθιάς οικονομικής ύφεσης και του αδιεξόδου, στο οποίο έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Πριν από την υπογραφή του μνημονίου, η «πολιτική του Τιτανικού», δημιουργώντας έντονο κλίμα ανασφάλειας και καχυποψίας, οδήγησε στη εκροή καταθέσεων και κεφαλαίων, με αποτέλεσμα να έχουν εκπατριστεί σε λιγότερο από 18 μήνες 50 δις €, νόμιμα, καταρχήν, ως προς την προέλευσή τους, από τις ελληνικές τράπεζες (εκτός από τις μυστικές καταθέσεις στο εξωτερικό Ελλήνων, διαχρονικά). Δηλαδή, το 20% της καταθετικής βάσης. Το μνημόνιο δεν προσπάθησε να αποκαταστήσει το βασικό πρόβλημα, δηλαδή τη βελτίωση του εσωτερικού κλίματος εμπιστοσύνης, αλλά με μία έντονη αποπληθωριστική πολιτική βασισμένη σε μία καθαρά λογιστική αντι
Keywords
Τυχαία Θέματα