Σ.ΚΑΡΥΔΗ: Νεοπλουτισμός και επαρχιωτισμός του Ελληνάρα

16:33 6/12/2012 - Πηγή: 24wro
Προικισμένη ηθοποιός, με επιτυχίες στο θέατρο και την τηλεόραση, δεν μιλάει συχνά για θέματα μη καλλιτεχνικά...
Η Σμαράγδα Καρύδη δε χρειάζεται συστάσεις. Λέει ότι «εδώ μας έφεραν «ο νεοπλουτισμός και ο επαρχιωτισμός», περιγράφει τον «Ελληνάρα, που βρέθηκε ξαφνικά με πολλά λεφτά και ένα πούρο στο στόμα», και υποστηρίζει στη συνέντευξή της στο aixmi.gr ότι οι πολιτικοί έφαγαν τα πολλά, αλλά και οι πολίτες «ζούσαν με το όνειρο του βολέματος και του διορισμού».

Μιλάει
επίσης για τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων αλλά αναφέρεται και στη σχέση της με το facebook και το twitter είναι απόλυτη: «Δεν ψάχνω γκόμενο ή φίλους», λέει.

-Οικονομική ή ηθική κρίση; Από τι πάσχουμε τελικά;
«Από ηθική πάσχουμε σίγουρα εδώ και πολλά χρόνια. Υπήρξε τρομερή ασυδοσία, καμία αίσθηση αξιοκρατίας και ελέγχου στη χώρα. Εντάξει είναι παγκόσμιο το φαινόμενο, αλλά στην Ελλάδα εμείς το ζήσαμε και το βλέπαμε. Νεοπλουτισμός, επαρχιωτισμός, και φυσικά αυτά το έφεραν όλο αυτό».

–Έχουμε πιάσει πάτο, ως χώρα;
«Φοβάμαι ότι δεν έχουμε πιάσει. Έχει κι άλλο. Υπάρχει πολλή βία, πολύς θυμός, απολύονται πολλοί άνθρωποι, η πείνα φέρνει και τη βία και το θυμό».

-Τα «φάγαμε μαζί», όπως λέει ο Θόδωρος Πάγκαλος;
«Νομίζω, ειπωμένη από το στόμα του Πάγκαλου, είναι πολύ λάθος η έκφραση. Αλλά ο καθένας μας έχει μερίδιο ευθύνης. Δεν πρέπει να βγάζουμε την ουρά μας απ’ έξω, σαν πολίτες. Σίγουρα αυτοί που μπορούσαν φάγανε τα περισσότερα και αυτοί ήταν οι πολιτικοί και κάποιοι άλλοι που ξέραμε. Εμείς, όμως, τους αφήσαμε και το κάνανε, γιατί ζούσαμε με το όνειρο του βολέματος και του διορισμού. Οι Έλληνες έχουμε αυτό το ελάττωμα. Δεν είμαστε Γερμανοί και Ιάπωνες. Πώς να το κάνουμε. Δεν έχουμε τη χώρα πάνω από τον εαυτό μας. Ο καθένας όσο μπορεί να κλέψει, να κοροϊδέψει, μπορεί να είναι ένας κύκλος, γιατί ξέρουμε αν δώσουμε τους φόρους, δεν θα πάνε για έργα που μας αφορούν, δεν θα πάνε στην Υγεία, στους δρόμους κάποιοι θα τα φάνε. Οπότε λες, «ας κλέψω και εγώ». Σίγουρα δεν φάγαμε όσα έφαγαν αυτοί, αλλά πολύ φοβάμαι αν ο καθένας από εμάς ήταν σε θέση που θα μπορούσε να φάει όσα φάγανε αυτοί, τότε θα δοκιμαζότανε».

-Είναι, δηλαδή, η νοοτροπία του Νεοέλληνα;
«Φοβάμαι ότι είναι η νοοτροπία του Νεοέλληνα. Φτιάχτηκε κάποια στιγμή ένα πράγμα, αυτό που λέμε ο “Ελληνάρας”, που παλαιότερα δεν υπήρχε».

–Είναι ίσως και η έλλειψη Παιδείας;
«Έλλειψη Παιδείας σε συνδυασμό με τα λεφτά που δόθηκαν στον Έλληνα, χωρίς να παράγει τίποτα από ένα σημείο και μετά. Είτε από δάνεια, είτε επιχορηγήσεις, είτε από χρηματιστήρια. Ξαφνικά βρέθηκε με λεφτά που δεν του ταιριάζουν. Και αισθητικά είναι απαίσιος ο “Έλληνας” με τα λεφτά γιατί αρχίζει τα πούρα… Έτσι, δημιουργήθηκε ο Ελληνάρας, που δεν υπήρχε. Ίσως αυτή η κρίση να είναι ευκαιρία να ξαναέρθουμε στα ίσα μας».

–Ως πολίτης πώς είδες τους χειρισμούς του Αντώνη Σαμαρά μέχρι τώρα;
«Δεν ξέρω αν μπορεί να κάνει και παρά πολλά πράγματα. Όποια κυβέρνηση και να είχαμε, νομίζω πως
Keywords
Τυχαία Θέματα