Πως θα καταλάβετε αν σας λένε ψέματα!

23:12 13/7/2012 - Πηγή: 24wro
Μια ομάδα επιστημόνων από τη Βρετανία, έφτιαξε...
έναν πρωτοποριακό ανιχνευτή ψεύδους που υπόσχεται να ξεσκεπάσει όσους λένε ψέμματα.

Η συσκευή θα αξιοποιεί τις διακυμάνσεις στη θερμοκρασία του προσώπου (γύρω από τα μάγουλα και τα μάτια).
Βρετανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ αξιοποίησαν την τεχνολογία θερμικής απεικόνισης για την κατασκευή του ανιχνευτή ψεύδους.
«Αναπτύξαμε ένα σύστημα με το οποίο μπορούμε να αναλύσουμε τα δεδομένα από τα πρόσωπα των ανθρώπων για να ανιχνεύσουμε τα ψέματα», δήλωσε ο καθηγητής Χασάν Ουγκέιλ.
Μια ειδική κάμερα θερμικής
απεικόνισης καταγράφει τις διακυμάνσεις στη θερμοκρασία του προσώπου κατά τη διάρκεια των απαντήσεων που δίνει ένας άνθρωπος σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που του υποβάλλονται.
«Όταν κάποιος ψεύδεται, η δραστηριότητα του εγκεφάλου συνήθως αλλάζει και αυτό μπορούμε να το εντοπίσουμε μέσω της θερμικής κάμερας», εξήγησε ο καθηγητής.
Οι περιοχές γύρω από το μάτι και τα μάγουλα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην αύξηση της θερμοκρασίας.
Λειτουργώντας παράλληλα με το σύστημα θερμικής απεικόνισης, μία φωτογραφική μηχανή καταγράφει τις κινήσεις και τους μορφασμούς του προσώπου καρέ-καρέ και στη συνέχεια τα αναλύει με τη χρήση του λογισμικού Facial Action Units, ενός συστήματος που κατηγοριοποιεί την έκφραση του προσώπου, το οποίο επινοήθηκε από τους αμερικανούς ψυχολόγους Πολ Έκμαν και Γουόλτερ Φρίζεν.
Οι πληροφορίες συλλέγονται και διαβιβάζονται σε έναν υπολογιστή. Στη συνέχεια, ένας ειδικά διαμορφωμένος μαθηματικός αλγόριθμος αξιολογεί πόσο ειλικρινής είναι ο ερωτώμενος. Περίπου 30-40 άτομα έχουν δοκιμαστεί μέχρι στιγμής με ποσοστό επιτυχίας δύο στα τρία.
Ωστόσο, χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη μέχρι να τελειοποιηθεί η μέθοδος, λέει ο καθηγητής Ουγκέιλ. Όμως, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του είναι αισιόδοξοι ότι η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πραγματικές συνθήκες.
Η τεχνολογία αναμένεται να δοκιμαστεί σε βρετανικό αεροδρόμιο μέχρι το τέλος του 2011, με την ελπίδα ότι μπορεί να ενισχύσει τις τρέχουσες τεχνικές που χρησιμοποιούνται από τον Οργανισμό Ελέγχου Συνόρων της Βρετανίας.

newsit.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα