Ψωρίαση τριχωτού: Οι νιφάδες δεν είναι πάντα πιτυρίδα…

12:39 11/7/2012 - Πηγή: 24wro
Έχετε δοκιµάσει όλα τα αντιπιτυριδικά προϊόντα της αγοράς, αλλά η φαγούρα και οι άσπρες νιφάδες δεν λένε να... φύγουν; Πριν κάνετε οποιαδήποτε άλλη κίνηση, περάστε από... τον δερµατολόγο σας, γιατί υπάρχει πιθανότητα να µην έχετε «ζυγίσει σωστά» τον εχθρό: ίσως να µην πρόκειται για πιτυρίδα, αλλά για ψωρίαση…

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι χιλιάδες πάσχοντες από ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής καθυστερούν να φτάσουν στο γιατρό και να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία, καθώς θεωρούν ότι αυτό που τους
ταλαιπωρεί είναι απλώς… πιτυρίδα!

Σύµφωνα µε επιδηµιολογική µελέτη, οι Έλληνες πάσχοντες από ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής ανέρχονται σε 120.000. Τα φυσικά συµπτώµατα του έντονου κνησµού και των λεπιών δεν είναι τα µόνα που ταλαιπωρούν τους ασθενείς, οι οποίοι έχουν επίσης να αντιµετωπίσουν τον κοινωνικό αποκλεισµό και το στίγµα. Καθώς πολλοί θεωρούν λανθασµένα τη νόσο µεταδοτική, έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου έχει ζητηθεί από πάσχοντες από ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής να εγκαταλείψουν πισίνες ή κοµµωτήρια. Οι πάσχοντες από ψωρίαση εµφανίζουν συχνά χαµηλή αυτοπεποίθηση και, µακροπρόθεσµα, κατάθλιψη.

Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής µπορεί επίσης να προκαλέσει σωµατική κούραση- οι ασθενείς παραπονούνται για το αίσθηµα καύσου και τον κνησµό που συχνά δεν τους επιτρέπει να κοιµηθούν επαρκώς ή να αποδώσουν στην εργασία τους. Το γεγονός ότι ξύνονται όλη την ώρα, τους κάνει επίσης να αισθάνονται άγχος, ντροπή, απελπισία και θυµό.

Θεραπείες

Ένα σηµαντικό, υπαρκτό πρόβληµα, σε σχέση µε τους ψωριασικούς ασθενείς, είναι η συµµόρφωσή τους στη θεραπεία, καθώς οι θεραπείες που ήταν µέχρι σήµερα διαθέσιµες για το τριχωτό της κεφαλής είχαν δυσάρεστη οσµή, άφηναν λεκέδες σε ρούχα και κλινοσκεπάσµατα, προκαλούσαν έντονο κνησµό και ξηρότητα και ήταν χρονοβόρες ή δύσκολες (π.χ. απαιτούσαν περίδεση της κεφαλής για να αυξηθεί η αποτελεσµατικότητα του φαρµάκου), προκαλώντας επιπλέον επιβάρυνση και άγχος στους ασθενείς.

Το ποσοστό της µη συµµόρφωσης των ψωριασικών ασθενών στη θεραπεία φτάνει στο 40%, µε αποτέλεσµα να µην επιτυγχάνεται το επιθυµητό θεραπευτικό αποτέλεσµα. «Οι έγγαµοι συµµορφώνονται πολύ περισσότερο σε σχέση µε τους άγαµους, όπως επίσης, οι εργαζόµενοι σε σχέση µε τους άνεργους και οι γυναίκες σε σχέση µε τους άνδρες. Μεγάλο ποσοστό ασθενών ωστόσο, φαίνεται να µην έχει τη διάθεση να εφαρµόσει αυτό που του είπε ο γιατρός. Τα καλά νέα είναι ότι σήµερα, για τους πάσχοντες από ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, υπάρχουν διαθέσιµες εξελιγµένες τοπικές θεραπείες. Υπάρχουν φαρµακοτεχνικές µορφές ειδικά σχεδιασµένες για το τριχωτό της κεφαλής, που δεν µυρίζουν, δεν ερεθίζουν το δέρµα, είναι εύκολες στη χρήση τους και προσφέρουν αποτέλεσµα από την πρώτη κιόλας εβδοµάδα χρήσης», τονίζει ο Αν. Καθηγητής Δερµατολογίας, Β Πανεπιστηµιακή Δερµατολογική Κλινική, Νοσοκοµείο «Αττικόν», κ. Δηµήτρης Ρηγόπουλος.

Ένα τέτοιο παράδειγµα είναι το άνυδρο ζελέ καλσιποτριόλης (ανάλογο της βιταµίνης D) και β
Keywords
Τυχαία Θέματα