Πώς θα πληρώσουμε λιγότερο στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

06:42 20/1/2012 - Πηγή: 24wro

Δεν χρειάζεται κόπο αλλά τρόπο για να περιορίσουμε τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος...

Η εξοικονόμηση ενέργειας στη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών του σπιτιού, ενόψει μάλιστα της νέας αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αποτελεί επιτακτική ανάγκη. «Ο κακός σχεδιασμός πολλών προϊόντων και η αλόγιστη χρήση εκ μέρους μας οδηγούν σε σπατάλη που ισοδυναμεί με τα δύο τρίτα της κατανάλωσης ενέργειας» λέει στην «Κ» ο κ. Τάκης Γρηγορίου από την Greenpeace.
Η
θέρμανση του σπιτιού έχει αναχθεί στο υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα για τα νοικοκυριά τον φετινό χειμώνα. «Αν έπρεπε να διαλέξουμε με «οικολογικούς» όρους μεταξύ κατανάλωσης λιγνίτη (ηλεκτρική ενέργεια) και κατανάλωσης πετρελαίου (κεντρικό σύστημα θέρμανσης), είναι σαφές ότι θα ψηφίζαμε το δεύτερο», σχολιάζει ο κ. Γρηγορίου. Δεδομένης, όμως, της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, αναζητούμε «το μη χείρον βέλτιστον». Μια πρώτη κίνηση, που έχει μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον και την τσέπη μας, είναι η θερμομόνωση των ταρατσών, που απουσιάζει από τα κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν από το 1980 και επιφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 30%. «Ιδανική λύση είναι τα ενεργειακά τζάκια, που συγκρατούν το 75% της παραγόμενης ενέργειας», αναφέρει ο κ. Μιχάλης Προδρόμου από τη WWF «τα οποία, ωστόσο, έχουν υψηλό κόστος τοποθέτησης». Αλλος οικολογικός τρόπος θέρμανσης είναι οι σόμπες όπου γίνεται καύση βιομάζας, δηλαδή πελετών (pellets). Υπολογίζεται ότι έτσι εξοικονομούμε περίπου 40% από τα έξοδα θέρμανσης. Οι πελέτες, όμως, απαιτούν μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, έχουν υψηλό κόστος εγκατάστασης (3.000-8.000 ευρώ) και προμήθειας της πρώτης ύλης (250-300 ευρώ ανά τόνο).
Στα περισσότερα σπίτια, ωστόσο, οι τωρινές επιλογές είναι η θέρμανση από κλιματιστικά, τα καλοριφέρ λαδιού και οι σόμπες με κηροζίνη. «Η ποιότητα θέρμανσης που προέρχεται από το air conditioδεν είναι καλή», εξηγεί ο κ. Γρηγορίου. Σύμφωνα με τους κανόνες της Φυσικής, ο κρύος αέρας πηγαίνει κάτω και ο ζεστός πάνω. Με αυτή τη λογική τοποθετούνται πάντοτε οι μονάδες των κλιματιστικών ψηλά, προκειμένου να παράγουν κρύο αέρα το καλοκαίρι. Το κλιματιστικό μπορεί να έχει καλή θερμική απόδοση σε σχέση με την κατανάλωση ενέργειας, αλλά ξηραίνει την ατμόσφαιρα. Επειτα, με την παύση της λειτουργίας του «χάνεται» και η θερμότητα, κάτι που δεν συμβαίνει με το κεντρικό σύστημα θέρμανσης που θερμαίνει ουσιαστικά τους τοίχους των σπιτιών, οι οποίοι διατηρούνται θερμοί περίπου δύο ώρες μετά το «κλείσιμο» των καλοριφέρ. Η σύγκριση μεταξύ κλιματιστικού και καλοριφέρ λαδιού είναι δύσκολη, ωστόσο, εκτιμάται ότι τα δεύτερα είναι πιο ενεργοβόρα μεν, αλλά πιο αποδοτικά, όταν πρόκειται για χώρους λίγων τετραγωνικών.
Καλούμαστε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση του θερμοσίφωνα, καθώς η κατανάλωση ενέργειας για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης φτάνει στο 10-15% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στα νοικοκυριά. Τον ανάβουμε μόνο όσο χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό, μια που παρατείνοντας τη λειτουργία του, απλώς πολλαπλ
Keywords
Τυχαία Θέματα