Σημαντική αύξηση του αριθμού των Ελλήνων που μεταναστεύουν στη Γερμανία

09:37 20/11/2012 - Πηγή: 24wro
Μεγάλη αύξηση του αριθμού των Ελλήνων που μεταναστεύουν στη Γερμανία, προκύπτει από...
τα στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Όπως αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW), Φαίδων Κοτσαμπόπουλος, το 2010 ο αριθμός των Ελλήνων που μετανάστευσαν στη χώρα ήταν μεταξύ 6.000-8.000, το 2011, αυξήθηκαν σε περίπου 12.000, ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 μετανάστευσαν άλλοι τόσοι.

«Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, τη φετινή χρονιά θα ξεπεράσουν τις 25.000 οι Έλληνες που μεταναστεύουν στη
Γερμανία», εκτιμά ο κ. Κοτσαμπόπουλος.

Έχοντας εντοπίσει τα πολλά προβλήματα που προέκυψαν με την εγκατάσταση Ελλήνων νεομεταναστών στη Γερμανία, το DHW, μαζί με ελληνικούς φορείς, τη Μητρόπολη της Γερμανίας, δημοτικούς συμβούλους ελληνικής καταγωγής και άλλους, συμμετείχε στην ίδρυση του δικτύου «Diakonie».

Μία αξιέπαινη πρωτοβουλία του δικτύου αποτέλεσε η φετινή έκδοση ενός δίγλωσσου οδηγού για τον προσανατολισμό και τη διευκόλυνση των νεοφερμένων Ελλήνων πάνω σε θέματα εργασίας, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες για θέματα διαμονής, κοινωνικής ασφάλισης, κατοικίας, σχολείων κ.ά.

«Αυτό που προτρέπουμε να κάνουν όσοι ενδιαφέρονται σοβαρά να έρθουν να εργαστούν στη Γερμανία, είναι να απευθύνονται στους αρμόδιους φορείς της χώρας, αλλά και σε εμάς», λέει ο κ. Κοτσαμπόπουλος. Επισημαίνει, δε, ότι «καλό θα ήταν να ενημερωθούν πριν έρθουν στη Γερμανία», τονίζοντας για άλλη μία φορά, ότι «είναι πολύ πιο δύσκολο, για ανειδίκευτους και όσους δεν γνωρίζουν τη γλώσσα, να εργαστούν στη Γερμανία».

Ο κ. Κοτσαμπόπουλος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, ως μέλος της αποστολής του υφυπουργού Εργασίας της Γερμανίας, Χανς Γιοακίμ Φούχτελ. Συμμετείχε στις εργασίες της 3ης Ελληνο-Γερμανικής Συνέλευσης, εκπροσωπώντας το DHW, έναν φορέα που από την ίδρυσή του, το 1993 «χτίζει» γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο χωρών.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο κ. Κοτσαμπόπουλος επισημαίνει τη σημασία των ελληνο-γερμανικών συναντήσεων, ειδικότερα στις δύσκολες ώρες που περνάει η Ελλάδα. Ο ίδιος θεωρεί, ότι η συμμετοχή άνω των 25 δημάρχων απ΄ όλη τη Γερμανία, στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης καταδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον για συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, μία συνεργασία, που όπως λέει, «μόνο κέρδη μπορεί να αποφέρει στις δύο χώρες».

Έμφαση στην Παιδεία

Ο αντιπρόεδρος του DHW εστιάζει στα θέματα Παιδείας, έναν τομέα στον οποίο η Γερμανία έχει μεγάλη εμπειρία. Χαρακτηρίζει δε ως πολύ θετική την εισήγηση του Γερμανού Ομοσπονδιακού Υφυπουργού Παιδείας Έρευνας και Τεχνολογίας, Τόμας Ραφέλ, στην 3η Ελληνο-Γερμανική Συνάντηση, για συνεργασία με την Ελλάδα στον τομέα της δυαδικής εκπαίδευσης.

«Η Γερμανική Κυβέρνηση έχει ήδη κάνει σχετική συμφωνία με την Ισπανία για την ανταλλαγή εμπειριών στα θέματα της τεχνικής εκπαίδευσης. Αυτό θέλαμε να γίνει και με την Ελλάδα», τονίζει και επισημαίνει πως «η δημιο
Keywords
Τυχαία Θέματα