Πτυχία, μεταπτυχιακά και μετά ανεργία

23:46 14/1/2012 - Πηγή: 24wro
Αν και διαθέτουν προσόντα, πτυχία και μεταπτυχιακά, δεν μπορούν να μπουν στην αγορά εργασίας...
καθώς όπου και να απευθυνθούν οι πόρτες είναι κλειστές. Είναι όλοι τους από 24-29 ετών. Νέοι και άνεργοι. Στην Ελλάδα της αμείλικτης κρίσης.

Είναι τα πρόσωπα πίσω από τους σκοτεινούς αριθμούς της Στατιστικής Αρχής και του ΟΑΕΔ, που αποτυπώνουν την κατάρρευση της αγοράς εργασίας στις ηλικίες της απόλυτης παραγωγικότητας.

«Απογοήτευση.
Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω. Προσπαθώ να μη με πάρει από κάτω, αλλά όσο περνάει ο καιρός, ολοένα και περισσότερες μαύρες σκέψεις κατακλύζουν το μυαλό», λέει η 24χρονη Ασημίνα Μαναγλιώτη στο Έθνος.

Πριν ενάμιση χρόνο πήρε το πτυχίο της από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Νομικής κι επειδή δεν έβρισκε πουθενά δουλειά έφυγε στο Λονδίνο, για να πλουτίσει τη φαρέτρα των προσόντων της. Πριν από λίγους μήνες επέστρεψε στην Ελλάδα έχοντας στο χέρι μεταπτυχιακό τίτλο στην Πολιτική Επικοινωνία από το City University of London.
Και πάλι, όμως, βρίσκεται αντιμέτωπη με πόρτες κλειστές. Έχει στείλει το βιογραφικό της σε «άπειρες αγγελίες», έχει ξεκοκαλίσει τις σχετικές στήλες των εφημερίδων, έχει στηθεί σε ουρές και έχει πάει σε δεκάδες συνεντεύξεις, έχει αναζητήσει άκρες σε φίλους και γνωστούς, αλλά τίποτα.

«Θυμωμένη είμαι αλλά και φύσει αισιόδοξη. Δεν το βάζω κάτω. Θα κάνω οποιαδήποτε δουλειά. Δεν γίνεται διαφορετικά. Πρέπει να παραμένουμε ψύχραιμοι και να ελπίζουμε», δηλώνει στην εφημερίδα η 29χρονη Λίνα Στόλιου από τη Θεσσαλονίκη. Εχει πτυχίο Γεωπονίας από το ΑΠΘ και μεταπτυχιακό στη ζωική παραγωγή. Εδώ κι έναν χρόνο, μετά από πολλές αποτυχημένες απόπειρες να βρει δουλειά στον τομέα της, κάνει δουλειές του... ποδαριού, συχνά ανασφάλιστη.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Τον Οκτώβριο του 2006 σχεδόν ένας στους πέντε νέους -22,6%- ηλικίας 15-24 ετών ήταν εκτός αγοράς εργασίας. Τον Οκτώβριο του 2011 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 45,5%. Σχεδόν ένας στους δύο... Στις ηλικίες 25-34 η πορεία είναι αντίστοιχη. Ενας στους δέκα (10,7%) ήταν άνεργος τον Οκτώβριο του 2006. Ενας στους τέσσερις (25,3%) τον ίδιο μήνα του 2011.
Keywords
Τυχαία Θέματα